Felnőttkorban is érezteti a hatását a gyermekkori kivételezés

Azok a gyermekek, akiket édesanyja előnyben részesített vagy elutasított, nagyobb valószínűséggel szenvednek középkorban depresszív tünetektől - derült ki egy új kutatásból.

A Cornell Egyetem kutatói 275, hatvanas-hetvenes éveiben járó, Boston környékén élő anyát kérdezett ki, akiknek legalább két élő gyermekük volt. Emellett 671 gyermeket is felkerestek. A szerzők szerint ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy az előnyben részesítés és a visszautasítás káros hatásai felnőttkorban is érezhetők. A Journal of Marriage and Family folyóiratban nemrég közzétett tanulmány eredményei új terápiák kidolgozásában is segíthetnek.

"Társadalmunkban igen erős a nyomás, hogy a szülők egyenlően kezeljék gyermekeiket, így valamelyik gyermek előnyben részesítése tabutéma" - mondta el Karl Pillemer gerontológus, a vizsgálat vezetője az egyetem sajtóközleményében. "Ha a pszichológus tanácsadók segíteni tudnak az idősebb szülőknek és a felnőtt gyermekeknek, hogy ezek a dolgok napvilágra kerüljenek, számos családi konfliktust előzhetünk meg."

"Ha az édesanya előnyben részesíti egyik gyermekét, annak hatása még akkor is érezhető a lelki egészségre nézve, ha az illető gyermek már évek óta nem él a szülői házban, esetleg már saját családja van" - tette hozzá Jill Suitor, a Purdue Egyetem szociológusa, a cikk társszerzője. "Nem számít, ki a kivételezett gyermek, a nem egyenlő bánásmód valamennyi testvérre hatással van."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)