Így hat ránk, ha vízparton élünk

Egy friss tanulmány szerint a víz közelsége jelentősen csökkenti a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Jobb mentális egészségnek örvendhetnek a vízparton élők, mint azok, akik távolabb telepedtek le a tavaktól, tengerektől vagy óceánoktól - derül ki egy friss tanulmányból. A tudományos munka egy olyan kérdőíven alapul, amelyet mintegy 26 ezer angol felnőtt töltött ki.

tó, tópart, vízpart, otthon, mentális egészség, depresszió, szorongás, mentális betegségek
Akár 40 százalékkal is csökkenhet a mentális betegségek kockázata. Fotó: iStock

Ennyit számít a víz közelsége

A válaszok alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánparttól legfeljebb egy mérföldre élők 22 százalékkal kisebb valószínűséggel panaszkodtak szorongásra vagy depresszióra, mint azok, akik a belvárosban éltek, legalább 30 mérföldre a vízparttól. A kutatók arra is rájöttek, hogy az alacsony jövedelmű családok esetében különösen fontos, hogy hol van az otthonuk. Náluk ugyanis akár 40 százalékkal is csökkenhet a mentális betegségek kialakulásának kockázata, ha a vízpartra költöznek.

A zajos városi környezet meglepő hatásairól itt olvashat!

Egyébként már korábbi tanulmányok is megállapították, hogy a természet közelsége jó hatással van a mentális egészségre. Az előnyök kiélvezéséhez azonban nem kell vízparti házat vennünk: a közvetlen környezetünkben is kereshetünk lehetőséget arra, hogy egy tó, egy medence vagy egy park szökőkútja mellett kikapcsolódjunk, feltöltődjünk.

Néhány perc is elég

Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy "a víz közelében, a vízben, a vízen vagy a víz alatt" eltöltött idő csökkentheti a stresszt és a szorongást. Az viszont teljesen mindegy, hogy csak néhány percről, vagy akár több óráról van-e szó, a végeredmény ugyanaz: jobb közérzet, vidámabb hangulat, valamint normalizálódott légzés és szívverés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső