Ezért nem bízhatunk az emlékeinkben

Kitalált, soha meg nem történt eseményeket is valós emléknek éltek meg egy friss kutatásban résztvevők.

A memóriánk sokszor megtréfálhat minket: minél régebben, de főként minél fiatalabb korban történt velünk egy esemény, annál homályosabban tudjuk csak felidézni. Talán mindannyian őrzünk olyan emlékeket, amelyről nehezen tudjuk megállapítani, hogy minden pillanata úgy történt, ahogy az a fejünkben van, vagy a fantáziánk egészítette azt ki itt-ott. Egy új tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy akár hamis gyermekkori emlékeket is lehet ültetni az ember agyába, sőt azt el is lehet távolítani a megfelelő technikákkal.

Az illatok így hozhatnak vissza emlékeket Akár évtizedekkel korábbi emlékek, sőt érzések is előtörhetnek belőlünk bizonyos illatok hatására. Egy friss kutatás ennek okait vizsgálta. Kattintson a részletekért!

A saját emlékeinknek sem hihetünk?

A németországi Hageni Egyetem és a brit Portsmouth Egyetem pszichológusai 52 embert kértek fel, hogy csatlakozzanak egy gyermekkori emlékekről szóló tanulmányhoz. A kísérlet előtt a kutatók kérdőíveket küldtek a résztvevők szüleinek, akiknek két gyerekkorban történt eseményt kellett részletesen leírniuk, illetve két olyan történetet, amelyek ugyan soha nem történtek meg, de hihetőnek tűntek. Ezeket átadták a résztvevőknek, de azt mondták nekik, hogy mindkét leírt esemény megtörtént velük.

A kísérlet szerint mesterségesen is beültethetőek bizonyos emlékek. Fotó: Getty Images
A kísérlet szerint mesterségesen is beültethetőek bizonyos emlékek. Fotó: Getty Images

Ezt követően az 52 résztvevőt több interjúra is behívták, ahol felkérték őket, hogy idézzék fel a szüleik által beküldött korábbi eseményeket. Miután hipnózist és szuggesztív technikákat is alkalmaztak náluk, kiderült, hogy a résztvevők több mint fele (56 százalék) valódinak értékelte a hamis eseményeket és azok bevésődtek az emlékezetükbe.

Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a kutatók képesek voltak eltávolítani a hamis emlékeket anélkül, hogy elmondták volna résztvevőknek, hogy melyik történet hazugság. Arra kérték őket, hogy idézzék fel a történetek forrását, például azt a képet, videót, ami eszükbe juttathatja az eseményt. Sokaknak ez is elég volt ahhoz, hogy rájöjjenek, az egyik emlék csak "betáplált" és nem is történt meg a valóságban.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a hamis emlékek megfelelő körülmények között egyaránt felidézhetők, sőt a megfelelő körülmények között vissza is fordíthatók - állítják a tanulmány szerzői. Ennek ismeretében pedig a kutatók szerint érdemes alaposabban átgondolni, mennyire lehet perdöntő bizonyítékként kezelni egy tárgyalás során rögzített vallomást, hiszen a szuggesztió finom módszereivel könnyen be lehet ültetni egy hamis emléket is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)