Koronavírus: sok magyarnak ez segített

A magyarok 64 százalékának segített a zene a koronavírus-járvány alatt - derült ki az Artisjus Egyesület felméréséből, amelyet a Dalszerzők Napja alkalmából készítettek. A dalok, zeneművek a legfiatalabb és a legidősebb generáció számára jelentették a legnagyobb kapaszkodót.

Miként segített a zene megbirkózni az embereknek a rendkívüli körülményekkel, váratlan helyzetekkel a pandémia idején? - ezzel kapcsolatban készített felmérést az Artisjus Egyesület. A vizsgálat júliusban, a magyar lakosság körében, országosan reprezentatív mintavétellel, 1342 fő megkérdezésével készült.

Az eredmények szerint a népesség 64 százalékának segített a zenehallgatás valamely konkrét nehéz élethelyzetben az elmúlt időszakban. Legnagyobb arányban a legfiatalabb és a legidősebb generáció tagjai igazolták a jótékony hatást: a Z generáció (akik 2000 és 2010 között születtek) 71 százalékának, a baby boomerek (akik 1946 és 1964 között születtek) 79 százalékának jelentettek kapaszkodót a dalok, zeneművek.

Nemcsak szórakozás, terápiás eszköz is

Miért szeretjük a szomorú dalokat?

A megkérdezettek háromnegyede a zenehallgatásra nemcsak szórakozásként tekint, hanem terápiás eszközként is. Jellemzően inkább a nők, valamint a baby boomer és a Z generáció tagjai számoltak be olyan konkrét élethelyzetekről, amelyekben kedvenc dalaik segítettek nekik. A felmérés azt mutatja, hogy a bezártság elviseléséhez legmagasabb arányban az egyedül élőknek jelentett segítséget a zenehallgatás. Őket követik szorosan a családban, egy vagy több generációval, gyerekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel élők, majd harmadikként, az átlagnál valamivel kisebb arányban a párjukkal, házastársukkal kettesben élők.

A magyarok 64 százalékának segített a zene a koronavírus-járvány alatt.
A magyarok 64 százalékának segített a zene a koronavírus-járvány alatt. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A válaszok alapján az emberek 74 százalékának jelentett támaszt szomorú élethelyzetben, 67 százalékának a stressz kezelésében, 51 százaléknak a magány csillapításában a zene. A nők számára jellemzően a lelkiállapot javításában segítettek a dalok, míg a férfiaknak inkább konkrét tevékenységek kapcsán.

Ezek a műfajok voltak a leghallgatottabbak

Az emberek többsége az elmúlt időszakban is pop- és rockzenét hallgatott. A harmadik leghallgatottabb a teljes népességet tekintve a rap/trap/hiphop volt, a Z generáció esetében a rockzenét is maga mögé sorolva a második helyen. Az X generáció (akik 1960 és 1979 között születtek) körében a klasszikus szerzemények, a baby boomereknél a latin/reggae foglalja el a harmadik helyet. Műfajt tekintve a férfiak közül jelentősen többen hallgattak dzsesszt, elektronikus és klasszikus zenét. A nők körében a pop, a musical/filmzene és gyerekdalok örvendenek nagyobb népszerűségnek.

A magyarok 77 százaléka hallgat terápiás céllal is zenét a járványhelyzettől függetlenül - ez szintén a legidősebb és legfiatalabb korosztályra igaz leginkább. Az újrakezdésben az új dalok és új zeneművek segítenek igazán, ezek inspiráló hatással vannak életünkre, bátorságot adnak a komfortzónából kilépéshez (a népesség 52 százaléka szerint).

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)