Hajmeresztő 21. századi fóbiák: magára ismer?

Szinte már hétköznapi történet, ha valaki azt ecseteli, légszomja van a metrón, a liftben, vagy irtózik a pókoktól. De hallott már a bankkártya- vagy a szállodafóbiáról? Bizony, egyre több dolog vált ki szorongást belőlünk.

Rettegek, hogy nincs pénz a kártyámon - Arcafóbia

Leginkább a felnőttkor küszöbén alakul ki ez a fóbia, amikor a bankkártya használata az önálló élet szimbólumaként jelenik meg, és gazdálkodásra ösztönöz. Akik nem tudják a pénzüket beosztani, azoknak ez a szorongásuk később is fennáll. Ennek egyik jele például a nyilvános kártyahasználat kerülése. A fóbiában szenvedők sohasem mennek olyan automatához, ahol már állnak, de üzletekben sem veszik elő a kártyájukat, ugyanis attól rettegnek, nincs a számlájukon pénz. Érdekes, milliomosok közt is találni arcafóbot.

Hány kiló vagyok? - Ianxofóbia

Van, aki naponta ellenőrzi a súlyát, más azonban csak szökőévben egyszer. Ha az első csoportba tartozik, és lábujjhegyen pipiskedve áll a mérlegre, majd az ujjai között kikandikálva meri csak megnézni, hol áll a mutató, akkor ideje kigyógyulnia ebből a nyugtalanító fóbiából. Fogadja el magát, és intsen búcsút a lelkiismeret-furdalást okozó édességeknek!

Irtózom a nevétől - Illenomofóbia

Gondolkozott már azon, milyen névre cserélné le a sajátját? Biztos nem választana olyat, amilyet egy ön számára negatív ember visel. Például, aki az iskolában folyamatosan csúfolta. Vannak azonban olyanok, akik nem engedik be a lakásukba azokat a szerelőket, akiknek a neve rossz dolgokat idéz fel bennük. Sőt párválasztáskor is ez az első szempontjuk: hogy hívják az illetőt?

Félek parkolni - Insistofóbia

Ez a fóbia inkább a nőket sújtja, de az arány csak 54:46 a "javukra" a férfiakkal szemben. Általában egy balul sikerült manőver idézi elő, és a parkolás képességében való bizalom elvesztését csak fokozza, ha ezt követően egy szűk helyen, munkások rosszindulatú megjegyzéseitől kísérve, hatalmas forgalomban vagy az anyósülésen okoskodó párunk mellett kell belavíroznunk a megfelelő helyre. Jó hír, hogy vannak már parkolást segítő csipogó műszerek, így nem kell visszatérni a tömegközlekedésre.

Nem akarok vénlány lenni! - Virgofóbia

Kutatások igazolják, hogy a félelem, az elkeseredés kellemetlen szagokat eredményez. Ennek egyik jele az izzadás. És ez azoknál is jelentkezhet, akik negyvenhez közeledve görcsösen férjet szeretnének találni. A vénlányságtól való félelmet azonban észérvekkel el lehet nyomni, azt kell mondogatni: amikor nem számítok rá, akkor talál rám a szerelem.

Úristen, elmentettem az anyagot? - Perdetofóbia

Aki egyszer már megtapasztalta, hogy az órákon át végzett munkája - a számítógép meghibásodása vagy egy áramszünet miatt - elszállt a semmibe, az attól kezdve folyamatosan ment. Sőt pendrive-ra, DVD-re is kiírja az anyagot, és átküldi a magán e-mail címére, hogy biztonságban legyen. Ezen a szorongáson csak az automatikus mentés és a központi szerver segíthet.

Nincs valami a fogaim között? - Indensofóbia

Az ablaküvegben, a visszapillantó tükörben, de még a partikon a borospoharakba vicsorítva is azt ellenőrzi, van-e valami ételmaradék a fogaiba ragadva? Majd az illemszabályokat megszegve a szájába nyúl, hogy eltávolítsa a legapróbb morzsát is minél hamarabb? Szerencsére, amint eltűnt a maradék, megszűnik a probléma is, de ne felejtse el, ez magánügy, érdemes ezért elvonulva, diszkréten végezni, és szigorúan fogselyemmel vagy fogpiszkálóval.Nyugtalanítanak a szállodák - Deversorafóbia

A Nemzetközi Szállodaszövetség felmérése szerint nagymértékben növekedett azoknak a száma, akik ettől a szorongástól szenvednek. Ezt a jelenséget "üzletember-fóbiaként" is emlegetik, ugyanis az érintettek 80 százaléka munkája miatt kényszerül otthonától távol aludni. Ők gyakran fizetős vacsorapartnert is keresnek ilyenkor, hogy ne kelljen a szálloda éttermében azt mondani: "Egy személyre terítsenek".

Félek, hogy lemaradok egy tévéműsorról - Alterdissemofóbia

Ezt a fóbiát a távirányítók megjelenése váltotta ki. Régebben nem volt ennyi csatorna, és ahhoz, hogy másik adóra lehessen kapcsolni, fel kellett állni a fotelből. Most azonban jobbnál jobb műsorok futnak párhuzamosan, és sokan egyszerre szeretnék követni az eseményeket. Egyes országokban ezért magán-egészségbiztosítók támogatják azoknak a távirányítóknak a megvásárlását, amelyekkel a kép ernyő alján kockákban lapozgatni lehet a csatornák között. De a kép a képben funkciós televízió is gyógyulást hozhat.

A Nők Lapja Pszichét keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

Weben is követheti: www.pszichemagazin.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag