Már megint Bud Spencer? Érdemes megnézni!

Állandóan azt halljuk, hogy ne üljünk annyit a tévé előtt, mozduljunk meg, menjünk ki a szabadba. De mi van akkor, ha a tévénézés bizonyos körülmények között javítja mentális képességeinket és segít a nehéz feladatok megoldásában?

Dr. Jaye Derrick, a Buffalo Egyetem Addiktológiai Kutatóintézetének tudósa szerint a kedvenc tévésorozatok ismétléseinek nézése ösztönzőleg hat, erősíti az önuralmat és az akaraterőt. "Az emberi agy csak korlátozott mentális kapacitással rendelkezik" - nyilatkozta Dr. Derrick. "Amikor valamilyen feladatot kell megoldanunk, felhasználjuk mentális energiánk nagy részét, így a munka befejeztével kevesebb akaraterővel és önuralommal vágunk neki a következő feladatnak Idővel persze a mentális tartalékok újra elérhetők lesznek, létezik azonban egy pár módszer a regenerálódás felgyorsítására." Az egyik ilyen módszer Derrick szerint az, ha újranézzünk kedvenc sorozatainkat. "Mivel már előre tudjuk, hogy a szereplők mit tesznek, és mit mondanak, így agyunk teljesen kikapcsolhat és pihenhet, így újratöltve a mentális tartalékokat."
Kutatásai során Derrick két kísérletet végzett: az elsőben az önkénteseket két csoportra osztotta. Az első csoport tagjainak egy összetett, előre megadott séma szerint megoldandó feladatot kellett teljesíteniük, a másik csoportban lévőknek pedig egy hasonlóan összetett, de kevesebb erőfeszítéssel és több szabadsággal teljesíthető feladatot kellett megoldaniuk.

Ezek után a résztvevők fele saját kedvenc televíziós műsorairól írt egy rövid esszét, a többieknek pedig különböző tárgyak neveit kellett felírniuk egy papírra. Ezt követően az összes önkéntesnek egy, az akaraterő megújulását mérő pszichológiai teszten kellett részt vennie. Az eredmények szerint a teszten sokkal jobban teljesítettek azok, akik kedvenc tévéműsoraikról írtak, mint azok, akik a tárgylistát állították össze.

A második kísérletben Dr. Derrick megkérte a résztvevőket, hogy írjanak naplót napi feladataikról, tévénézési szokásaikról és általános energiaszintjükről. A naplók összesítése után kiderült, hogy bonyolult feladatok elvégzése után az önkéntesek gyakran fordultak kedvenc tévéműsoraikhoz, filmjeikhez és könyveikhez az energiaszint feltöltésének céljából.

"Az ismerős történetek újraélése segíti a mentális kapacitás regenerálódását" - mondta Dr. Derrick. "Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész napot a tévé előtt kell tölteni, különösen, hogy csak az ismétlések alkalmasak a feltöltődésre. Ha egy új epizódot vagy új filmet nézünk meg, az ugyanannyira igénybe veszi az agyunkat, mint a munka."

"Teljesen más ez az eset, mint ha ismerősökkel találkozunk" - folytatta a kutató. "Bár a barátok társasága is segíthet feltöltődni, a sorozatok szereplői sosem okoznak csalódást, hiszen pontosan tudjuk, mit fognak mondani és tenni. Az emberi kapcsolatokban gyakori a visszautasítás, a kiközösítés és az elhidegülés, ezek pedig mind csökkentik az akaraterőt és az önbizalmat."

"Sokan azt mondják, hogy a televíziózás rosszat tesz, például növeli az agresszióra való hajlamot, túlsúlyossá tesz. mint látjuk azonban nem minden esetben káros. Bizonyos körülmények között jelentősen hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez" - összegezte Dr. Derrick.

A kutatás részletes leírása a Social Psychological and Personality Science című tudományos szaklapban olvasható.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag