Frusztráltak leszünk, ha nem csalhatunk?

Egy új tanulmány szerint az emberek frusztrálttá válnak és erőszakos videojátékokhoz menekülnek, ha elveszik tőlük a csalás vagy a lopás lehetőségét.

Korábbi tanulmányok azt igazolták, hogy a pozitív célok elérésének megakadályozása az emberek többségénél frusztrációt okoz, ami nem meglepő, ám az új kutatás arra világított rá, hogy a tiltott viselkedésformák lehetőségeinek megakadályozása szintén frusztrációt eredményez. A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy azok az emberek, akiket megakadályoztak a lopásban vagy a csalásban, nagyobb valószínűséggel vonzódnak az erőszakos videojátékokhoz.

"A kutatás során rávilágítottunk, hogy mi vált ki frusztrációt és Tesztünk segítségével megtudhatja, mennyire hajlamos a depresszióra! A kísérletben 120 férfi főiskolai hallgató vett részt, akiknek 30 perc alatt kellett kitölteniük egy történelemtesztet. A résztvevőknek azt mondták, hogy jól teljesítők jutalom gyanánt csokoládét vagy almát kaphatnak saját választásuk alapján. A teszteket lezárt borítékban osztották ki a résztvevőknek, de a hallgatók egyik fele olyan tesztet kapott, ami már eleve ki volt töltve, és 100 százalékosra volt értékelve. A teszteken nem szerepelt név, így a résztvevők könnyedén tudtak csalni.

Ám öt perc elteltével a kutatók bejöttek a terembe, és közölték a hallgatókkal, hogy véletlenül rossz teszteket osztottak ki, ezért mindenki visszaadta teszteket, de az újból kiosztott tesztek fele ismét csak hibátlanul ki volt töltve. Azok közül, akik első körben kitöltött tesztet kaptak, egyik felük most üres, másik felük ismét kitöltött tesztet kapott. A kutatók a kísérletben azoknak a résztvevőknek a reakcióit figyelték, akik első körben kitöltött, második körben azonban üres tesztet kaptak, tehát elvették tőlük a csalás lehetőségét.

Amíg a kutatók a tesztek kiértékelését végezték, a résztvevőket megkérték, hogy értékeljenek nyolc kitalált videojátékot, melyek közül négy erőszakos játék volt. A csalás lehetőségétől megfosztott hallgatók eredmények szerint jobban vonzódtak és szívesebben játszottak volna az agresszív játékokkal, mint azok, akik másodszor is csalni tudtak, vagy akiknek eleve nem volt csalási lehetőségük. Egy másik kísérletben a kutatók hasonló módszerekkel a csalás helyett a lopás lehetőségének elvételét vizsgálták, és ott is arra az eredményre jutottak, hogy a lopási lehetőség elvesztése frusztrációt és agressziót okoz. A tanulmány a című pszichológiai szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)