Ezért nem érdemes felmelegíteni a kapcsolatokat

Amber Vennum, a Kansas Állami Egyetem docense olyan párokat vett górcső alá, akik szakításaik után újra és újra egymásra találtak. A szakember arra kíváncsi, miért kötnek ki egyesek ismételten egymás karjaiban, és mindez hogyan befolyásolja kapcsolatukat.

Kutatása során Vennum számos pártól gyűjtött információt, akik közt egyesek már túl voltak egy vagy több szakításon, mások viszont először voltak együtt. A begyűjtött adatok alapján arra kereste a választ, mennyire van befolyással egy pár kapcsolatára a felmelegített viszony, meg lehet-e jósolni a kapcsolat minőségét, illetve azt, mi lesz a párral 14 hét elteltével.

A filmek romantikus sugallatával szemben, ahol az újra összejövő párok általában a legnagyobb boldogságban élnek életük végéig, a valóság egészen mást mutatott. Kiderült, hogy az újra összejövő párok sokkal hajlamosabbak arra, hogy olyan radikális lépéseket tegyenek, mint az összeköltözés, a közös háziállat vásárlása vagy éppen a gyerekvállalás, ezzel párhuzamosan azonban jóval elégedetlenebbek az életükkel, rosszabbul kommunikálnak párjukkal, több olyan döntést hoznak, amelynek negatív következménye van a kapcsolatukra nézve, alacsonyabb az önbizalmuk, és jóval nagyobb bizonytalanságot éreznek a közös jövőjükkel kapcsolatban is.

Vennum azt is megvizsgálta, miként hatnak ezek az, általa ciklikusnak elnevezett kapcsolatok a házasságra, és azt találta, hogy akik házasságkötés előtt többször is szakítottak, majd újra összejöttek, jóval bizonytalanabbul vágtak bele a közös életbe, és jóval több konfliktusuk volt a házasságuk során, ami az évek múlásával csak tovább romlott, sőt a házasság első három éve alatt ezek a párok nagyobb valószínűséggel váltak szét.

A szakember jelenleg azon dolgozik, hogy eddigi megfigyeléseit kiadásra kész állapotba rendezze, de addig is azt üzeni minden frissen szakított párnak, hogy lehetőleg ne jöjjenek újra össze. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat éreznek erre, döntésüket jó alaposan fontolják meg, mert a fenti vizsgálatok alátámasztják azt a népi bölcsességet, miszerint valóban csak a töltött káposzta jó felmelegítve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció