Megvan a vallásosság biológiai oka

Az Auburn Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan alakítják az agyi hálózatok az egyén vallásos hitét. Eredményeik különbséget mutatnak a vallásos és a nem vallásos emberek agyi kölcsönhatásai között.

Az egyetem kutatócsoportja Gopikrishna Deshpande vezetésével a Brain Connectivity szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy eltérések figyelhetők meg azokban az agyi kölcsönhatásokban, amelyek a tudatteória (theory of mind, ToM) agyi hálózatban vesznek részt.

Ez a hálózat áll az emberek azon képességének hátterében, ami a személyes hiedelmeket, szándékokat és vágyakat kapcsolják össze más emberekével. Az erősebb tudatteóriával rendelkező személyek a kutatás eredményei szerint vallásosabbak. Deshpande szerint ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy az evolúció során az emberekben a tudatteória képességeinek fejlődése okozhatta a vallás megjelenését az emberi társadalmakban.
Más a vallásos ember agya? (Fotó: Europress)

Más a vallásos ember agya? (Fotó: Europress)

"A vallásos hit egyedi emberi tulajdonság, amely a világ legkülönbözőbb kultúráiban megfigyelhető, még olyanokban is, amelyek egymástól függetlenül fejlődtek, például a közép-amerikai maják és az ausztrál őslakosok" - magyarázta Deshpande. "A kutatók ezért régóta feltételezik, hogy valamilyen biológiai alapja lehet a vallás kifejlődésének az emberi társadalmakban."

Deshpande és munkatársainak vizsgálatát megelőzően egy a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált korábbi kutatásban funkcionális MR-vizsgálattal képezték le magukat vallásosnak illetve nem vallásosnak valló emberek agyműködését, miközben a vallásos hit három pszichológiai dimenziójáról gondolkodtak. Az fMR-vizsgálat azt mutatta, hogy a három pszichológiai dimenzió különböző agyi hálózatokat aktivált az agyban, de az aktiválódás mértéke nem tért el a vallásos és a nem vallásos alanyok között.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag