Kösz, jól vagyunk!

Huták Judit

A HáziPatika.com 2010-es egészségtesztjét kitöltő közel nyolcvanezer ember közül csak minden tizedik érzi nagyon rossznak a saját egészségét; a felmérésben részt vevők fele pedig kifejezetten egészségesnek érzi magát. Idén mi lesz az eredmény?

A HáziPatika.com 2010-es Nagy Egészségtesztjét több mint nyolcvanezren töltötték ki az interneten - ezzel ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű felmérés, ami Magyarországon készült. Igaz, ez a felmérés csak azokat kérdezte, akik rendelkeznek internet-eléréssel, ezért "hagyományos" statisztikai adatokkal is összehasonlítottuk az eredményeket, hogy még teljesebb képet kapjunk a magyarok egészségi állapotáról és életmódjáról.

Ön mennyire érzi egészségesnek magát?

Az általános felmérésből kiderült, hogy a 18 éves és annál idősebb magyar lakosság valamivel több mint fele (53 százaléka) érzi úgy, hogy jó az egészsége, míg a válaszadók harmada (35 százaléka) megfelelőnek, tűrhetőnek tartja azt. Az online kérdőívre válaszolók közül valamivel kevesebben, az összes válaszadó 47 százaléka ítélte jónak a saját egészségét, ám sokkal többen gondolják úgy (44 százalék), hogy egészségi állapotuk megfelelő.

Érdekesség

Az Európai Unióban a portugálok érzik legrosszabbnak a saját egészségi állapotukat: 2006-ban 21 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az egészsége rossz vagy nagyon rossz. A legegészségesebbnek ezzel szemben az írek érzik magukat, alig 3 százalékuk állítja, hogy rossz vagy nagyon rossz az egészségi állapota. Magyarország a középmezőnybe tartozik; Ciprussal, Németországgal, Finnországgal és Olaszországgal vagyunk egy szinten (2000-ben felvett adatok alapján).

A két felmérés adatait összesítve megállapíthatjuk, hogy a válaszadók alig tíz százaléka (az általános felmérésben részt vevők 10, az internetes tesztet kitöltőknek pedig 8 százaléka) ítéli a saját egészségi állapotát rossznak; száz válaszadóból pedig csak hárman (az online tesztet kitöltők száz ember közül pedig csak egy) érzi úgy, hogy az egészségi állapota a nagyon rossz kategóriába sorolható. Az online felmérésből kiderült, hogy a férfiak elégedettebbek az egészségükkel, mint a nők: a férfiak 52%-a érzi jónak az egészségét, míg a nőknek csak a 46%-a.

Diploma és városi környezet "ajánlott" az egészséghez

Az egészségi állapot szignifikáns összefüggésben áll az életkorral - derült ki az általános felmérésből -, hiszen minél idősebb valaki, annál több krónikus betegséggel vagy az életkorból fakadó problémával kell megküzdenie. Az életkor előrehaladtával egyre kevesebben vannak azok, akik jónak gondolják az egészségüket és egyre többen azok, akik csak megfelelőnek vagy rossznak ítélik azt (a 18-29 évesek körében 89 százalék volt azok aránya, akik jónak tartják a saját egészségi állapotukat, míg a 60 évnél idősebb korosztályban már csak 16 százalék).

Az online egészségteszt eredményei alátámasztották ezt az állítást, igaz, a különbségek nem voltak olyan hangsúlyosak: a 18-29 évesek 54 százaléka számolt be jó egészségi állapotról, a hatvan évnél idősebbeknek pedig 39 százaléka állította ugyanezt.

Az egészségi állapot az iskolázottsággal is összefügg: minél képzettebb valaki, annál jobb egészségnek örvend. Az általános felmérésből kiderült, hogy az alacsonyabban iskolázottaknak csak egyharmada érzi jónak az egészségi állapotát, míg a diplomásoknál ez az arány közel 73 százalék. Azonban azok, akik interneten töltötték ki a kérdőívet, és diplomával is rendelkeznek, nem érzik magukat olyan egészségesnek, mint a hagyományos felmérésben részt vevők: csak 56 százalékuk érzi jónak az egészségi állapotát.

A lakóhely településméretének növekedésével párhuzamosan nő azok aránya, akik jónak ítélik a saját egészségi állapotukat. A budapestiek, illetve a megyeszékhelyen élők több mint fele (az internetes kérdőív alapján 62 százalékuk, míg a hagyományos felmérésben részt vevők közül 50 százalék) gondolja úgy, hogy jó az egészségi állapota. A falvakban, községekben élőknek azonban csak 45 százaléka gondolja ugyanezt.

Idén újra lehetőség nyílik az Egészségteszt kitöltésére! Kíváncsian várjuk, hogyan változott az egészséghez való hozzáállás az elmúlt években.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag