Mentális tréning, hogy optimistábbak legyünk

Kutatások igazolják, hogy az optimizmusnak teljesítményfokozó hatása van. Az optimistáknak nagyobb az önbizalma, erősebb az állóképessége. Az optimizmus tulajdonképpen alapvető hit abban, hogy a dolgok jól fognak végződni még akkor is, ha nem éppen a tervek szerint alakulnak.

Egy amerikai kutatás szerint tovább élnek az optimista emberek, mint a pesszimisták. Részletek itt.

Annak sem kell aggódnia, aki nem természeténél fogva optimista, mert némi edzéssel javíthat ezen - írja a menshealth.com Michael Gervais pszichológusra hivatkozva, akinek módszerét cégvezetők és sportolók is sikerrel alkalmazták már. A szakember szerint, ha szánunk rá egy kevés időt, illetve valóban komolyan vesszük, akkor akár már egy hét alatt is optimistábbra hangolhatjuk hozzáállásunkat a világhoz és az életünkhöz.

Egy egyszerű mentális tréninggel rövid idő alatt optimistábbá válhatunk
Egy egyszerű mentális tréninggel rövid idő alatt optimistábbá válhatunk. Fotó: Getty Images

Első körben érdemes kicsit kiterjeszteni az optimizmusról alkotott fogalmainkat. Az optimisták a szakértő szerint az élet nehézségeit csupán átmenetinek érzékelik, és nem hibáztatnak azokért mást, csakis és kizárólag magukat, ellentétben a pesszimistákkal. Persze ez még kevés az üdvösséghez, mert a valódi tréningezés még csak ezután következik.

Így csináljuk

Először vegyünk egy mély levegőt: lélegezzünk be öt másodpercen át, majd ki tíz másodpercen át - ez jelzi az agyunknak, hogy biztonságban vagyunk. Ezután vegyük számba, hogy aznap éppen miért lehetünk hálásak. Egyes szakértők szerint van, akinek két hét is kellhet ahhoz, hogy egyszerű apróságok helyett egyre komolyabb, mélyebb dolgok is eszükbe jussanak, amiért valóban hálát éreznek.

Ezután határozzunk meg egy konkrét pozitív célt aznapra, például azt, hogy minden lehetséges helyzetben nagylelkűek vagy türelmesek leszünk, majd tartsuk is magunkat hozzá. Ez arra fog motiválni, hogy meggyőzzünk magunkat, hogy folyamatosan történnek jó dolgok a világban, az életünkben, és ez hozzásegít egy pozitívabb életszemlélet kialakításához.

Szakítsunk időt egy kis meditációra. Kutatások is igazolják, hogy a rendszeresen meditálók optimistábbak. Erre legalább 8-10 percet érdemes szánni naponta, közben pedig koncentráljunk a légzésünkre.

Nap végén gondoljuk végig, hogy ha valami rossz dolog történt aznap, képesek vagyunk-e abban valami pozitívumot is találni, illetve esetleg más nézőpontból tekinteni rá. Ezután vegyük sorra, hogy aznap mi mindent könyvelhetünk el pozitív történésként, legyen szó akár nagyobb, akár kisebb dolgokról. Végül pedig gondoljuk át, melyek voltak azok a dolgok, helyzetek, esetleg azok a személyek, akik energiát vettek el tőlünk, és negatív gondolkozásra késztettek. Próbáljuk meg kitalálni, hogy hogyan kerülhetjük el a jövőben ezeket a helyzeteket, embereket, illetve hogyan változtathatunk rajtuk vagy a velük való kapcsolatunkon pozitívabb irányba.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)