Kutyatartás: nem csak fiatalít, más hatásai is vannak

Szinte minden kutyatartó esküszik rá, hogy kis kedvence pozitív hatással van az egészségére és a kedélyállapotára. Minderre ráadásul tudományos bizonyítékok is vannak.

Egészségesebbé és fittebbé tehet a kutyatartás. Egy brit kutatás ráadásul azt is bebizonyította, hogy azok a 65 év fölöttiek, akiknek kutyát tartanak, biológiailag 10 évvel fiatalabbak a tényleges életkoruknál - írja a brightside.me.

sdadsa
A háziállatok javítják a gazdi kedélyállapotát. Fotó: Getty Images

A négylábú és gazdija között kialakuló szoros kötelék azt eredményezi, hogy kutatások szerint gyakran a kutyatartók önbecsülése és empátiája is magasabb azokénál, akik nem tartanak kutyát. Emellett a kutyával való együttélés csökkenti a stressz-szintet és javítja a kedélyállapotot is.

A cukorbetegség kockázatát is csökkenti

Statisztikák szerint azoknál a kutyatartóknál, akik rendszeresen sétáltatják kedvencüket, harmadával kisebb cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezen kívül arról is vannak adatok, hogy azoknál a gyerekeknél, akik allergiás családba születtek, és születésüktől fogva együtt élnek egy kutyával, kisebb veszéllyel alakul ki asztma és ekcéma.

A kutyatartás az erőnlétet is javítja, hiszen a napi többszöri sétát kedvencünk miatt akkor is beiktatjuk, ha rossz az idő, és egyébként eszünk ágában sem lenne kitenni a lábunkat a lakásból. A kutyatartók átlagosan 22 perccel többet sétálnak naponta, ami éves szinten több mint 8000 mozgással töltött pluszórát jelent.

Tanulmányok igazolják, hogy a háziállatok segítenek könnyebben és hatékonyabban megbirkózni a mindennapi stresszel, és javítják a gazdi kedélyállapotát. Arra is van tudományos bizonyíték, hogy a kedvencek simogatása, ölelgetése segít hamarabb megnyugodni, ha szorongunk vagy stresszesek vagyunk. Mindezek hatására olyan hangulatjavító hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin, a szerotonin és a dopamin.

A fentiek pedig együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy az élettartam meghosszabbodjon. Több kutatás is beigazolta már, hogy azok, akik kutyát tartanak, tovább élnek. Emellett, ha egyedül élnek, sokszor gyorsabban épülnek fel az olyan egészségügyi problémákból, mint a szívroham vagy a stroke.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)