Kiderült, mikor volt a legboldogabb az ember

Két évszázad könyveinek és újságcikkeinek nyelvezetét elemezte egy nemzetközi kutatócsoport, hogy kiderüljön, az elmúlt 200 évben mikor volt a legboldogabb az emberiség.

A Warwicki Egyetem, a Glasgow-i Adam Smith Üzleti Iskola és a londoni Alan Turing Intézet kutatócsoportja térképezte fel, hogy a vizsgált kétszáz évben mikor voltak az emberek a legboldogabbak. Az elmúlt két évszázad hangulatának méréséhez a kutatók az 1820-tól napjainkig megjelent és a Google Books-on is megtalálható mintegy nyolcmillió könyv és 65 millió újságcikk nyelvezetét elemezték. Főként a pozitív jelentésű szavak gyakoriságára koncentráltak. A kutatás középpontjában négy ország, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország állt.

A legboldogabb országok a Földön - kattintson!

"A mi tanulmányunk az első ilyen jellegű kutatás, amely fontos első lépés, hogy megértsük, mennyire voltak elégedettek az emberek a múltban. Megmutattunk egy eszközt, amellyel most a szociológusok és a történészek tovább dolgozhatnak, az elemzett korszakok szubjektív elégedettségét összeköthetik a korabeli történelmi eseményekkel" - magyarázta Eugenio Proto olasz közgazdász, a kutatócsoport egyik tagja.

boldogság, boldog időszak, emberiség, századforduló, boldogságszint
boldogság, boldog időszak, emberiség, századforduló, boldogságszint

Ekkor voltak a legboldogabbak

A kutatók szerint az 1890-től az első világháború kirobbanásáig tartó századforduló időszakában voltak a legboldogabbak az emberek, de az 1920-as években és a legutóbbi századfordulón is megugrott az általános elégedettségi szint. A 2007-ben kezdődő gazdasági világválság utáni években azonban a boldogság drasztikus hanyatlását látták. A szakemberek a boldogságindexet párhuzamba állították a közvéleménykutatási felmérésekkel is, így kimutatták, hogy a könyvek és újságcikkek alapján általuk kapott adatok jól tükrözik egy nemzet hangulatát.

A kutatók magyarázata szerint a könyvek és újságcikkek azért bizonyultak jó adatforrásnak, mert a könyv- és lapkiadók szerkesztői főként olyan cikkeket és könyveket publikálnak, amelyek megegyeznek olvasóik hangulatával. Arra is rájöttek, hogy egy adott ország nemzeti össztermékének növekedésével párhuzamosan növekszik az emberek boldogságérzete. Azonban nagy arányú - legalább évi 4,3 százalékos - GDP növekedés szükséges ahhoz, hogy jól láthatóvá váljon az emberek boldogságérzetének növekedése.

"Ha az olaszországi adatokat nézzük, érdekes megjegyezni, hogy a fasizmus idején lassan, de folyamatosan csökkent az emberek elégedettsége, és a 2008-as válság utáni években drámai csökkenést tapasztaltunk" - tette hozzá a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: