Haptonómia: érintéssel gyógyulunk?

Olyan pszichológiai módszert mutatunk be, amelyet hazánkban még csak néhány szakember végez. Önnek is hasznára válhat, ha akut vagy krónikus fájdalmakkal küzd, de végezhető például a műtéti lábadozás időszakában és várandósság alatt is.

Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy a Francia Szomato-Pszichoterápiás egyesület elnöke, Jean-Luc Deconinck szárnyai alatt sajátíthattam el ezt a módszert, ami valójában nem is módszer, hanem egy életmód, életstílus (Jean-Luc még a módszer kidolgozójának, Franz Veldmannak tanítványa volt). Ezúttal bemutatom, miről is szól a haptonómia, kinek segíthet és hogyan.

Mit tud?

A mai orvosi konzultációk, kezelések kultúráját jól ismerjük: minden folyamatot protokollok tesznek szakszerűvé, amelyek meghatározzák a kezelés módját, menetét. Tudjuk jól, hogy miattuk azonban szinte sosem nem marad tér és idő arra, hogy egyedi igényeinket, vágyainkat, félelmeinket figyelembe véve kapjuk meg a szükséges ellátást, terápiát. A haptonómia módszere pontosan ezt a hiányt pótolja, és a kezelések erejéig csak az egyénre koncentrál, ráadásul az ember alapvető igényére és szükségletére, az érintésre, a bőrkontaktus erejére koncentrál.

A haptonómia olyan, mint egy felfedező utazás: egy bizalmi légkörben, intim közelségben, vagyunk jelen a terapeuta mellett, s közben lehetőséget kapunk belső élményeink megosztása. A haptoterápiás folyamat célja az, hogy hogy a páciens megtapasztalhassa az érzelmi alapbiztonság élményét, biztonságosnak érezze a másokkal való kapcsolódást, azt, hogy nincs tétje annak, ha érzelmeit, gondolatait megosztja, és lehetőséget kap arra is, hogy szenvedéseit, érzelmeit kifejezze ebben a gyengéd, finom közegben. A módszer egyaránt alkalmas fájdalmas helyzetek kibontására, és új, erőt adó, feltöltő élmények megélésére. Ennek számos áldásos hatása lehet: a foglalkozásoknak köszönhetően többek között emelkedhet a fájdalomküszöbünk, fokozódhat a testi-lelki stabilitásunk is.A terápiás viszony, amelynek része a pszicho-taktilis kapcsolat (érintés), lehetőséget biztosít a személyes fejlődésre, ugyanis az emberek közötti, érzelmileg megerősítő megközelítéssel fordul felénk. Arra késztet, hogy használjuk érzelmi képességeit és erre alapozzuk életutunkat. Ez az érintés eltér mindazoktól a tapasztalatoktól, amelyek orvosi rendelőkben, vizsgálatoknál, egyéb szomatoterápiás módszereknél értek bennünket. Nem erotikus-csábító, és nem is agresszív, egyszerűen csak "meghívó" jellegű. A speciális érintésről azt tartják, a páciens fogékonyabbá válik a kezelésre. A haptonómia tulajdonképpen nem módszer, nem technika, hanem az emberi lét művészete, egyfajta életmód.

Honnan ered?

A haptoterápia módszerét a holland, élete utolsó éveit Franciaországban töltő Franz Veldman (1921-2010) orvos alkotta meg. Ösztönzői között említhetünk többek között olyan neveket, mint Bernard This francia pszichiáter és Francoise Dolto, a gyermek-pszichoanalízis úttörője. Veldman a zsidóüldözések idején, a koncentrációs táborban figyelte meg, hogy milyen nagy jelentősége van a túlélésben az érzelmi kontaktusnak. Ebből a felismerésből bontakozott ki a haptonómia, más néven az affektív kontaktus tudománya.

A haptonómia szó a klasszikus görög hapsis (érintés, érzékelés, tapintás) és nomos (törvény, szabály, norma) szavak összetételéből származik. A haptein igéből származó hapto jelentése érintek, újra egyesülök, kapcsolatot teremtek, kapcsolódom, átvitt értelemben: tapintással kapcsolatot teremtek, hogy valakit egészségessé tegyek, hogy megerősítsem őt létezésében.

Mikor javasolt?

A haptonómia szemlélete eredményesnek bizonyult a pszichoterápiában, a hapto-pszichoterápia törekvése az, hogy a szenvedő vagy egzisztenciális szorongással, frusztrációval, kiteljesedés hiányával küszködő személyeket hozzásegítse ahhoz, hogy rátaláljanak saját belső életerejükre, s ezáltal visszanyerjék egészségüket.

További alkalmazási területe a haptoszintézis, amely a testi komfortérzetet igyekszik elősegíteni az emberi méltóság támogatása révén. A teljesség érzetének helyreállítására törekszik olyan személyeknél, akiknek testi egységélménye sérült valamilyen pszichés trauma vagy betegség következtében. Poszttraumás (traumát követő) stressz esetén az alapbiztonsághoz való visszatalálást segíti. Mind a hapto-pszichoterápia, mind a haptoszintézis eredményesen alkalmazható a palliatív ellátásban, haldoklók és hozzátartozóik támogatásában. Létezik szülészeti, várandós gondozási- úgynevezett perinatális haptonómia, amely a csecsemő első életéveiben is folytatódik. Célja az apa, az anya, a testvérek és a magzat, majd csecsemő közötti kapcsolat és párbeszéd ápolása, támogatása, az anya biztonság-érzetének erősítése, a baba medencében való tartása, vajúdás- és szülés/szülés támogatás, az újszülött gondozása, tartása stb. A haptonómia lágy módszere különösen alkalmas magzati, születéskori vagy kora gyermekkori traumákkal való foglalkozásra is.

Hogy zajlik a haptoterápia?

Egy ülés fél-másfél órás, de pontos időkeretet a terápia jellegéből adódóan nehéz mondani. A páciens és a terapeuta a beszéden túl érintésekkel lép kapcsolatba egymással. A terapeuta - hangozzék ez bármilyen furcsán is elsőre - feltétel nélküli szeretetet, elfogadást sugároz a páciens felé. Viszonyulása nem erotogén, csábító, ugyanakkor nem is agresszív vagy elkerülő jellegű. Fontos, hogy a szakember maga is nagy figyelmet fordít érzéseire, átadja magát a páciens élményének, amely egész lényét áthatja anélkül, hogy "elárasztaná". A terapeuta az érintésen és a szóbeli megnyilvánulásain keresztül meghívja a pácienst érzései átélésére és kifejezésére, és megerősíti őt abban, amit átél. A szakember arra ösztönöz viselkedésével, hozzáállásával, hogy a páciens elengedje magát, hogy bátran beszéljen, hiszen ezáltal hallgathatja meg a terapeuta is, és így erősítheti meg mindazt, amit bizalmasan közöltek vele.

Ezt a megerősítő attitűdöt, amelyről kevés szó esik a pszichológiában, s oly kevéssé van jelen a mi civilizációnkban, egyetlen gesztus is képes kifejezni.

A haptonómia immár hazánkban is elérhető, a módszert mozgásfejlesztő, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok alkalmazzák.

Névjegy: Árvai Nóra

Pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, a krónikus női betegségek specialistája. 2010-ben diplomázott az ELTE pszichológia szakán. 2012 nyarán jelent meg első könyve, amelynek témája az endometriózis.

Pszichológusként célja a meddőséggel, betegséggel, veszteséggel küzdő nők lelki támogatása, gyógyulásuk elősegítése. Házas, egy kisfiú édesanyja. Bővebb információ: www.endoblog.hu

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag