Jobb a fotózás a keresztrejtvénynél

Gyakran mondják az idősebbeknek, hogy ha nem használják az agyukat, leromlik a működése, a Psychological Science szaklapban megjelent új tanulmány szerint azonban az is fontos, hogy a megfelelő tevékenységet válasszák.

Dr. Denise Park, a Dallasi Egyetem szakértője elmondta, úgy látszik, nem elég csupán valamit csinálni, fontos, hogy valami olyan tevékenységet végezzenek az idősebb felnőttek, ami ismeretlen számukra, és mentális/szociális kihívást jelent.

Frissen tartja az elmét a fotózás

"Amikor a komfortzónán belül vagyunk, valószínűleg nem vagyunk a fejlődési zónánkban. Az egész társadalomnak meg kell tanulnia, hogyan őrizhetjük meg elménk egészségét, ugyanúgy, ahogyan megtanultuk, hogyan őrizzük meg szív-érrendszeri egészségünket a helyes étrenddel és a testmozgással" - magyarázta Park.

Kísérletükben 221 hatvan és kilencven év közötti személyt osztottak be különböző csoportokba. Az egyik foltvarrást, a harmadik pedig mindkettőt tanult heti 15 órában három hónapig, a negyedik csoport tagjai viszont szokásos tevékenységeit végezték otthonukban.

Dr. Park arról számolt be, hogy a három tanuló csoportot erőteljesen ösztönözték arra, hogy többet tanuljanak, és több készséget sajátítsanak el. Csak azok a csoportok mutattak fejlődést, amelyek folyamatos, hosszú távú mentális kihívásnak voltak kitéve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)