Írja meg saját élete forgatókönyvét 20 perc alatt! Segítünk!

Az év elején a legtöbbünk számot vet az eddigi életével. Hova is jutottam egy év alatt? Mit is tettem vagy éppen halasztottam el? No, és a legfontosabb: hogyan is tovább? Ha nem tudja, hogyan kezdje el az értékelést, azt javasolom, rajzolja le!

Elszalasztott lehetőségek

Már megint eltelt egy év - sóhajtottunk fel sokan az év végén - és megint nem jutottunk semmire. Túlpörgött, stresszes az életünk, vagy épp ellenkezőleg: kiégett, unalmas kapcsolatokba merevedett.

Pedig szinte kivétel nélkül boldog, gazdag és tartalmas életre vágyunk, legfeljebb magunknak sem merjük ezt bevallani, mert elképzelni sem tudjuk, hogyan is valósítsuk meg.

"Nincsenek céljaim. Nem is tudom, mit akarjak" - panaszkodnak sokan, és másoktól várják a segítséget, hogy majd megmondják nekik, mit is akarjanak. Ezért aztán folyton másnak akarnak megfelelni, és megfeledkeznek életük legfontosabb szereplőjéről: magukról.

Júlia a mai napig emlegeti, hogy a rendszerváltás idején pár hónapos franciaországi munkalehetőséget biztosítottak volna neki. Nem a férjével konzultált, hanem ránézett ötéves kisfiára, és megkérdezte:

Elmenjen anyuka külföldre dolgozni? A választ sejthetik. Ő pedig azóta is sajnálja az elszalasztott lehetőséget.

Az sem segít, ha csak homályos elképzelései vannak a jövőjéről. "Tulajdonképpen szeretek emberekkel foglalkozni, jönni-menni, de hogy milyen munkát végeznék, azt nem tudom."

Vajon mit kezd ezekkel a mondatokkal egy munkáltató? Milyen munkát adjon önnek?

Ne feledje, saját életének ön az írója, rendezője és főszereplője, épp ezért ne várjon tovább másokra.

Önön a sor: találja meg saját céljait!

Fontos az önismeret

Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Az életcél megtalálásának alapja az önismeret. Ha eleget foglalkozik saját magával, az igényeivel, a vágyaival, az álmaival, akkor könnyen megy. Ha önmagára nem szánt idáig elég időt, akkor most az ünnepek után, az év elején érdemes a pihenés óráit kihasználni, és ezeken elgondolkodni. Ez nem önzőség, épp ellenkezőleg. Akkor tud másokkal és másokért tenni, ha lelkileg egészséges. Bónuszként pedig a betegségekkel szemben is ellenállóbb lesz.

Az önismeret nem igényel nagy anyagi ráfordítást, sokkal inkább időt.

Tévézzen kevesebbet, számolja fel a kiüresedett kapcsolatait, és próbáljon meg időnként csöndben, egyedül lenni.

Sokat segítenek az önismerettel foglalkozó könyvek, cikkek, tanfolyamok. Az interneten is megtalálhat számos forrást.

Érdemes megfogadni Popper Péter tanácsát, ami A belső utak könyvében olvasható: szánjon magára mindennap fél órát, ami csak az öné. Ne engedje, hogy bárki vagy bármi megzavarhassa. Ilyenkor szó szerint kapcsoljon ki!

Számoljon a boldogsággal!

Vegyen elő egy papírt, és végezze el ezt a pár perces tesztet. Rajzoljon egy kis kört a papír közepére, az lesz a tengely, ágazzon el belőle 10 vonal, mint egy kerék küllői.

Minden egyes küllő egy-egy területét jelenti az életének:

  • emberi kapcsolatok
  • párkapcsolat
  • munka, karrier
  • egészség
  • fizikai környezet
  • tanulás
  • anyagi helyzet
  • személyes fejlődés
  • pihenés, kikapcsolódás
  • lelki fejlődés

Ha lerajzolta a kereket, képzelje el, mit érzett akkor, amikor az egyes, felsorolt területeken boldogságot, elégedettséget érzett. Biztos, hogy volt ilyen, sőt, lehet, hogy most is boldog és elégedett néhány területen. Ezt a boldog érzést tekintse viszonyítási pontnak, azaz 100 százaléknak, és ennek figyelembevételével írja oda az egyes küllőkhöz, most hány százalékban érzi elégedettnek magát életének ebben a színterében.

Képzelje el, hogy életét egy kerék jelképezi, amelyik mindig úton van, mindig forog. Az egyes küllőket pedig az előbb felsoroltak jellemzik. Az életünk akkor halad úgymond a rendes kerékvágásban, ha nincsenek benne zökkenők.

Most vizsgálja meg, az ön életkereke mennyire szabályos? Hány kerékküllő lett kicsi, esetleg nagyon kicsi? Elakadna forgás közben ez a kerék?

Állítsa fel céljait!

Ha őszinte volt, láthatja, milyen területeken lehet elégedett, és hol kell dolgoznia a következőkben. Úgy vélem, ha valamiben 70-100 százalék között pontozta magát, akkor ott most nincs sok teendő. Azaz dehogynem: tartsa szinten.

Ha bizonyos területeken nagyon alacsony pontokat adott magának (0-30 százalék között), ott súlyos elakadások lehetnek, még az is lehet, hogy szakemberhez kell fordulnia segítségért.

De előbb nézzen magába: lehet, hogy hadilábon áll az önbizalmával? Vagy túlságosan is hat önre a környezete?

Cikkünk szerzőjét elérik a Joó Zsuzsa válaszol is az Önök kérdéseire.

Ha ilyen gond nincs, és reálisan mérte fel a helyzetet, akkor az idei évben életének azon a területein kell dolgoznia, amelyek a 30-70 százalék között vannak.

Miért pont ezeken és nem a leggyengébbeken? Mert ezeken tud a legnagyobb valószínűséggel önerőből és a leghamarabb eredményeket elérni. Most már kérhet tanácsot, segítséget, látja, hogy milyen embereket kell megkeresni, milyen könyveket kell elolvasni, milyen tanfolyamokra érdemes beiratkozni - kezdjen hozzá!

Ha ön állítja fel azokat a célokat, amelyek hozzásegítik a boldog és elégedett életéhez, hihetetlen mértékben megnövekedik az önbecsülése, és a lelki ereje.

Ezentúl mindig különbséget fog tudni tenni a mások által önre kényszerített élet és a saját céljai között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció