Lelkünknek is jót tesz a síelés

Még az alkalmankénti síelés is hozzájárul a boldogsághoz, illetve javítja az egészségi állapotot. Azoknál a síelőknél lehetett megfigyelni a legjelentősebb pozitív változást, akik képesek voltak "kikapcsolni", tehát minden másról megfeledkezni a pályán.

A síelés sokak számára évenkénti rituálét jelent, habár nem olcsó mulatság. Most már azonban mindenkinek rendelkezésre áll egy "hivatalos" indok a következő út lefoglalására: a téli sport ugyanis hozzájárul az egyéni boldogsághoz, még ha csak alkalmanként űzik is. Hyun-Woo Lee, a dél-koreai Yonsei Egyetem szakértője három nagyobb síparadicsom 279 látogatóját vonta be a vizsgálatba, mégpedig kérdőív segítségével.
A síelők és hódeszkások boldogságát és megelégedettségét az örömérzet, a tevékenység magával ragadó mivolta, valamint a mozgás után érzett elégedettség alapján mérték föl. Az önként jelentkező résztvevők 45 százaléka síelt, 40 százaléka hódeszkázott, 15 százalékuk pedig mindkét sportágat gyakorolta.

A válaszadók átlagosan négy és fél napot töltöttek az üdülőhelyeken, több mint kilenctizedük pedig évente kevesebb, mint öt alkalommal látogatott el oda. Azoknál mutatkozott a legnagyobb egészségügyi előny, akik minden másról megfeledkeztek a lesiklás közben. A tudósok szerint akár már egyetlen síelésnek is pozitív hatása volt a résztvevőkre.

Már egy lesiklástól is boldogabb lesz a sielő

Már egy lesiklástól is boldogabb lesz a sielő


"A felnőttkorban űzött játék befolyásolja az egyén boldogságát, a társas együttléttel és testmozgással járó tevékenységek pedig testi-lelki oldalról egyaránt hozzájárulnak ahhoz" - vélekedik Dr. Lee. "Ez azokra is igaz, akik csak elvétve mozognak" - tette hozzá a szakértő, akinek értekezése az Applied Research in Quality of Life című szakfolyóiratban jelent meg.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag