Hogyan javíthatunk a testképünkön?

Ön mit érez, ha a tükörbe néz? Büszkeséget? Szégyent? Kétségbeesést? A negatív önképnek hosszú távon az egészségünkre is káros hatása van, többek között depressziót és szorongást is okozhat. Hogyan javíthatunk a testképünkön?

Ne higgyünk a médiának!

A televízióban, a magazinokban és a filmekben olyan idealizált, tökéletes testeket mutatnak be, amelyekhez nem lenne szabad hasonlítgatnunk magunkat. A modelleknek, színészeknek és hírességeknek olyan alakja van, amelyet az átlagember nem, vagy csak nagyon nehezen érhet el. Kutatások szerint ezek a tökéletes testek (illetve az, hogy állandóan ezekhez próbáljuk mérni magunkat) látványa a férfiak és a nők esetében egyaránt csökkenti az önbizalmat és az önértékelést, és a hatásukra sokkal elégedetlenebbek leszünk a saját testünkkel.

Válogassuk meg az ismerőseinket!

Nézze meg, egyáltalán van-e oka az önostorozásnak! Testtömegindex-kalkulátorunk jó kiindulópontul szolgálhat az egészséges önkép kialakításához! Lehetőleg kerüljük azoknak az embereknek a társaságát, akik túlságosan is a külsejükkel vannak elfoglalva, túl sokat adnak a megjelenésre vagy minduntalan irreális vágyakat táplálnak a saját testükkel kapcsolatban. A családtagok, barátok és ismerősök ugyanis meglehetősen nagy hatással vannak a testképünkre, és az, ahogyan ők nyilatkoznak, befolyásolhatja a saját elképzeléseinket is. Ha például állandóan azt hallgatjuk, hogy az ismerőseink másokat kritizálnak, könnyen azt hihetjük, hogy minket is bírálni fognak. Ha pedig valaki folyton a fogyókúráról, a szépészeti beavatkozásokról vagy éppen a saját teste iránt érzett gyűlöletről beszél, akkor egy idő után úgy fogjuk érezni, hogy nekünk is csatlakozni kell ezekhez a beszélgetésekhez.

Írjunk egy levelet!

A címzett lehet egy ismerősünk vagy akár saját magunk is, a lényeg, hogy fogalmazzuk meg, mennyire fontosnak tartjuk az egészséget és az önbecsülést, és milyen károsnak tartjuk az idealizált testekhez való igazodás vágyát! Így nemcsak szavakba önthetjük, amit érzünk és gondolunk, de meg is erősíthetjük magunkat az elképzeléseinkben.

Ismerjük fel, és tegyünk a káros, önbecsülésünket romboló gondolatok ellen!

Ha felismerjük és megkérdőjelezzük ezeket, megpróbálunk reális válaszokat adni ezekre, akkor egy idő után képesek leszünk eltávolodni ezektől a gondolatoktól. Ha pedig eltávolodunk ezektől, akkor egészséges, önépítő gondolatokra tudjuk őket kicserélni. Egy papírt osszunk két részre, az egyik oszlopba írjuk fel a leggyakoribb önromboló gondolatainkat, a másik oszlopba pedig írjuk mellé az ezekkel ellentétes, pozitív és megerősítő gondolatot. Ha például gyakran eszünkbe jut, hogy a testünk tökéletlensége miatt értéktelenek vagyunk, emlékeztessük magunkat arra, hogy a személyiségünk és a tetteink alapján válhatunk értékes emberré, nem pedig a külsőnk alapján.

A negatív önképnek, testképnek hosszú távon az egészségünkre is káros hatása van

Ha utálatot érzünk a saját testünk ellen, mert az nem közelíti meg az ideálisnak tartott alakot, jusson eszünkbe, hogy nagyon kevés ember tudja ezt elérni, és nekik is rengeteg munkába, időbe, energiába, pénzbe és megfelelő genetikára van szükségük ahhoz, hogy megfeleljenek a divat elvárásainak.

Cserélje le a nézőpontját!

Ahelyett, hogy az alapján vizsgálnánk az étrendünket, az edzésprogramunkat vagy éppen a szokásainkat, hogy milyen hatással van a testünkre és az alakunkra, igyekezzünk az alapján értékelni ezeket, hogy miként hatnak az egészségünkre. Így ugyanis a hosszabb távú pozitív és negatív hatásokat is jobban tudjuk mérlegelni. Igyekezzünk a lehető legjobb egészséget elérni, próbáljuk meg minél jobban érezni magunkat a bőrünkben, erre ugyanis jóval nagyobb esély van, mint arra, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a testzsírszázalékunkat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)