Légy a pszichológusod, ha a fotomodellről lecsúszik a bugyi!

Hogy van az, hogy a szexuális vágyak minden fenntartástól és meggondolástól mentes kiélésére buzdító hirdetések, ilyen tartalmú műsorok áradatában élő honfitársaink milliói szenvednek merevedési zavartól, orgazmusképtelenségtől?

Maszturbálásról szó se essék!

Óriási botrányt okozott, amikor a nyolcvanas évek elején az osztrák tévé egyik beszélgető műsorában a neves popénekesnő, Nina Hagen kijelentette, hogy a nő számára egyetlen dolog garantálja a nemi kapcsolat során az orgazmust; ha saját magát elégíti ki. A nézők életveszélyesen megfenyegették a tévétársaságot, valamennyi politikai irányzat felháborodásának adott hangot, nem csoda hát, hogy a műsorvezetőt napokon belül kirúgták állásából. Ugyancsak a nyolcvanas évek botránya volt, hogy egy nagy fehérneműgyártó modelljei fekete alsóneműben pózoltak az óriásplakátokon, mire a felháborodott feministák az utcákra vonultak, és bojkottálták a cég üzleteit.

Manapság legfeljebb a közlekedésrendészet tiltakozik az olyan útmenti hirdetőtáblák miatt, amelyeken a fotómodellről éppen lecsúszik a bugyi - mondván; az effajta látvány elvonja a gépjárművezetők figyelmét. A tévéműsorokban fő műsoridőben láthatók aprólékosan kidolgozott ágyjelenetek, a minden néző számára elérhető speciális szexcsatornákról nem is beszélve. Minden magára valamit is adó tévécsatorna sugároz olyan beszélgetős műsorokat, amelyben híres emberek, háziasszonyok vagy éppen nyugdíjasok számolnak be szexuális életük technikai részleteiről. Akármerre nézünk, mindennapjaink telis-tele vannak a szexuális vágyak minden fenntartástól és meggondolástól mentes kiélésére buzdító hirdetésekkel, ajánlatokkal, az ilyen élményekről szóló beszámolókkal.

Jönnek az új aszkéták

Ugyanakkor mind több jele van annak, hogy a tilalomfák eltakarítása után sem lett sokkal derűsebb az összkép. A szex, ha lehet, még szélsőségesebb nézeteket vált ki a modern társadalmakban, mint 30-40 évvel ezelőtt. Az egyik ilyen ellentmondás, hogy a mindennapi élet, a nyilvánosság "túlfűtöttsége" ellenére az egyes emberek mintha elégedetlenebbek lennének a saját szexuális életükkel. A legkülönbözőbb problémákkal küszködnek: merevedési zavar, orgazmusképtelenség, irtózás a partner testétől, legyűrhetetlen szégyenlősség.

Ami a legmeglepőbb: a fiatalok, akiket jószerivel már semmi nem korlátoz, mintha bizonytalanabbak lennének ezen a téren a saját szüleiknél is. Az egyik oldalon mind többen vannak azok, akik a szórakozáshoz, evéshez, iváshoz, shoppingoláshoz hasonlóan a szexet is megszállottan űzik. Velük szemben gyülekeznek azok, akik különféle okokból bojkottálják a testiséget. Ők általában nem a régimódi erkölcscsőszök érveit ismételgetik. Egy részük inkább az új aszkétizmus tilalmai szerint él: nem eszik húst, nem dohányzik, meditál, meg akarja menteni a Földet az ökológiai katasztrófától, és a szexet is olyasminek tekinti, amitől kellő önfegyelemmel meg lehet szabadulni.

Másik jelentős részük elszántan kergeti a boldogság kék madarát, keresik a nagybetűs szerelmet, a tökéletes társat, és ha valakiben nem találják meg, inkább megint útra kelnek az igazit keresve.

A hálószobákban a helyzet majdnem változatlan

Nyilván ezek a szélsőségek, de a "közép" szexuális élete sem túl vigasztaló. A német férfiak és nők fele tartja az életének ezt a területét jónak, és mindössze hét százalék vallotta azt, hogy elégedetlen szexuális életével. Ugyanakkor árulkodó jel, hogy a nők egyharmada és a férfiak egynegyede egyáltalán nem válaszolt, pedig a kikérdezés teljesen névtelenül zajlott, és a válaszokat zárt borítékban kellett visszaadni. Ami a szexuális kapcsolat gyakoriságát illeti, a nem válaszolók aránya itt is az előző kérdéskörhöz hasonlóan alakult. A válaszolók közül a férfiak 9, a nők 15,5 %-a vallotta azt, hogy egyáltalán nincs szexuális kapcsolata, 6-7 % ritkábban, mint havonta, 5% havonta egyszer él szexuális életet. A legtöbben a heti egyszeri közösülést jelölték meg, és 1,7%-ot tett ki azoknak az aránya, akik mindennapos érintkezésről számoltak be. Természetesen ezek az adatok a válaszadók életkorával összefüggésben is jelentősen változnak, mint várható a legaktívabb a 21-45 éves korosztály. Ebből a vizsgálatból az is kiderült, hogy miközben a tömegkommunikáció a "változatos partnerkapcsolatra" buzdít, a valóságban az emberek túlnyomó többsége, ha nem is hagyományos értelemben, de monogám jellegű életet él; több mint 60% volt azoknak az aránya, akiknek az elmúlt évben legfeljebb egy személlyel volt nemi kapcsolatuk.

A meztelen takarítónő és társai

A három évtizeddel ezelőtti szexuális forradalom nem csak a testi örömöket gúzsba kötő prüdéria ellen lázadt, hanem fellépett mindenfajta tekintéllyel, előítélettel szemben is. A felszabadított szex akkor egyben azt is jelentette, hogy egy emberibb, társadalmilag igazságosabb világot akartak teremteni. A hatvanas évek diákmozgalmai azonban hamar kifulladtak, az akkori egyetemista mozgalmárokból mára korpulens üzletemberek, derék családapák, lassan nagyapák lettek.

A test örömeinek felszabadítása, annak morális, emberi hozadékától elszakítva hatalmas iparág alapjává lett. Németországban a Hydra nevet viselő prostituáltszervezet adatai szerint körülbelül 400 ezren foglalkoznak prostitúcióval. Az elmúlt évtized legsikeresebb vállalkozási területe a telefonszex, amelynek tipikusan férfiak az ügyfelei, mégpedig 80%-ban olyanok, akik stabil partnerkapcsolatban élnek. Az Internet eleve az egyik legjelentősebb szexipari szolgáltatóként indult. Becslések szerint a világhálón szörfözők 40%-a szexajánlatokat nézeget.

A leggyakrabban keresett fogalmak százas toplistáján a szex és az erotika az első és a második helyet, a 'gay' (homoszexuális kapcsolatban a gyengébb nem szerepét játszó fél) a kilencedik, a 'domina' (prostituált) a tizedik, a pornó a tizennyolcadik, a telefonszex a huszonkilencedik helyet foglalja el. A szexpiac legújabb ága azoknak a szolgáltatásoknak a csoportja, amelybe az erotikus masszázs, a "meztelen takarítónő" közvetítése, a bérelhető sztriptíz és a biztonságos házasságtörést megszervező ügynökségek tartoznak. Világszerte mind népszerűbbek az erotika témakörével foglalkozó kiállítások és vásárok. Tavaly Európában tíz fővárosban - Budapesten is - rendeztek ilyen programot, 20-100 ezer látogatóval.

Intimitás nélkül nem megy

A szexualitás pszichológiájával foglalkozók szerint ez a mindent elárasztó az elüzletiesedés, és mindenekelőtt a "szégyentelenség", magát a nemiséget, az egészséges erotikát veszélyezteti. Az emberi szexualitás ugyanis mindig társadalmi környezetben megy végbe, ezért elkerülhetetlen, hogy bizonyos tilalmak és korlátok között valósuljon meg. A szex a résztvevők számára mindig személyes aktus is, amelyhez normálisan hozzátartozik a védettség, az intimitás.

A mindennapokat elborító szexáradattal szemben elkerülhetetlen az új puritánság megjelenése. Ez kifejezi az emberek vágyát az elvesztett egyensúlyra, bensőségességre, védettségre. Jacques Lacan, francia pszichoanalitikus írja ezzel kapcsolatban: "Ha valaki egy étterembe betérve sürgető étvágyát azonnal ki akarná elégíteni, megtehetné azt is, hogy beleharapna az asztalához lépő pincérnőbe. A civilizált vendég, aki ráadásul tisztában van az előkészületek és a várakozás-vágyakozás élményfokozó hatásával, a pincérnő helyett az étlapot ragadja meg, választ, majd türelmesen megvárja, amíg az étel valóban kívánatos formában megérkezik."

www.tanulasmodszertan.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: