Koronavírus: az idei húsvét más lesz

A koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban sok mindent megváltoztatott az érintett országokban, így Magyarországon is. Nem lesz ez másként a húsvéttal kapcsolatban sem.

A csokinyuszik is maszkot kaptak - olvassa el a részleteket!

A koronavírus-járvány miatt visszaesett a szezonális termékek kiskereskedelmi értékesítése. Így idén több mint tíz százalékkal mérséklődhet a húsvéti üreges csokoládéfigurák forgalma, amely tavaly 5 milliárd forintot tett ki - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke. Az árak nem sokat változtak tavalyhoz képest, ugyanakkor egy hete akcióznak a kereskedők, mivel jelentős mennyiségek ragadtak benn az üzletekben.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus húsvét, koronavírus ünnep, koronavírus korlátozások, koronavírus család
Egészségügyi maszkot tettek Juhász Ferenc szobrára Biatorbágyon. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megszépítik a rászorulók húsvétját

Azonban nemcsak a vásárlási szokások változtak meg a koronavírus okozta helyzet miatt, hanem a szokásos ünnepi családlátogatásokról is le kell mondanunk. Aki pedig idős hozzátartozóiért aggódik, annak jó hír lehet, hogy sok vidéki önkormányzat a húsvéti ünnepek idejére is biztosít ellátást a rászorulóknak és az egyedül élő időseknek. Győrben, Szekszárdon és Balassagyarmaton például a hosszú hétvégén is több száz idős embert látnak el meleg étellel. Tatabányán pedig a húsvéti hétvégre tekintettel csütörtökön kétnapi, majd szombaton három napra elegendő meleg ételt szállítanak ki ezer 70 év feletti lakosnak.

A lelki segítség is sokat számít

A települések és a segélyszervezetek azonban a koronavírus-járvány miatt a lelki segítségnyújtásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Székesfehérváron például egy hete működik a videotelefonos kapcsolattartás az idősotthonokban. A szolgáltatás jelentősen csökkenti az aggodalmat és oldja a feszültséget, hiszen az idősek és családtagjaik nemcsak hallják, hanem végre láthatják is egymást.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pedig olyan online szolgáltatást indított, amely a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is megszólítja. A megye pedagógusai hat héten keresztül csoportos konzultációkon vehetnek részt, ahol szakemberekkel beszélhetnek problémáikról. A szülők pedig a koronavírus okozta helyzet miatt átalakult családi és szülő-gyermek kapcsolatok kezelésével kapcsolatban kaphatnak útmutatást a pszichológusoktól. Nyíregyházán pedig ingyenes telefonszámon kérhetnek szociális vagy lelki segítséget a rászorulók.

Elmaradnak a húsvéti programok, a vidéki települések idén nem várnak látogatókat - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső