Járvány, aztán háború: hogyan óvjuk mentális egészségünket?

Még fel sem ocsúdtunk a koronavírus-járvány miatti sokkból, máris itt az újabb trauma, az orosz-ukrán háború. Mutatjuk, a szakember szerint hogyan őrizhetjük meg mentális egészségünket egy ilyen helyzetben.

Az elhúzódó járványhelyzet nem csak az egészségügyi rendszereket terhelte meg súlyosan világszerte, de komoly mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget. Hiába csillapodott azonban mostanra a pandémia, a közvetlen közelünkben kirobbant háború miatt továbbra sem lélegezhetünk fel. Hogyan hatnak a lelki egészségünkre a sorozatban érkező traumák, és hogyan tudunk megküzdeni ennyi lelki teherrel? A napi.hu erről kérdezte Tari Annamária pszichoterapeutát.

Bővülhet a szorongások köre

Az állandó aggódás és szorongás csúnyán visszaüthet.

A szakember szerint az, hogy egyik fenyegető helyzet után érkezik a másik, egy olyan lélektani állapot, melyben nincs idő "fellélegezni", vagyis felszabadultan átélni, hogy túl vagyunk rajta. Ez azt is jelenti, hogy a szorongások köre bővülhet, a depresszív érzések is felerősödhetnek, különösen akkor, ha valaki személyes fenyegetettséget érez. "Mindkét helyzet, a járvány és a háború, olyan szituáció, ami feltétlenül kivált érzelmi választ. Karakterfüggő, hogy ebben a helyzetben érzelem- vagy problémafókuszú a tudattalan megküzdő stratégia. A legjobb nyilván a kevert változat, amikor valakit ugyan elér a szorongás, de ezt át tudja fordítani cselekvésbe is. Látjuk most is, hogy a segítségnyújtás, az azonnali altruisztikus magatartás sokaknál az első válasz a történtekre" - így Tari Annamária.

A sorozatban érkező traumák megviselik a lelki egészségünket.
A sorozatban érkező traumák megviselik a lelki egészségünket. Fotó: Getty Images

A megküzdő stratégiáink formálódásában korai érzelmi élmények és tapasztalatok játszanak szerepet. Jó hír viszont, hogy az érzelmi állapotunk befolyásolható, mert például a segítő, empátiaalapú altruizmus sokat enyhít a szorongásokon. Tari Annamária azt mondja, így átélhetjük az aktív bevonódás élményét, vagyis nem sodródunk teljesen az eseményekkel, melyekre egyébként nincs befolyásunk, hanem saját eszközeinkkel valamennyi kontrollt gyakorolhatunk.

Az autogén tréningtől a mértékletes hírfogyasztásig

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudunk segíteni saját magunkon, ha érezzük, hogy túl nagy nyomást gyakorolnak ránk az események, Tari Annamária úgy válaszolt: ilyen esetben nagyon hasznos lehet az autogén tréning, a sport, a zenehallgatás, illetve a kritika vagy értékelés nélküli, megértő baráti, családi, elfogadó érzelmű beszélgetések. Ajánlja emellett az akár 5 perces progresszív relaxációs módszereket is.

A pszichoterapeuta szerint az szintén fontos, hogy mértékkel olvassuk a híreket, bármennyire is azt érezzük, hogy félóránként vagy tízpercenként tudnunk kell, mi történik. "Érdemes kerülni a közösségi média önjelölt szakértőinek elemzését, mert a szorongásokat inkább növeli, semmint csitítaná" - tanácsolja.

Azzal a sokakban felmerülő dilemmával kapcsolatban, miszerint szabad-e jól érezni magunkat, amikor másoknak menekülniük kell, Tari Annamária úgy vélekedik, ez természetes reakció, és minden jóérzésű embernek megfordul a fejében. Arra azonban szerinte ügyelni kell, hogy megtartsunk egy olyan egészséges középutat, ahol a magunk életét is élni tudjuk.

Ugyanúgy természetesnek tartja a pszichoterapeuta a különböző pánikreakciókat - útlevélkiváltási láz, felvásárlások, menekülőutak tervezése -, hiszen érzelmileg reagál mindenki. Úgy gondolják, a befolyásolhatatlannak látszó külső körülmények nem biztatnak semmi jóval, ezért a tehetetlen állapot mindenkinél szorongást generál. Tari Annamária azt mondja, az ilyen helyzetekben fokozottan érvényes az a szabály, hogy ne hagyjuk magunkat a szorongások vezérelte időkényszerbe tekerni, melyet nem az objektív tények, hanem saját érzelmek diktálnak. Igyekezni kell, hogy megőrizzük a realitás kontrollját, és ne hagyjuk elhatalmasodni a félelmeket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)