Karácsonyi stressz: valós probléma

Bár a karácsonynak a békéről és megnyugvásról kellene szólnia, sokunknak inkább a stresszt és a teljes fizikai és szellemi kimerülést jelenti.

Sok ember a karácsonyi időszakból őrzi a legszebb gyermekkori emlékeket. A finom családi vacsorák íze és a feldíszített karácsonyfa, illetve az alatta gyülekező ajándékok látványa a gyermekeknek az öröm és a nyugalom szimbólumai. Nem úgy a szüleiké, akiknek ez az időszak a munkahelyi stresszről, az ajándékok miatti rohangálásról és a családlátogatások megszervezése miatti feszültségekről szól. Az egyedül élő emberek pedig karácsonykor még magányosabbnak érezhetik magukat, mint az év többi napján. A karácsonyi stressz tehát egy valós probléma, és fontos foglalkozni vele, hiszen rengeteg ember ünnepét keseríti meg.

Miért volt jobb a karácsony gyerekként? A karácsony különleges mindenki számára, még azoknak is, akik úgy érzik, hogy nem kötődnek az ünnephez, hacsak nem remeték vagy magányos hajótöröttek, hiszen az őket körülvevő közeg, az emberek, a közösségek, tulajdonképpen az egész világ átalakul egy rövid időre. Máshogyan érzékeli azonban ezt a különbséget a gyermek és a felnőtt. Vajon mi változik meg mire felnövünk, mire megöregszünk? Kattintson a részletekért!

Súlyos következménye lehet a karácsonyi stressznek

A karácsonyi ellazulást nem segíti, hogy az ünnepi időszakról egy olyan szélsőségesen idilli kép él a köztudatban, aminek szinte lehetetlen megfelelni. Bár a fejünkben a kandalló előtt boldogan ajándékot bontogató gyermekek varázslatos képe rajzolódik ki, a valóságban előfordulhat, hogy betegségek, munkahelyi problémák, vagy családi konfliktusok rontanak ezen az időszakon.

Az üzletek ezekben a hetekben bonyolítják le a legnagyobb forgalmat, és úton-útfélen botlunk bele újabb kedvezményekbe, amelyek vásárlásra buzdítanak. Sok esetben viszont az ajándékokra sem tudunk annyit költeni, amennyit szerettünk volna. Szinte biztosan nem fogjuk tudni kiélvezni az ünnepeket, ha túlságosan rágörcsölünk arra, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. A túlzott stressz ráadásul az egészségünkre is komoly hatással lehet.

A karácsonyi stressznek súlyos következményei lehetnek. Fotó: iStock
A karácsonyi stressznek súlyos következményei lehetnek. Fotó: iStock

Korábbi kutatások már azt is gazolták, hogy karácsonykor és az azt követő időszakban, pontosabban decemberben és januárban harmadával magasabb a szívbetegségek kialakulásának aránya, mint júniusban és augusztusban. Igaz, az ünnepi stressz mellett ebben a hideg időnek is jelentős szerepe van. Az alacsony hőmérséklet ugyanis összehúzza az ereket, ami miatt megnő a vérnyomás a szervezetben, ez pedig az amúgy is magas vérnyomású embereknél csak tovább növelheti a keringési betegségek kialakulásának a veszélyét.

A fényszegény, borús decemberi hónapok már önmagukban is rontanak a hangulatunkon. Több kutatás jutott arra az eredményre, hogy a borús idő és a rövid nappalok jelentősen hozzájárulnak a főleg télre jellemző, szezonális depresszió kialakulásához. Ebben az időszakban tehát úgy is lehangoltabbak lehetünk, ha minden a terveink szerint alakul.

Közhelyesnek hangzik, mégis igaz, hogy a legtöbbet úgy tehetünk az ünnepi hangulatunkért, ha annak örülünk, amink van. Ahelyett, hogy a tökéletességre törekednénk, próbáljunk meg minőségi időt tölteni a szeretteinkkel - ennek sokszor nagyobb értéke van, mint a legdrágább ajándéknak. Fordítsunk némi időt magunkra is, már olyan apró kényeztetések is jól eshetnek, mint egy hosszú, forró fürdőzés, kávézás a barátokkal, vagy néhány csendes, nyugodt óra egy izgalmas könyv társaságában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés