+3° - +12°
Kettős front

Hogyan beszéljünk valakivel, aki öngyilkosságot fontolgat?

Perl Kitti

Amikor az öngyilkossági szándék jeleit észleljük egy szerettünkön, számos kérdés kavaroghat a fejünkben. Mit mondhatunk ilyenkor, és milyen mondatokat jobb kerülni? Az alábbiakban ehhez adunk tanácsokat.

Ha arra gyanakszunk, hogy egy számunkra fontos személy öngyilkosságot fontolgat, akkor hirtelen egy lelkileg igen megterhelő helyzetben találhatjuk magunkat. Ilyenkor számos kérdés merülhet fel bennünk, kezdve attól, hogy mivel tudnánk lebeszélni szerettünket végzetes tervéről és hogyan tudnánk meggyőzni őt az élet szépségéről. Természetes, ha félünk attól, hogy megbántjuk, feldühítjük vagy "elijesztjük" az érintettet azzal, hogy szóba hozzuk az öngyilkosság kérdését. A legfontosabb azonban az, hogy semmiképpen se tegyünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne és nem észleltük volna a jeleket. Ugyanis ha valaki bármilyen figyelmeztetést küld a környezete felé, akkor bizony azonnali segítségre van szüksége - hívta fel a figyelmet egy közelmúltbeli posztjában a Mélylevegő Projekt.

Fontos, hogy időben felismerjük a jeleit, ha valaki a környezetünkben öngyilkosságot tervez, és minden lehetséges lépést megtegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ebben. Korábbi cikkünkben összeszedtük, mik lehetnek a figyelmeztető jelek.

Ezekkel csak rontunk a helyzeten

Akármennyire is megijeszt minket, hogy barátunk vagy családtagunk véget akar vetni az életének, nagyon fontos, hogy ne essünk kétségbe, és ne álljunk le vitázni vele. Ne minősítsük és ne ítéljük el őt az öngyilkosság gondolata miatt, valamint ne tartsunk kiselőadást az élet értelméről. Javasolt továbbá kerülni az alábbi mondatokat:

  • "Annyi minden van, amiért élned kell."
  • "Az öngyilkosságod fájni fog a családodnak."
  • "Nézd a helyzet derűsebb oldalát".

Nem árt tudatosítanunk magunkban, hogy egy depressziós embernek nem arra van szüksége, hogy felvidítsuk őt, egy öngyilkosságot fontolgatónak pedig nem fog segíteni, ha tanácsokkal bombázzuk az általa kilátástalannak gondolt helyzet megoldására. Fontos az is, hogy ne hibáztassuk magunkat szerettünk sötét gondolatai miatt. Nem a mi dolgunk "meggyógyítani" vagy "rendbe hozni" őt, és nem a mi felelősségünk, hogy ilyen érzelmi állapotba került. A megfelelő hozzáállással azonban a fenti ártó mondatok nélkül is kifejezhetjük neki, hogy mellette állunk és számíthat ránk - azt viszont soha ne ígérjük meg, hogy titokban tartjuk öngyilkossági szándékait. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az érintett személy közvetlen életveszélyben van, akkor hívjuk ki a mentőket.

öngyilkosság, öngyilkossági gondolatok, depresszió, lelki nehézségek
Legyünk együttérzőek, ítéletmentesek, türelmesek és elfogadóak.
Fotó: Getty Images

Mit mondjunk, amivel nem ártunk?

A Mélylevegő Projekt szakértői azt tanácsolják, ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy valakinek valóban vannak-e öngyilkossági gondolatai, akkor a legjobb, ha egyszerűen rákérdezünk. Így ugyanis lehetőséget adunk az érintettnek, hogy beszéljen az őt nyomasztó gondolatokról, ez pedig nagy megkönnyebbülést jelenthet neki és enyhítheti a magányosság érzését. Remek beszélgetéskezdeményező mondat például, ha elmondjuk szerettünknek, hogy aggódunk érte mostanában, mert az utóbbi időben észrevettük, hogy megváltozott. Kérdezzük meg, hogyan érzi magát, illetve mióta küzd a problémáival és az öngyilkosság gondolatával. Tudakoljuk meg, mivel tudnánk segíteni neki, mire van igénye az adott helyzetben.

Fontos, hogy egyértelművé tegyük az öngyilkosságot fontolgató személy számára, hogy nincs egyedül, mellette állunk. Mondjuk el neki, hogy talán nem értjük pontosan, min megy most keresztül, de attól még törődünk vele és szeretnénk segíteni neki. Adjuk tudtára, hogy az élete fontos számunkra.

A fentieken túl a Mélylevegő Projekt a következőket javasolja:

  • Figyeljünk a problémákkal küszködő személyre. Hagyjuk, hogy megossza velünk elkeseredését és haragját.
  • Legyünk együttérzőek, ítéletmentesek, türelmesek, nyugodtak és elfogadóak.
  • Adjunk reményt. Biztosítsuk az érintettet arról, hogy az öngyilkossági gondolatok csak átmenetiek, a segítség pedig elérhető.
  • Biztassuk, hogy keressen fel egy pszichiáter szakorvost vagy klinikai szakpszichológust. (Akut öngyilkossági krízis esetén bármelyik kórház sürgősségi baleseti osztályán vagy pszichiátriáján lehet jelentkezni.)

Hogyan kezeljük a saját öngyilkossági gondolatainkat?

Egy másik posztban a saját öngyilkossági gondolataink kezelésével kapcsolatban olvashatunk tanácsokat. "Még ha most úgy is tűnik, hogy az öngyilkossági gondolatok és érzések nem tűnnek el, fontos észben tartani: ez soha sem egy állandó állapot" - írják.

Ahhoz, hogy a sötét gondolatok ne uralkodhassanak el rajtunk, fontos, hogy minden nap beszéljünk valakivel, ne zárkózzunk el a külvilág elől. Állítsunk össze egy listát azon személyek telefonszámairól, akikhez fordulhatunk az öngyilkossági krízisek esetén. Próbáljunk kialakítani egy fix napi rutint - ez ugyanis mentális egészségünk szempontjából létfontosságú -, és amennyire csak lehet, igyekezzünk betartani azt, még akkor is, ha érzelmeink és gondolataink éppen kontrollálhatatlannak tűnnek. Sokat segíthet állapotunk javításában az is, ha gyakran vagyunk a szabadban és rendszeresen végzünk testmozgást.

Mindenképpen szánjunk időt olyan tevékenységekre, amelyek örömet szereznek nekünk - még ha jelenleg úgy is érezzük, hogy semmiben sem leljük örömünket. Emellett érdemes rendszeresen emlékeztetnünk magunkat a személyes céljainkra, például arra, hogy milyen helyekre szeretnénk eljutni, melyik könyveket szeretnénk elolvasni, miket szeretnénk még kipróbálni és átélni életünk során.


Ezekkel szemben bizonyos dolgokat muszáj tiltólistára tennünk, ha úgy érezzük, hogy az utóbbi időben sötét felhők gyűltek a fejünk fölé. Ilyen például az egyedüllét, amely jelentősen felerősítheti az öngyilkossági gondolatokat. Vészhelyzet esetén látogassuk meg egyik barátunkat vagy családtagunkat, esetleg hívjunk fel egy öngyilkossági krízisvonalat.

Akármennyire is rosszul érezzük magunkat, nagyon fontos, hogy ne az alkoholtól és a drogoktól várjuk a megváltást, ezek a szerek ugyanis erősíthetik a depressziót, ronthatják a problémamegoldó-képességet, valamint meggondolatlan cselekvésre ösztönözhetnek minket. Lényeges továbbá, hogy ne tegyünk olyan dolgokat, amelyektől csak még rosszabbul érezzük magunkat - tilos tehát szomorú dalokat hallgatni, illetve feltépni a régi sebeket, például régi képek nézegetésével vagy múltbéli levelek újraolvasásával.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag