Gyilkos szokások: ezeket hanyagoljuk!

Sokkal bonyolultabb az élet annál, hogy rendszeresen edzünk és megfelelően eszünk. A mindennapos dolgoknak ugyanis nagy hatásuk van az életünkre, és jobban képes változtatni a testünkön, mint gondolnánk.

Nincs elég fűszer az életünkben

És az ételünkben sem. Kínai kutatók 7 évig figyelték több mint 3 millió ember étkezési szokásait és azt állapították meg, hogy azok, akik heti hatszor-hétszer fogyasztanak fűszeres ételeket, 14 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg idő előtt azokhoz képest, akik csak heti egyszer vagy ritkábban esznek ilyeneket. A British Medical Journalben publikált tanulmány szerint erről főként a kapszaicin, a chili fő hatóanyaga tehet, ugyanis ez gyulladáscsökkentő, antioxidáns, de rák,elhízásés hipertenzió ellen is remekül felveszi a küzdelmet.

Sokat vagyunk egyedül

Így szúrjuk el az életünket Időnként mindenkire rátör a rosszkedv, a depresszió. Az aggódás bizonyos esetekben teljesen elfogadható, de más esetekben a negatív érzések csak rossz beidegződésekre vezethetőek vissza. Melyekkel roncsoljuk (akár tudattalanul is) a mentális egészségünket? Íme 6 rossz szokás, amivel tönkretesszük magunkat. A Perspectives on Psychological Science szaklapban publikáltak egy tanulmányt, ami szerint hamarabb halálozhatnak el azok, akiknek kevesebb társadalmi, társasági kapcsolatuk van. 70 korábbi tanulmány adatainak összefoglalásából derült ki, hogy ha magányosak vagyunk, az 26 százalékkal rövidítheti meg életünket, a magány pedig 32 százalékkal. Az emiatt fellépő egészségügyi kockázatok ráadásul igencsak hasonlítanak a súlyos elhízásnál tapasztaltakra.

Többet ülünk, mint állunk

Az Annals of Internal Medicine arról publikált egy új tanulmányt, hogy az ülő életmód gyakorlatilag az összes fajta elhalálozásra megnöveli az esélyt, a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve a cukorbetegségig. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention egy másik, de témábavágó tanulmányában azt állítja, hogy minél többet ülnek a nők, annál nagyobb esélyük van a mielóma multiplexre, az invazív mellrákra és a petefészekrákra.

Az egyedüllét, a társas kapcsolatok hiánya is növeli a korai halálozás esélyét

Az egyedüllét, a társas kapcsolatok hiánya is növeli a korai halálozás esélyét

Lemerít minket az utazás

Érdekes tanulmányt publikált a American Journal of Preventive Medicine szaklap Texas államról, azon belül is az egyik legzsúfoltabb észak-amerikai területről, a Dallas-Forth Worth zónájáról. Az ingázást figyelve rájöttek, hogy a hosszabb utazások csökkent fizikai aktivitáshoz és megemelkedett vérnyomáshoz vezettek. A kutatás azt is megállapította, hogy a 25 km-nél hosszabb utazás nagyobb testtömeg-indexhez és szélesebb derékmérethez is vezet. A dugókban és a nagy forgalomban megélt stressz pedig kimerültséghez, szorongáshoz, depresszióhoz és izolálódáshoz vezet.

Túl keveset vagy túl sokat alszunk

A Sleep szaklapban publikált tanulmány szerint egyaránt növeli a korai halál esélyét az, ha túl sokat, illetve túl keveset alszunk. 17 különböző, alvással kapcsolatos tanulmányt átvizsgálva sikerült rámutatni arra, hogy akik napi 7 óránál kevesebbet aludtak, azoknak 12 százalékkal volt nagyobb az esélyük az elhalálozásra. Akik többet aludtak napi 9 óránál, azok pedig 30 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg korábban, mint keveset alvó társaik.

Forrás: www.prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)