Így hat ránk, ha vízparton élünk

Egy friss tanulmány szerint a víz közelsége jelentősen csökkenti a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Jobb mentális egészségnek örvendhetnek a vízparton élők, mint azok, akik távolabb telepedtek le a tavaktól, tengerektől vagy óceánoktól - derül ki egy friss tanulmányból. A tudományos munka egy olyan kérdőíven alapul, amelyet mintegy 26 ezer angol felnőtt töltött ki.

tó, tópart, vízpart, otthon, mentális egészség, depresszió, szorongás, mentális betegségek
tó, tópart, vízpart, otthon, mentális egészség, depresszió, szorongás, mentális betegségek

Ennyit számít a víz közelsége

A válaszok alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánparttól legfeljebb egy mérföldre élők 22 százalékkal kisebb valószínűséggel panaszkodtak szorongásra vagy depresszióra, mint azok, akik a belvárosban éltek, legalább 30 mérföldre a vízparttól. A kutatók arra is rájöttek, hogy az alacsony jövedelmű családok esetében különösen fontos, hogy hol van az otthonuk. Náluk ugyanis akár 40 százalékkal is csökkenhet a mentális betegségek kialakulásának kockázata, ha a vízpartra költöznek.

A zajos városi környezet meglepő hatásairól itt olvashat!

Egyébként már korábbi tanulmányok is megállapították, hogy a természet közelsége jó hatással van a mentális egészségre. Az előnyök kiélvezéséhez azonban nem kell vízparti házat vennünk: a közvetlen környezetünkben is kereshetünk lehetőséget arra, hogy egy tó, egy medence vagy egy park szökőkútja mellett kikapcsolódjunk, feltöltődjünk.

Néhány perc is elég

Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy "a víz közelében, a vízben, a vízen vagy a víz alatt" eltöltött idő csökkentheti a stresszt és a szorongást. Az viszont teljesen mindegy, hogy csak néhány percről, vagy akár több óráról van-e szó, a végeredmény ugyanaz: jobb közérzet, vidámabb hangulat, valamint normalizálódott légzés és szívverés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció