Írjunk listát! Ez lesz a hatása

Kiss Gréta

A koronavírus-járvány miatt rendkívül bizonytalan időket élünk az utóbbi hónapokban, ilyen helyzetben pedig finoman szólva sem könnyű bármit is tervezni. Mi ennek ellenére arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy igenis gondolják át, majd írják össze, mit szeretnének idén megvalósítani. Mutatjuk, hogy miért.

Tervek százai, ezrei, milliói dőltek dugába az új típusú koronavírus-járvány tavaly év eleji kitörése óta, nem csoda, ha a legtöbben óvatosságból szinte semmit sem gondolnak ki előre, és inkább csak a pillanatnak élnek. Pedig még ilyen körülmények között sem ördögtől való megtervezni, melyek azok a dolgok, amiket megvalósítanánk az elkövetkezőkben - sőt! Cikkünkben a tervezés előnyeinek taglalása mellett segítségképpen gyakorlati tippeket is adunk, és reménykedünk abban, hogy a leírtak mindenkit meggyőznek majd arról, mennyire fontos, mondhatni elengedhetetlen, hogy legyenek (akár kicsi, akár nagy) céljaink.

Mit akarunk elérni 2021-ben?
Mit akarunk elérni 2021-ben? Fotó: Getty Images

Fókusz és boldogság

Aki meg tudja fogalmazni, mik a céljai, az tisztában van vele, merre tart az élete. A tervezésnek köszönhetően nem veszíti el az irányt, fókuszált marad, és nem esik bele abba a hibába, hogy csak teng-leng, vagy olyanra pazarolja az idejét, az energiáját, amire abszolút nem érdemes. Ismeri azt a kifejezést, hogy Fényes Tárgy Szindróma (angolul: Shiny Object Syndrome)? Azt jelenti, hogy alapos tervezés híján céljaink folyamatosan változnak annak függvényében, hogy éppen mit tartunk a legvonzóbbnak, vagy ha úgy tetszik, a legfényesebbnek. Az állandó ide-oda "ugrálás" miatt azonban nincs időnk arra, hogy bármelyik tervünket is tető alá hozzuk, így csak tehetetlenül sodródunk az árral. Nem hangzik túl jól, igaz?

Sokan vannak, akik nem mernek nagyot álmodni, mondván, úgysem tudják megvalósítani (főleg most, a koronavírus-járvány idején). Az igaz, hogy a józan ész határain belül, saját "korlátaink" ismeretében érdemes tervezni, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének merész szándékaink. Ha alaposan átgondoljuk 2021 előttünk álló hónapjait, az arra is lehetőséget nyújt, hogy a komolyabb célok esetében több kisebb mérföldkövet jelöljünk ki: ezek elérése ugyanis megvalósíthatóbb, egyszerűbb, így könnyebben, kevesebb problémával jutunk el utunk végére, és a feladás, megtorpanás esélye is kisebb. Mindez rendkívül motiváló és addiktív lehet, hiszen cselekvésre, tettekre, kitartásra sarkall minket, és azáltal, hogy folyamatosan megyünk előre, fejlődünk is. Olyan emberré válhatunk, amilyenné szeretnénk, és egyúttal meghatározhatjuk, honnan indultunk, és hová jutottunk.

Boldogabbá, elégedettebbé is tesz minket, ha vannak céljaink, és meg is valósítjuk azokat. Nemcsak azért, mert a folyamat során fejlődünk, sikereink vannak, és megtanulunk küzdeni, hanem mert azáltal, hogy a lényegre koncentrálunk, kizárunk a mindennapjainkból minden felesleges adalékot. Így olyan életet élhetünk, amely szinkronban van meggyőződéseinkkel, értékrendünkkel.

Mit szeretünk magunkban? Ezért jó, ha tudjuk!

"Jobban kellene szeretned magad!" "Miért nem szereted magad?" "Ha te nem szereted magad, más sem fog!" Legalább egyszer biztosan mi is találkoztunk már az előbbi megállapítások, kérdések valamelyikével életünk során. Az önszeretet témája az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált: de vajon egészen pontosan mit jelent az, hogy szeretjük magunkat, miért olyan fontos és nehéz az önszeretet, illetve hogyan érhetjük el? Részletek itt.

Legyenek "okosak" a célok

Meghoztuk a kedvét a tervezéshez, igaz? Még mielőtt azonban belevágna, hadd adjunk néhány gyakorlati tanácsot azzal kapcsolatban, milyen egy "jó" cél. Az angol nyelvben a S.M.A.R.T. (a smart magyarul azt jelenti, okos) betűszó rejti a legfontosabb kritériumokat, amelyeket ha betartunk, nagyobb eséllyel érjük el azt, amit szeretnénk - írja a lifehack.org. Lássuk tehát, mire kell figyelni:

S., azaz specific, magyarul specifikus: konkrét célokat fogalmazzunk meg, hagyjuk az általánosítást.

M., azaz measurable, magyarul mérhető, követhető: olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek megvalósulását követni, mérni tudjuk, hogy lássuk, hol tartunk.

A., azaz achievable, magyarul elérhető: céljaink a realitás talaján mozogjanak, megvalósíthatóak legyenek.

R., azaz relevant, magyarul releváns: céljaink mindig illeszkedjenek bele aktuális helyzetünkbe (koronavírus-járvány idején például nem lehet úgy tervezni, hogy figyelmen kívül hagyjunk a pandémia teremtette szituációt).

T., azaz timely, magyarul időkeretbe foglalható: szabjunk meg egy időkorlátot, melyen belül elérjük a célunkat.


Most pedig jöhet a lista! Keressünk egy csendes sarkot a lakásban, ahol van időnk, lehetőségünk nyugodtan gondolkodni, és töprengjünk el azon, mit szeretnénk megvalósítani 2021-ben. A célokat írjuk le egy papírra, majd tűzzük ki a falra jól látható helyre, de belevéshetjük egy füzetbe is, vagy dolgozhatunk a számítógépünkön. A lényeg, hogy merjünk előre gondolkodni!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag