Hogyan kell vigyázni a sportolók lelkére?

Huták Judit

Baky Dániel

Hazánkban viszonylag még ismeretlen tudományág a sportpszichológia, pedig az élsportolók lelki felkészítése hatalmas segítség lehet az aranyéremért való harcban. Baky Dániel sportpszichológussal beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a sportpszichológia? Miért lényeges, hogy "vigyázzon" valaki a sportolók lelkére is?

A sportpszichológia feladata, hogy a sport szolgálatába állítsa a lélektani kutatásokból származó ismereteket és az alkalmazott pszichológia eszközeit. A versenyhelyzetek, megmérettetések a fizikai igénybevételen túl stresszforrást is jelentenek mindenki számára. Gondoljunk csak bele: mit érzünk, ha például cserepekbe ültetünk virágokat kedvtelésből, kötetlenül? És mi történne abban az esetben, ha ugyanebből a tevékenységből például versenyt generálunk, és megadott időre kell megadott mennyiségű virágot elültetnünk? Megjelenik a stressz, a nyomás, a versenyhelyzetből származó feszültség. Bármennyire is az a "munkája" a sportolónak, hogy jól helytálljon, az ő viselkedése és reakciói sem kivételek a lélektani jelenségek alól.
Minden versenyző azért érkezik a megmérettetésre, mert nyerni szeretne. Mindegyikük be akarja bizonyítani, hogy sportágtól függően ő a leginkább felkészült, a legerősebb, leggyorsabb, legügyesebb, vagy legélelmesebb. Ez természetesen egy élsportoló számára nem ismeretlen helyzet, ám mégis folyamatosan "fenyegetve" érzi magát, hiszen az ellenfelek le akarják győzni, felül akarnak rajta kerekedni. Ez a fenyegetés a küzdősportokat leszámítva nem jelent közvetlen veszélyt a sportoló testi épségére, mégis lehet nyomasztó. Ez a fenyegetettség a sportoló saját magáról kialakult képét kérdőjelezi meg, sőt veszélyezteti azt, azaz erősen próbára teszi az önbizalmat. Elsősorban tehát a sportolók stresszkezelő képességét, és önbizalmát kell fejlesztenie a pszichológusoknak. További sportpszichológiai feladat a figyelem és a koncentrációs készség javítása, erősítése. A versenyzőnek nem elég tehát csupán fizikailag csúcsformában lennie. Fontos, hogy lelkileg is erős és felkészült legyen, rendelkezzen a megfelelő mentális állóképességgel, és képes legyen a kimagasló fizikai teljesítmény mellett pszichológiailag is legyőzhetetlenné válni.

Hogyan járulhat hozzá a pszichológia a teljesítmény fokozásához?

A pszichológia jelenleg (főleg a magyar sportolók és edzők körében) még nem teljesen kiaknázott terület. A teljesítményfokozó hatását azáltal képes kiváltani, hogy a sportolót öntudatosságra, módszerességre neveli, megtanítja a tudatos felkészülésre és a megoldás-orientált gondolkodásra. Módszert, eszközt ad a sportoló kezébe, hogy a verseny alatti csapásokkal, váratlan helyzetekkel szembe tudjon nézni, képessé teszi a figyelem újrafókuszálására. További hozadéka a teljesítménymotiváció, az elszántság fenntartása, a kitartás, az akaraterő növelése.Fel kell készíteni egy sportolót a győzelemre? Vagy éppen a kudarc elviselése a felkészülés célja?

Minden esetben a győzelemre kell készülnie a sportolónak. Hinnie kell a sikerben. Az a sportoló, aki hisz magában, bízik benne, hogy győzhet, sokkal nagyobb eséllyel állhat a dobogóra a verseny végén, mint az, aki nem tudja magát elképzelni győztesként. A kudarcra való készülés, a negatív kimenetelen való gondolkodás nem szokott kedvező eredményt hozni. A negatív gondolat "behúzza" a viselkedést, és általában kudarccal végződik. A vereségre tehát nem felkészíteni kell a sportolót, hanem meg kell tanítani a vele való szembenézésre, ha az bekövetkezik. Ez lényeges különbség.

Mennyire tartozik hozzá az edzéshez a lelki felkészülés?

Ideális esetben a lelki felkészülésnek a fizikai edzésekhez hasonlóan rendszeresnek kell lennie. A testünkhöz hasonlóan a lelkünket is edzenünk kell, hogy jó formában legyen, amikor a megmérettetésre kerül a sor. Képzeljük el, hogy aki hetente 3-4 alkalommal végez testmozgást, sokkal könnyedebben fog helyt állni egy fizikailag megterhelő helyzetben, mint egy olyan ember, aki sosem terheli magát. Ehhez hasonlóan működik a lelkünk is. Ha foglalkozunk vele, készülünk a nehéz helyzetekre, jobban fogunk az adott pillanatban reagálni, mintha váratlanul érne minket a szituáció.

Előfordulhat, hogy valakit annyira megterhel a siker (vagy éppen a kudarc), hogy utána nem tud tovább versenyezni?

A siker és a kudarc egyaránt lehet megterhelő hatású lelkileg. Egy-egy nagy győzelem, siker után üresség érzés, vákuum keletkezhet a sportolók lelkében, hiszen a diadal pillanatában hirtelen elérik a célt, és ezzel egy időben megszűnik az addigi munkájuk értelme is. Az ünneplés után hamar új célt kell találnia a sportolónak, hogy képes legyen folytatni a munkát. A kudarc ezzel szemben általában csalódást, negatív érzelmi állapotot szül, adott esetben akár dühöt is kiválthat a sportolóból. Fontos, hogy az ilyen mélypontból minél hamarabb kikerüljön. Ez a siker feldolgozásához hasonlóan az új célok kijelölésével lehetséges, amely fönntartja a motivációt és segíti a továbblépést.

Mit lehet tenni a nagy versenyekre, olimpiákra jellemző extrém stressz ellen? Összezárva sok ezer emberrel az olimpiai faluban - gyakran a riválisokkal is naponta találkoznak -, minden lépésüket követi a kamera és még sorolhatnánk...

Ideális esetben egy élsportoló számára a világversenyek és az olimpia nem lenne szabad, hogy extrém, nem kezelhető stresszhelyzetet okozzon. Aki képes kijutni az olimpiára, feltehetően már van annyira felkészült lelkileg, hogy szembe tudjon nézni a feszültséggel. Ezt viszont csak tudatos, hosszú felkészülési munka eredményeként lehet elérni, hasonló módon a test edzéséhez. A versenyszorongás összetett jelenség, ezért a vele való megküzdésnél nagyon fontos, hogy a megfelelő helyzetben a megfelelő beavatkozási módszert válassza magának a sportoló. Mást kell tennie, ha a szorongás testi tüneteit érzékeli magán (pl. emelkedett pulzus, gombócérzés a torokban stb.), és mást, ha inkább a kudarctól való félelem uralkodik el rajta, vagy más negatív gondolatok rohannak a fejében. Előfordulhat olyan is, hogy valaki nem tud eléggé "felpörögni", "felébredni" a megmérettetésre. Ilyen helyzetben megint más technika szükséges. A stressz ellen tehát a legjobb ellenszer, ha tudatosan felkészül rá a sportoló. A különböző szituációkra különböző forgatókönyvekkel, módszerekkel kell rendelkeznie. Mindez azonban csak akkor válhat hasznára, ha fel is ismeri a helyzetet. Képessé kell tehát válnia a saját testi-lelki állapotainak észlelésére, tudatos monitorozására. Tudnia kell dönteni, és amennyiben szükséges, használnia kell a sportpszichológussal közösen kidolgozott, egyénre szabott technikáját, amely releváns az adott helyzetben.
Miként segíthet egy pszichológus a sérülés utáni rehabilitációban?

Az élsportolók számára a sérülés komoly krízishelyzet. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is súlyos következményei lehetnek egy balesetnek, amely nyomán akadályokba ütközik a felkészülés. A gyógyulás, rehabilitáció során a pszichológus szerepe egyrészt az, hogy oldja a sportoló félelmeit, aggodalmait. Másrészt a krízishelyzet negatív lelki hatásainak feldolgozásában kell segítséget nyújtania. Fontos, hogy a felépülés után a sportoló ismét 100 százalékos biztonsággal merje terhelni magát, és ne maradjon benne "tüske", azaz a sérülés által okozott veszteséget fel kell dolgoznia.

Szükséges-e egy sportolónak a pszichológusi segítség, ha visszavonul a sporttól?

A sportkarriertől való visszavonulás rendkívül nagy változás a sportolók életében. A lelki folyamatot talán a nyugdíjba vonuláshoz lehetne hasonlítani leginkább. Egy nehéz döntést követően a sportolónak szembe kell néznie az életmódja megváltozásával is. A rendszeres edzések, a felkészülés helyett egyrészt foglalkozást, másrészt elfoglaltságot kell, hogy találjon magának. Szembe kell néznie a "középszerűséggel" is. Aki éveken keresztül ünnepelt sztár, hős az emberek szemében, nehezen viseli el, ha hirtelen kikerül a reflektorfényből. További nehézség lehet, ha valakinek kényszerből (pl. sérülés, anyagi támogatás megvonása) kell abbahagynia a sportot. Ilyenkor egészen más lelki állapotok jellemzik az embereket, mint amikor tudatosan, fokozatosan készülnek a karrierjük befejezésére.

Web: www.sportkonzultacio.hu
E-mail: info@sportkonzultacio.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag