Jobb a fotózás a keresztrejtvénynél

Gyakran mondják az idősebbeknek, hogy ha nem használják az agyukat, leromlik a működése, a Psychological Science szaklapban megjelent új tanulmány szerint azonban az is fontos, hogy a megfelelő tevékenységet válasszák.

Dr. Denise Park, a Dallasi Egyetem szakértője elmondta, úgy látszik, nem elég csupán valamit csinálni, fontos, hogy valami olyan tevékenységet végezzenek az idősebb felnőttek, ami ismeretlen számukra, és mentális/szociális kihívást jelent.

Frissen tartja az elmét a fotózás

"Amikor a komfortzónán belül vagyunk, valószínűleg nem vagyunk a fejlődési zónánkban. Az egész társadalomnak meg kell tanulnia, hogyan őrizhetjük meg elménk egészségét, ugyanúgy, ahogyan megtanultuk, hogyan őrizzük meg szív-érrendszeri egészségünket a helyes étrenddel és a testmozgással" - magyarázta Park.

Kísérletükben 221 hatvan és kilencven év közötti személyt osztottak be különböző csoportokba. Az egyik foltvarrást, a harmadik pedig mindkettőt tanult heti 15 órában három hónapig, a negyedik csoport tagjai viszont szokásos tevékenységeit végezték otthonukban.

Dr. Park arról számolt be, hogy a három tanuló csoportot erőteljesen ösztönözték arra, hogy többet tanuljanak, és több készséget sajátítsanak el. Csak azok a csoportok mutattak fejlődést, amelyek folyamatos, hosszú távú mentális kihívásnak voltak kitéve.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)