Ki hozza az ajándékot karácsonykor?

A karácsonyi ajándékokat a különböző országokban mitikus alakok, totemisztikus eredetű állatok, tiszteletreméltó szentek (Mikulás, Szent Lúcia), erdélyi angyalok vagy más kitalált lények hozzák. Egy kultúrkörön belül többen is versengenek (vagy versengtek) az ajándékosztó szerepköréért.

A karácsonyi, illetve "karácsony környéki" ajándékhozókat alapvetően három csoportra oszthatjuk: az első kategóriát nevezhetnénk "apó-típusú" ajándékosztóknak.

Apók, manók és a Mikulás

Az északnyugat-európai germán népeknél kimutatható Karácsonyapó, a keresztény szentből, Szent Miklósból faragott Mikulás, az először Arany Jánosnál, majd Mikszáth Kálmánnál is előforduló, 1933-ban a Horthy-korban is felbukkanó, de igazán a kommunizmusban szárba szökkenő Télapó és a vele "rokon" orosz Fagyapó (Gyed Moroz) a legismertebb példák közé tartoznak. Ezek közül az Arany János-i Tél-Apó még egyáltalán nem volt jóindulatú, a Horthy-korban már óvodai pedagógiai segédletekben is feltűnt, de aztán egyfajta ellen-Mikulást fabrikáltak belőle a Rákosi- és a Kádár-korban.

Karácsony a világ körül - így ünneplünk Európában

A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep, még akkor is, ha annak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen, minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek a karácsonyhoz - ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat. Kattintson a részletekért!

Van, aki az "apó-típusba" sorolja a skandináv Karácsonymanót is, például a svéd Jultomtent, illetve a finn Joulupukkit is. Ez utóbbi két alak azért érdekes, mert a svédeknél eredetileg egy kecske, a karácsonyi kecske, a Julbock hozta az ajándékokat, csak később váltottak a Mikulást idéző Jultomtenre.

A finneknél viszont maradt a svéd Julbock név finnesített változata: Joulupukki. Csakhogy ez ma már nem karácsonyi kecskét, hanem Karácsonyapót, Mikulást jelent Suomiban. (E sorok írója találkozott is "vele" pár éve a budapesti finn nagykövetségen, és tényleg nem hasonlított kecskére.)

A karácsonyi "kecskealakoskodás" a magyarság körében Erdélyben elő-előfordult, és a német forrásokban is feltűnik egy mitikus kecskealak, a Capra, amely az ajándékhozáshoz kötődik Erdélyben. A kecske e térségben a román karácsonyi tradíciókban is felbukkan. A Joulupukki példájából is látszik, hogy az ajándékhozók egyfajta "transzformerek" - helytől és időtől függően "változtatják" alakjukat.

Az angol Father Christmas más hagyományokból keletkezett, mint a myrai püspök, Szent Miklós kultuszából kibontakozó, ajándékhozó Mikulás-jelenség. Angliában csak az 1850-es években olvadt össze a Father Christmas az Amerikából Európába visszaszármazó Santa Claus-kultusszal. Az amerikai "Santa" (Mikulás) pedig a New York környéki hollandok által meghonosított Sinterklaas hagyományának a folytatása. Hollandiában a Sinterklaas-Mikulás segítője legtöbbször Fekete Péter (Zwarte Piet).

Németországban a Mikulás kísérője helyenként Ruprecht lovag. Ő is oszthat ajándékot, mint ahogyan bizonyos helyeken a Wichtel vagy Wichtelmännchen elnevezésű német koboldszerű alakok töltik be ezt a fontos szerepet karácsony előtt. A Wichtelmannok közül persze csak a jóindulatúak hoznak ajándékot, ezt fontos tudni róluk...

Ausztriában a Mikulást krampuszok kísérik, az utóbbiak innen terjedtek el a Monarchia nagy részében, így Magyarországon is. Szlovéniában a Mikulást (Miklavž - ejtsd: Miklauzs) krampuszok neve "parkelj", de a Mikulást egyes modernebb meséikben angyalok kísérik.

A gyermek Jézus mint ajándékosztó

A Mikulás a magyarban egyébként szlovák, illetve cseh eredetű szó, ahogyan a másik ajándékhozót, a Jézuskát is a Monarchia más területeiről "kölcsönöztük". Csehországban, Ausztriában és részben Dél-Németországban dívott ugyanis az a szokás, hogy a gyermek Jézus, a Jézuska (osztrák-délnémet Christkindl, cseh Jéžišek) hozza az ajándékot.

Jézust a karácsonyi ajándékozás központi személyiségének maga Luther állította be a reformáció idején. A protestáns Németországban így vált Krisztus ajándékhozóvá is. Luther mindeközben az ajándékozás dátumát a Mikulás-ünnepről Karácsonyra tette át. Annak jegyében történt mindez, hogy a reformáció atyja a szentkultusz ellen lépett fel, s így a Szent Miklós-i hagyomány, a Mikulás helyébe valakit állítania kellett.

A Mikulás és Jézuska alakját is a Monarchia más területeiről "kölcsönöztük". Fotó: iStock
A Mikulás és Jézuska alakját is a Monarchia más területeiről "kölcsönöztük". Fotó: iStock

A szigorú lutheri Jézus-alak azonban nem volt sokak számára megnyerő, emiatt alakult ki fokozatosan a Jézuska-kultusz, így például a cseheknél Jéžišek Szenteste hozza az ajándékot, s ekkor a csehek pontyot esznek krumplisalátával - valljuk be: ez elég ismerős lehet a magyarok számára is. Nálunk szintén a Jézuska lopódzkodik be és lepi meg a kisgyerekeket. A hal pedig ugyancsak tradicionális étek karácsonyeste. Ugyanakkor a Mikulás Magyarországon ma elkülönült ünnep, és december elején jutalmazza meg a gyerekeket.

Bálint Sándor néprajzkutató a magyar Jézuska-kultuszt egyenesen a hasonló Prágai Kis Jézus szobrának tiszteletére vezeti vissza. Ez a XVII. századi hagyomány terjedt el aztán osztrákoknál, magyaroknál és cseheknél, a barokk-kori ellenreformáció (protestantizmussal szembeni katolikus hittérítés) alatt.

A Milostné Pražské Jezulátko szobrát 1628-ban adományozták a prágai karmelita kolostornak. A szerzetesek a szobor érkezése után többé már nem nélkülöztek, a cseh főváros lakossága pedig egyre jobban tisztelni kezdte a kis Jézust ábrázoló alkotást. A szobor kultuszát többek között egy prágai magyar szerzetes, Imre atya erősítette. Mária Terézia uralkodásakor a Monarchia egészében ismert már a Kisded kultusza. A királynő még egy köpenyt is hímzett, s a kolostornak adományozta 1743-ban - írja Bálint Sándor.

Ha valamilyen még "magyarosabb" ajándékhozót keresünk, akkor azt Erdélyben találhatjuk meg: ott az angyal hozza az ajándékot, ami különleges, még a Partiumban sem meghonosodott szokás. Erdélyben a Kis-Küküllő folyó mentén, egyes falukban az aranyos csitkó hozta sokáig az ajándékot, de a modern korokban ez a szokás elhalványult.

Nőalakok és a háromkirályok - az ajándékosztók különleges típusai

Az ajándékhozók harmadik kategóriába változatos alakok és személyek sorolhatók: a háromkirályok vagy különféle nőalakok, így Luca napjának megtestesítője, Szent Lúcia, illetve a "jó boszorkány", az olasz Befana. De terjed a Babbo Natale, azaz Karácsonyapó, illetve Mikulás kultusza is Itália-szerte. A háromkirályok a spanyolajkú országokban hozzák az ajándékot: Spanyolországban, de Latin-Amerika jelentős részén (Argentínában és Mexikóban például) is ez a három bibliai alak örvendezteti meg a gyerekeket.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a Háromkirályok napkeleti bölcsek voltak. Nevük Gáspár, Menyhért és Boldizsár: ők a betlehemi csillagot követve Keletről érkeztek Jeruzsálembe, hogy hódoljanak a zsidók született királya előtt. Ma már nem lehet megmondani, hogy perzsa papok vagy babiloni csillagászok, mágusok voltak-e, ráadásul az ajándékaik Arábia termékei voltak, tehát ez a fajta származásuk sem kizárt.

Érdekes, hogy a lexikon szerint a királyok számát Máté nem említi, de a három ajándékból (arany, tömjén, mirha) a III. század óta arra következtettek, hogy hárman voltak. Ugyanakkor az örmény katolikusok 12 királyt tisztelnek - egy spanyol nyelvű blog szerint, amelyre a Wikipedia spanyol szócikke hivatkozik. (E spanyol értelmezés szerint a 12 bölcs vagy 12 király Izrael tizenkét törzsét jelképezte.)

A spanyol Wikipedia ugyanakkor ezt a "tizenkettes" verziót csak mint érdekességet említi. Egy Párizsban őrzött 1200-1300 éves kódex "Bithisarea, Melchior, Gathaspa" névvel említi őket, ebből alakult ki a mai Gáspár, Menyhért és Boldizsár név.


Spanyolországban a "karácsonyi" ajándékokat vízkeresztkor, január 5-éről 6-ára virradóra hozzák a háromkirályok. Ez a szokás immár versenyez a Mikulás-kultusszal, ami a karácsonyi ajándékozást jelenti. Régebben a gyerekek levelet írtak a Háromkirályoknak és kirakták a cipőiket az ablakba, vagy a lakás más pontjaira, várva az ajándékokat. Élelmet is hagytak esetleg a cipőkben, hogy a háromkirályok tevéi is kapjanak valamit enni. Ha rosszak voltak a gyerekek, akkor nem ajándékot, hanem szenet kaptak - ez a virgács-helyettesítő szokás az olaszok boszorkány-ajándékozójánál, a Befanánál is előfordult. Ő is szenet adott az ajándékot nem érdemlő gyerekeknek.

A Befana mellett Északkelet-Olaszországban Szent Lúcia is hozhat ajándékot a gyerekeknek. A "Luca-napi", azaz Szent Lúciához kötődő szokások Magyarországon és Horvátország egy részében is ismertek, bár ezek kevésbé az ajándékhozással függenek össze. Nálunk inkább dologtiltó tradíciók, mivel a Luca-nap elvesztette korábbi jelentőségét (egykor a karácsonyi napfordulóhoz kötődött), és inkább negatív babonák kötődnek hozzá.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag