Feszítse szét a kereteit!

A Michigani Egyetem Ross Üzleti Iskolájának kutatói, Jeffrey Sanchez-Burks és Suntae Kim új tanulmányukban megállapították, hogy a testmozgás és a mozgás élménye javítja a kreatív problémamegoldó képességet. Az eredményről a Psychological Science című folyóirat számolt be. "A kreatív gondolkodással kapcsolatos metaforákat gyakran használjuk a mindennapi beszédben" - mondta Sanchez-Burks, a menedzsment és szervezeti tudományok adjunktusa. Ezek a tanácsok nem ismeretlenek a kutató laboratóriumokban, reklámokban és a felsőoktatásban sem. A metaforák ugyanis összefüggést sejtetnek a konkrét testi élmény és a kreatív megismerés között.

A kutatók összeállítottak egy csoportot, akik öt kísérletet hajtottak végre közel 400 főiskolás bevonásával, hogy megvizsgálják a kreativitás metaforáinak pszichológiai potenciálját. Megnézték, hogy a kreatív problémamegoldást serkenti-e, ha szó szerint valósítják meg a metaforákat. Mind az öt kutatásból az derült ki, hogy a kreativitás metaforáinak fizikai és pszichológiai megtestesítése segíti a folyamatosságot, rugalmasságot és eredetiséget.

"A mozdulatok, gesztusok, cselekedetek fokozhatják a teljesítményt" - magyarázta Sanchez-Burks. "Ha valaki szó szerint korlátok és akadályok nélkül gondolkodhat, például közben sétál vagy járkál, akkor lerombolhatja a mentális gátakat, melyek korlátozzák a megismerő folyamatokat. Rávilágítottunk, hogy a szerepjáték nemcsak aktiválja, de fokozza is a megismerést, mert olyan kognitív folyamatokat indít el, melyek hozzájárulnak a kreatív megoldások születéséhez. A metaforák eljátszása mozgásba hozza a kreativitás motorját."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: