Koronavírus: ezért óriási a szülő felelőssége

A gyerek sok mindent eltanul a szülőtől: a maga szintjén lemásolja az édesanyja, édesapja öltözködési vagy beszédstílusát, mozdulatait, mimikáját, hangoztatja a véleményét. Nincs ez másként a koronavírus terjedése ellen bevezetett biztonsági szabályok alkalmazása terén sem, állítja egy pszichoterapeuta.

Jennifer Hoskins-Tomko, a floridai Clarity Health Solutions tulajdonosa szerint a gyerekek alaposan megfigyelik, hogyan viszonyulnak a szülők azokhoz az előírásokhoz, ajánlásokhoz, amelyeket a pandémia hívott életre. Ha pedig azt veszik észre, hogy anya vagy apa valamit nem vagy nem jól csinál meg, az az ő viselkedésükre is negatív hatással lehet - írja a Healthline. "Amennyiben a szülők a szemüket forgatják, elégedetlenkednek, akkor nagy valószínűséggel a gyerekek is így fognak hozzáállni például a maszkviseléshez" - magyarázza a szakember, aki hozzátette: mindennek az ellenkezője is igaz. Azok a szülők, akik betartják, elfogadják a szabályokat, a gyerekeiket is erre sarkallják.

Igyekezzünk jó példát mutatni a gyereknek a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban is.
Igyekezzünk jó példát mutatni a gyereknek a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban is. Fotó: Getty Images

Felesleges stressz éri a gyerekeket

A szülő által állított példa fontosságát Caroline Hexdall családpszichológus is megerősíti. Úgy véli, a gyerekek sokszor olyan dolgokat is megfigyelnek, amikről a szülőnek fogalmuk sincs. A 3 és 12 év közötti korosztály a legfogékonyabb ilyen szempontból, de a tinédzserek sem közömbösek a szülők döntéseivel kapcsolatban. Mint azt a pszichoterapeuta elmondta, azok a szülők, akik figyelmen kívül hagyják a biztonsági szabályokat, nem aggódnak kifejezetten azért, hogy a gyerek esetleg leutánozza őket. Sőt, egyesek még ösztönözhetik is őket arra, hogy kövessék a példájukat.

A szülők meglepő hatása gyerekeikre Nyilvánvaló, hogy a szülők nagyban meghatározzák a gyermekeik fizikai és mentális egészségét, de nem világos, hogy ez miként változik meg, ha az utódok felnőnek. Az is titok volt eddig, hogy mi történik, ha a párkapcsolat révén megjelenő családtagok új elemeket dobnak be. Részletek itt.

"Általában meg tudom mondani a szülő politikai, vallási hovatartozását, vagy egyéb témával kapcsolatos véleményét, ha hallgatom, figyelem a gyereket. Ugyanez a helyzet a maszkhordással vagy más járványügyi előírással: ha a szülő panaszkodik a maszk miatt, a gyerek is hasonlóan fog tenni" - ezt már Bryan Truang, egy korábban állami iskolában dolgozó arizonai tanár mondja, aki szerint az ilyen viselkedés konfliktusokhoz vezethet nemcsak a gyerekek között, hanem a gyerekek és a tanárok között is. Pedig utóbbiak csak jót akarnak, és be szeretnék tartatni a szabályokat, hogy mindenki biztonságban legyen.

Truang egyébként arra is rámutatott, hogy ha a gyerek mást hall vagy lát az iskolában, mint otthon, mást várnak el tőle, az a gyerek és a szülő között is feszültséget generálhat. Arról nem beszélve, hogy emiatt a gyerek felesleges stresszt él át. Bár a stressz sosem előnyös, a mostani felfokozott helyzetben különösen kerülni kellene.

Új normalitáshoz kell alkalmazkodni

A szakemberek egyetértenek abban, hogy szülőként meg kell értetni a gyerekkel: most nem az a normális, ami korábban volt, hanem egy új normalitáshoz kell alkalmazkodni. Soha nem késő jó példát mutatni a gyereknek, soha nem késő megtanítani arra, hogyan vészelje át biztonsággal ezt az embert próbáló időszakot. "Teljesen normális, ha bevalljuk a gyereknek, hogy kényelmetlen számunkra ez a sok szabály, és azt kívánjuk, bár ne kellene egyiket se betartani. Ugyanakkor azt is mondjuk el neki, hogy reménykedünk benne, hogy mindez csak ideiglenes, de magunk és mások védelme érdekében alkalmazkodnunk kell az előírásokhoz" - így Hoskins-Tomko. A pszichoterapeuta azt javasolja, üljünk le a gyerekkel rendszeresen, és életkorának megfelelően beszéljük meg vele az aktuális történéseket, szabályokat.

Kisebb gyerekeknél beválhat, ha a kezeiket alaposan megforgatjuk lisztben, majd hagyjuk, hogy mindent megfogdossanak a házban. Később, a "nyomok" megmutatásával ráébreszthetjük őket, milyen könnyen terjednek a kórokozók, és mennyire fontos például a kézmosás. "Mindannyian együtt vagyunk benne ebben a szituációban, úgyhogy nem tehetünk mást, mint legjobb tudásunk szerint védeni magunkat és másokat" - szögezte le Hoskins-Tomko.

Kiderült, a fülzúgás is a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet - a részletekről az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)