Ezért tolnak le a nagy, fekete autók

Egy új kutatás szerint a magukat vagyonosnak vallók könnyebben hoznak etikátlan döntéseket, szegik meg a szabályokat, sőt hamarabb is szorítják le a másikat autójukkal az útról.

A Kaliforniai Egyetemen doktoráló Paul Piff szerint ez azzal magyarázható, hogy saját magukat mindenki más elé sorolják. "Önmagukat helyezik előtérbe, és kevéssé veszik figyelembe, hogy mások épp mit csinálnak" - fogalmazott.

A kanadai Brit Kolumbia Egyetem Saunders Üzleti Iskolájának viselkedésszervezéssel és humánerőforrás-menedzseléssel foglalkozó szakembere, Karl Aquino legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogyan hat a vagyon - vagy éppen annak hiánya - az egyes emberek döntéseire, és hogyan viselkednek a gazdag emberek, ha a saját érdekeik összeütközésbe kerülnek másokéival.

Az első fordulóban egy klasszikus közlekedési helyzetet játszottak el, melynek során négy alkalommal kellett volna elsőbbséget adniuk a másiknak. A drága autók tulajdonosai az esetek harminc százalékában nem engedelmeskedtek a szabálynak, szemben az olcsóbb autókat vezetők hét százalékos arányával. A gyalogosokat és a többi autóst is gyakrabban szorították le az útról, ráadásul mindez független volt a sofőr nemétől vagy életkorától.

Hogy mi okozza ezt a viselkedést? "Nem hiszem, hogy ezek az emberek direkt elhatározzák, hogy bántani fogják a másikat. Egyszerűen tudattalanul is saját magukat helyezik a középpontba, és kevésbé figyelik éberen a többieket" - vélekedett Piff.

A kísérlet másik fordulójában arra kérték a résztvevőket, hogy helyezzék el magukat a társadalmi ranglétrán, és mondják el, mennyi a bevételük, majd különböző szituációkhoz kapcsolódó döntéseikről kellett nyilatkozniuk. Az eredmények szerint a vagyonos emberek hajlamosabbak voltak arra, hogy etikátlanul járjanak el.

A kérdés már csak az, hogy a pénz miatt lesz-e valaki önző, vagy épp fordítva. "Nehéz kérdés. Több bizonyíték is utal rá, hogy a pénzügyi sikerhez nem árt némi gátlástalanság, és a vagyon felhalmozásában is segíthet az agresszió és a kevés empátia" - vélekedett Aquino. A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: