Mégis jó kitaszítottnak lenni?

A szociálisan számkivetett embereknek talán némi vigaszt adhat, hogy a Cornell Egyetem kutatásai szerint valószínűleg az átlagosnál kreatívabbak, mint ahogy ez volt a helyzet Steve Jobs, Albert Einstein vagy Lady Gaga esetében is.

A szociális kitaszítottság a kreativitás fokozódásához vezethet. "Ez lehetséges... ha valaki megfelelően tudja kezelni az elutasítást" - mondta Jack Goncalo, egyetemi docens, a tanulmány egyik szerzője. "Segíthet kreatív megoldásokat találni, ha valaki másnak érzi magát."

Vagyis ellentétben a "normális" emberekkel, a kirekesztettek úgy érezhetik, őket nem értik meg, és ezért egy vállrándítással más irányban indulnak el, mondván, ők többet érnek. "A tanulmányunk az első, amely bemutatja, hogyan működik ez" - tette hozzá Goncalo.

A tanulmány megállapításait egy kísérletsorozattal támasztották alá, amelyben az önkéntesek reakcióit manipulálták. Azt mondták ugyanis nekik, hogy kiválaszthatják, kivel szeretnének együtt dolgozni egy projekt során, végül azonban közölték velük, hogy őket senki sem választotta ki. A kutatók ezzel a módszerrel szimulálták a munkahelyre vagy az élet más területére jellemző kirekesztettséget, amely önálló, esetleg kreatívabb teljesítményre ösztönözheti az embereket.

A kutatók hozzátették, hogy ez ugyan sok embernél negatív következménnyel járhat, vannak azonban olyanok, akikre azonban pozitívan hat, és növeli a kreativitást. "A társadalmi elutasításra a legjobb bosszú a kreativitás lehet" - fűzte hozzá Goncalo.

A tanulmány a oldalain jelenik meg.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: