Hogyan őrizzük meg szellemi frissességünket?

Előbb-utóbb mindenki érezheti, hogy már nem úgy vág az agya, mint régebben, többször hagyja cserben a memóriája, vagy jóval lassabban reagál, mint évekkel ezelőtt. A szellemi frissesség megőrzése - akárcsak a testünk karbantartása - fontos feladat!

Van, akinél már a húszas éveiben jelentkezik a memória romlása, más viszont csak jóval a nyugdíjaskorban érzi azt, hogy nem pont úgy működik az agya, mint fiatalabb korában. Ez természetes folyamat: időről időre mindenki elfeledkezhet arról, hova rakta a kulcsait, vagy azt, hogy mit kell vennie a boltban. A szellemi hanyatlás ellen azonban lehet tenni, sőt a memória aktívan, az agy frissen tartása egyáltalán nem olyan nehéz!

A testedzés segít megőrizni az izmok tónusosságát és erejét - ezt mindenki jól tudja. Hasonlóképpen, az agy "tornáztatása" (például rejtvényekkel, kvízekkel, olvasással) távol tart bizonyos mentális betegségektől és a memória romlását is lassítja. A feladványokon vagy éppen egy szokatlanabb szövegen való "agyalás" ugyanis talán régen elfeledettnek hitt lexikális tudást hívhat elő.

Nem kell, hogy az új kihívások a papírra, ceruzára korlátozódjanak. Az agyunkat már az is erőteljesen stimulálja, ha a megszokott útvonal helyett másfelé megyünk haza,vagy ha egy új ételt, ízkombinációt, esetleg mozgásformát próbálunk ki.

Találkozzunk többet a barátainkkal is! A közösségi élet csökkenti a depressziót és a stresszt (mindkettő bizonyítottan rosszat tesz az agyműködésnek), ugyanakkor új élményekkel ajándékozhat meg!

Ételekkel a frissebb agyért!

Ételeink minősége és tápanyagtartalma ugyanúgy hatással lehet szellemi tevékenységünkre, mint a kifejezetten az agyat dolgoztató elfoglaltságok. A kiegyensúlyozott táplálkozással arról is gondoskodunk egyben, hogy szervezetünk semmiféle ásványi anyagban és vitaminban ne szenvedjen hiányt - ez pedig nemcsak a fizikai egészségre, de a lelki kiegyensúlyozottságra és az agyi teljesítményre is hatással van! Az agyunk ugyanis az egyik legnagyobb "táplálékfelvevő": nemcsak a naponta elfogyasztott kalóriamennyiség egyötödét használja fel, de rengeteg vitaminra, ásványi anyagra és aminosavra is szüksége van.

A kálium például fontos szerepet játszik a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában, az agy- és izomműködésben, a vérnyomás szabályozásában. Az omega-3 a neuronok aktivitását, így az agy optimális működését segítik. A B-vitaminok bevitelével pedig javíthatók a kognitív funkciók.

A serkentő gyógynövényeket is érdemes számba venni, melyek közül a legismertebb talán a ginzenggyökér. A fizikai ellenálló képesség javítása mellett fokozza a szellemi tevékenységet, koncentrációt és emlékező képességet is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció