Légy a pszichológusod - nyit az ÉletIskola!

Mennyire tudunk önmagunkon segíteni, ha lelki folyamatokról van szó? Talán nem is gondolná, milyen lehetőségek rejlenek tudatunkban! Tartson velünk, szabadítsa fel rejtett lelki erőforrásait - legyen a saját maga pszichológusa!

Mit jelent a pszichológiai önsegítés? Azt, hogy hatékonyabbá tesszük a mindennapok kihívásaira adott válaszainkat, folytonos gyakorlással egyre jobb küzdőkké leszünk. Felismerjük gyengéinket, és fejlesztjük készségeinket, ha kell, változtatunk a körülményeinken, és mindenek előtt saját magunkon. Ez utóbbi a magatartásunkat szokásainkat, készségeinket, érzelmeinket, gondolkodásunkat, sőt a tudatalattinkat is jelenti.

De miért én változzak?!

Miért nem a többiek, akik keresztezik az utamat, fájdalmat okoznak, becsapnak, nem becsülnek eléggé stb... A dolgok befolyásolása sokszor valóban mintha csak azt jelentené, hogy másokat próbálnak rávenni valamire: vásárolják meg a terméküket, szavazzanak rájuk, dolgozzanak keményen. Ám az igazán sikeres küzdők példái azt mutatják, hogy hosszú távon kizárólag mi magunk tudjuk egyenesben tartani életünk hajóját.

A mai kor egyik velejárója világszerte, hogy mindinkább magunkra vagyunk utalva, egyre kevésbé segítenek életünk megszervezetésében, kézbentartásában a hagyományok, a közösségi normák, a szülők mintái. A mai embernek saját, személyére szóló megoldásokat kell találnia a lelki egyensúlya, biztonságérzete megőrzéséhez, vagy visszanyeréséhez, mert csak így tud megbirkózni a családi élet, a munka, a párkapcsolatok, a politika, a nagyvilág ellentmondásos érzelmi terheivel.

Honnan várjuk a megoldást?

A pszichológia napjainkra érett tudomány lett, mint a kémia, vagy a fizika, amelynek felismeréseiből működőképes, mindnyájunk életét megkönnyítő gépeket, technológiákat, anyagokat lehet előállítani. Segítségével jobban el tudunk igazodni az információk, benyomások, élmények, kihívások dzsungelében. Ezekre jobb híján ösztönösen reagálunk, de épp növekvő zaklatottságunk bizonyítja, hogy sokszor lépünk rosszat, mert felkészületlenek vagyunk.

Mint mindig, a lelki bajok esetén is a megelőzés a legjobb megoldás. A lelki betegségek ugyanis nem váratlanul, előzmények nélkül törnek ránk. Legtöbbször éveken, évtizedeken keresztül görgetett, megoldatlan konfliktusok következménye a betegségként jelentkező kóros elváltozás.

Amerikából jöttem...

Az önsegítő módszereknek és mozgalmaknak, elsősorban az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van, mert egyre inkább teret hódít az a felismerés, hogy megfelelő ismeretek birtokában, a laikusok is nagyon sokat tehetnek saját maguk, illetve környezetükben élő emberek lelki egyensúlyáért. Egy amerikai pszichológia-professzor, dr.Clay Tucker-Ladd harminc éven át foglalkozott mentálhigiénés, azaz lelki egészségi ismeretterjesztéssel, illetve ilyen célt szolgáló önsegítő csoportok szervezésével egyetemisták körében. Több mint 3000 hallgatóval szerzett tapasztalatai összegzéseképpen megírta a Pszichológiai önsegítés című, az interneten is olvasható, folyamatosan bővülő, számos díjjal kitüntetett kézikönyvet. Ennek a könyvnek szerkesztett, 67 részes változatát olvashatják "Légy a pszichológusod" című kiemelt témánkban.

Nem gyógyszer, de jó módszer!

A pszichológiai önsegítés elsősorban saját viselkedésünk, érzéseink, készségeink, gondolataink és tudatunk megismerésére és befolyásolására irányul. Nem gyógymódszereket közlünk, hanem a megértést, megelőzést, a megismerést segítő eljárásokat, információkat. Ezek a módszerek természetesen súlyosabb esetekben nem helyettesítik a gyógykezelést, pszichológus vagy pszichiáter segítségét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső