Kényszeres hajhúzogatás - lesz ellene gyógyszer?

Egy amerikai tanulmány szerint az N-acetilcisztein nevű aminosav képes gátat szabni a megszállott hajhúzogatásnak azokban a pszichiátriai betegekben, akik trichotillomániában szenvednek.

A trichotillománia kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésünkre módszer. A trichotillománia során a beteg rendszeresen saját haját húzogatja ki, melynek eredménye jelentős hajvesztés lesz. A beteg egyfajta nyomást érez, melynek képtelen ellenállni, a hajszálak eltávolítása pedig nagy megkönnyebbülést, boldogságérzetet jelent.

Dr. Jon E. Grant és munkatársai Minneapolisi Egyetemen végzett vizsgálata szerint az N-acetilcisztein ígéretesnek tűnik a megrögzöttséget mutató betegek kezelésében azáltal, hogy szerepet játszik a glutamát rendszerben, mely vegyület az emberi agysejtek közti leggyakoribb jelátvivő molekulája.

A kísérlet során az N-acetilcisztein 50 trichotillomán felnőttre való hatását vizsgáltak. Véletlenszerűen kiválasztottak 25 egyént, akik 12 héten keresztül napi 1200 és 2400 mg közötti N-acetilciszteint kaptak, míg a másik csoport placebo (hatóanyag nélküli készítmény) kezelésben részesült.

A 12 hét elteltével azok a betegek, akik aktív kezelésben részesültek, szignifikánsan alacsonyabb arányban mutatták a hajhúzogatás tüneteit, mint a placebo csoport betegei. "A betegek 50 százalékán javított az N-acetilcisztein a kontroll 16 százalékához képest. Ráadásul az N-acetilcisztein hatására semmilyen mellékhatásról nem számoltak be" - jelentették be.

A vizsgálatot végzők szerint az N-acetilcisztein javulásban való jelentősége nagyobb volt, mint az egyéb terápiás módszereké összehasonlítva a gyógyszerekkel kombinált, vagy önmagában alkalmazott "pszichoterápiával".

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)