+15° - +34°
Nincs front

Igaza van a marketingnek: a reklámok szerint választunk

Azon gondolkodunk, hogy hova menjünk kedvenc helyeink közül vagy hogy a két kiszemelt ajándék közül melyiket vegyük meg igazából? Montreali kutatók szerint agyunkban létezik egy olyan terület, amely ezt "helyettünk is eldönti".

"Nagy kérdés az, hogy az agy mely területében kapcsolunk értéket az egyes információkhoz s hogy mi alapján tesszük mindezt. Eredményeink egybevágnak azzal, amit a marketing szakma már régóta tud: minél többet nézünk két tárgy közül egyet, annál nagyobb az esélye, hogy azt választjuk, még akkor is, ha eredetileg a másikat tartottuk értékesebbnek. Ráadásul most már azt a területet is lokalizáltuk a homloklebenyben, ami ezért felelős" - mondja Dr. Lesley Fellows, a kutatás egyik résztvevője.
A kutatás 60 résztvevővel zajlott: közülük harmincnak volt homloklebeny-sérülése stroke vagy tumor miatt. A kísérlet során több száz különböző műtárgyat kellett megnézniük és számszerűsíteniük egy skálán, hogy mennyire szeretnék birtokolni az adott műtárgyat - ezzel a kutatók gyakorlatilag megbecsülték az egyes tárgyak szubjektív értékét.

Miért döntünk olyan nehezen?

Bár vannak akik gyorsan, vannak, akik lassan döntenek, minden ember életében előfordult már olyan helyzet, melyből csak nagyon nehezen szabadult ki. Milyen pszichológiai okok állhatnak a (kisebb vagy nagyobb mértékű) döntésképtelenség mögött? Kattintson!

Egy ezt követő tesztben két, korábban kedvelt tárgy közül kellett kiválasztani a kedvencet. A résztvevők hajlamosak voltak azt a tárgyat választani, amit hosszabb ideig néztek, még akkor is, ha a másikra nagyobb pontszámot adtak. Minél hosszabb tehát a megfigyelési idő, annál nagyobb egy megvizsgált tárgy értéke.

Amit tovább nézünk, amellett döntünk

Amit tovább nézünk, amellett döntünk

Azoknál, akiknél sérült a dorzomediális prefrontális kéreg, sokkal jobban vonzódtak az éppen figyelmük előtt lévő tárgyra. Ez a kéreg felelős azért, hogy egyértelmű döntést hozzon az opciók mérlegelésével. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy ezen agyi területnek kritikus szerepe van abban, hogy újraértékeljen korábban hozott értékbecsléseket. Mindez azért is meglepte a kutatókat, mivel ezen agyi terület igen elhanyagolt volt korábban a szakirodalomban.

Dr. Fellows elmondása szerint az értékalapú döntéshozást a szakirodalom teljesen más agyi területekhez (a ventrális-frontális, illetve az orbitofrontális kéreghez) kötötte. Eredményeik azonban arra utalnak, hogy az egészséges agyban a dorzomediális frontális kéreg is fontos szerepet játszik: segít azon tárgyak értékére is emlékezni, amelyek éppen nincsenek a szemünk előtt, így képesek vagyunk több eshetőséget is mérlegelni.

A kutatás arra is rámutat, hogy ha manipuláljuk azt az időtávot, ameddig nézhetjük az adott terméket, könnyen megváltozhat az az érték, amit az adott tárgyhoz kötünk magunkban úgy, hogy ez még nem is jut el hozzánk tudatos szinten.

Forrás: www.sciencedaily.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag