Magas biztonsági kockázatú, megfékezhetetlen betegek

A kórházi pszichiátriákon nincs zárt osztály, csak igyekeznek figyelni arra, hogy a kezelésre kötelezett páciensek ne mehessenek ki az ajtón. A magas biztonsági kockázatú betegek együtt élnek a kevésbé súlyos kezeltekkel. Az uniós szabályok szerint legfeljebb nyugtatószerekkel, orvosságokkal, netán ágyhoz rögzítéssel lehet féken tartani a veszélyes betegeket - sorolja a szakember, aki kollégáival együtt úgy látja: az OPNI megszüntetésével nehezebb lett a helyzet.
Megoldatlan a veszélyes betegek biztonságos pszichiátriai kezelése - állítják szakemberek a János Kórház elmeosztályán történt gyilkosság után.
A magát segédrendőrnek tituláló férfit először november elsején vitték be a pszichiátriára, mert a járókelőknek parancsokat osztogatott az utcán, és a csatornafedelekkel veszekedett. Hiába rendelték el kezelését, másnap megszökött, majd november 4-én a rendőrök - a Szent János Kórház kérésére - visszavitték. November 9-én öten fogták le, miután a kórteremben elbarikádozta magát. Aztán a tagbaszakadt férfi egyszerűen kirúgta az ajtót és elment. Eltűnéséről értesítették a rendőrséget, ők pedig felkutatták és visszavitték a vizsgálatokat is nehezen tűrő, dühöngő pácienst, aki csak azután került az agresszív betegek ellátására képzett ápolókkal és orvosokkal működtetett Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), hogy bűncselekmény gyanúsítottja lett.
A benyugtatózott beteg ugyanis, bár három napig nem tett semmi kirívót, november 12-ére virradóra megölte egyik betegtársát. Az idős, öntudatlan betegtárs a súlyos koponyasérülésbe halt bele, amit V. Viktor, alias "Lennox Louis" egyetlen ütéssel okozott. Arra kérte a rendőröket, hogy értesítsék őrizetbe vételéről a "feleségét", Jennifer Lopezt. A férfit korábban erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények miatt többször megbüntették.
A 120 kilós férfival gyakorlatilag semmit sem tudtak kezdeni a hagyományos pszichiátriai osztályon, ahol három ápolónak kell folyamatosan ötven betegre ügyelni. Az orvos hiába adta a lehető legnagyobb dózisban a nyugtatókat, ez már hatástalan volt, ahogy nem segíthetett az sem, hogy a dühöngő páciens féken tartására külön ápolót is berendeltek.
Kurimay Tamás, az osztály vezetője szerint jelenleg bármelyik részlegen történhet hasonló eset, hiszen zárt osztályok nincsenek, a kiemelt kockázatú betegek elhelyezése pedig nem megoldott.
- A kórházi pszichiátriákon nincs zárt osztály, csak igyekeznek figyelni arra, hogy a kezelésre kötelezett páciensek ne mehessenek ki az ajtón. A magas biztonsági kockázatú betegek együtt élnek a kevésbé súlyos kezeltekkel. Az uniós szabályok szerint legfeljebb nyugtatószerekkel, orvosságokkal, netán ágyhoz rögzítéssel lehet féken tartani a veszélyes betegeket - sorolja a szakember, aki kollégáival együtt úgy látja: az OPNI megszüntetésével nehezebb lett a helyzet.
Nyugat-Európában a betegeket állapotuknak megfelelő biztonsági fokozatú helyeken kezelik, nálunk azonban ilyenek nincsenek. Külföldön működnek úgynevezett magas biztonsági kockázatú betegek ellátására szolgáló intézmények is, ahol felkészült szakemberek, az agresszív betegek kezelésére képzett ápolók, orvosok dolgoznak. A szaktárca szerint ilyen pszichiátriai osztályok létrehozása nem az állam, hanem az intézményfenntartók, tehát az önkormányzatok feladata lenne.
Kiáltvány a skizofréniával élőkért
Az OPNI-felszámolás kapcsán egy másik betegcsoport ügyével is folyamatosan foglalkozott a sajtó, illetve a szakemberek: több száz skizofrén betegért aggódtak, akik szerintük - orvosi szempontból - az utcára kerültek. Kristóf Júlia, az Ébredések Alapítvány Antistigma Programjának vezetője, illetve három pszichiáter, dr. Harangozó Judit,
dr. Kéri Szabolcs és dr. Pászthy Bea, szakemberekkel, betegekkel és hozzátartozókkal közösen tiltakoznak a betegekről pontatlan adatokra hivatkozva terjesztett rémhírek ellen, de kiállnak a mentális betegséggel szenvedők törvényekben garantált jogaiért, megismerésükért, megértésükért. Az OPNI bezárása szerintük a jéghegy csúcsa. Valójában már hosszú ideje nem valósul meg a mentális zavarral élők egyenletesen jó színvonalú ellátása, amit pedig a törvények és az alkotmány előírnak. Megfelelő kezelés mellett a skizofréniával élők sem veszélyesebbek, mint a többi ember. A megfelelő orvosi, gyógyszeres és pszicho-szociális gondoskodás lehetővé teszi az ezzel a betegséggel élők számára, hogy normális életet éljenek. "Olyan embertársainktól tagadjuk meg nap mint nap a megfelelő ellátást, akik a súlyos testi fájdalmakkal járó szenvedést is gyakran meghaladó gyötrelmekkel küzdenek. Azok, akik erre a sorsra jutnak, a társadalom számkivetettjeivé válnak. Ne zárjuk be őket, de azt se hagyjuk, hogy az utcán kóboroljanak segítség nélkül" - szól a közös kiáltvány.
(2008.03.10. 11:32)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag