Másként működik a magányosok agya

Másként van huzalozva a magányos emberek agya, állítja a Chicago University egyik kutatópárja, Stephanie és John Cacioppo. Szerencsére létezik ennek a feloldására egy négylépéses megoldás, az Ease-módszer.

A Cacioppo-pár nemrégiben két különböző tanulmányban is azt vizsgálta, hogy a magányos emberek mennyire érzékenyek a szociális "veszélyekre", azaz egyszerűbben megfogalmazva: mennyire félnek attól, hogy az emberek visszautasítják őket. Első, júliusi tanulmányukban - ami a Cortex szakfolyóiratban jelent meg - 38 igen magányos és 32 egyáltalán nem magányos ember agyműködését mérték meg és hasonlították össze.

Képes az örömre?

Mennyire pozitív a jövőről festett képe? És a többi emberhez való viszonya? Tesztelje!

A vizsgálat alapját az ún. Stroop-teszt szolgáltatta: különféle színekkel leírt színneveket mutattak az embereknek, és arra kérték őket, hogy amikor egy-egy szóra ránéznek, a betűk színét mondják ki. Ezzel azt vizsgálták, hogy mennyire képes az önkéntesek agya feldolgozni az automatikus, illetve a tudatalatti behatásokat. A magányos emberek agya igen tipikusan viselkedett: a társadalmilag negatív szavakra (például a "magány"-ra) azonnal, igen extrém módon éberré váltak. Emellett nagyon élesen meg tudták különböztetni a társadalmilag fenyegető, illetve a negatív, de társasággal nem kapcsolatos szavakat (ilyen például a "szomorú"). Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra, tényekre, történésekre.

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A pár második kutatását augusztusban publikálta a Cognitive Neuroscience szakfolyóiratban, ennek során 10 magányos és 9 nem magányos embert vizsgáltak. Nekik 28 képet mutattak: ezek fele negatív, másik fele pozitív jelentéstartalmú volt. A képcsoportokat további 2-2 csoportra lehetett osztani azok szerint, hogy utalnak-e társas interakcióra vagy sem. Amikor a 19 önkéntes agyi működését megfigyelték, ugyanazt tapasztalták: a magányos emberek a szociális fenyegetettségre sokkal gyorsabban és intenzívebben reagálnak, mint a nem szociális, nem emberekkel kapcsolatos fenyegetettségre.

John Cacioppo elmondta: fontos, hogy a magányos emberek tudatosítsák, sokkal éberebben, erőteljesebben reagálnak a fenyegetésekre és a negativitásra, és emiatt viselkedésük is hajlamos megváltozni. A szakértő ezért is dolgozta ki a már korábban említett Ease-módszert, amelynek révén a magányosok könnyebben bele tudnak folyni a társasági történésekbe és lassacskán hozzászokhatnak ahhoz, hogy ismeretlen emberekkel folytassanak társasági érintkezést. Elmondása szerint fontos, hogy olyanokkal barátkozzanak, akiknek hasonló az érdeklődésű körük, valamint érdemes megváltoztatni a hozzáállásukat is: ha minden helyzetből a lehető legjobbat akarják kihozni, akkor nem a negativitásra figyelnek, így sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy ne szorongjanak a találkozások közben, hanem nyugodtabb, kellemesebb találkozókat mondhassanak magukénak.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt ködös, borult, nyirkos idő várható, szitálással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag