Eltévedt szövetek, összetört lelkek

Kiss Verus

Az endometriózis esetében nem csak a fizikai tüneteket kell kezelni, hanem segítséget kell nyújtani a nőknek abban is, hogy megbirkózzanak a megváltozott életminőséggel, az emberi kapcsolataikban beállt változásokkal, esetleg meddőségükkel is.

Nehéz beleképzelni magunkat azoknak a nőknek a helyébe, akiknek a menstruációja minden hónapban horror: fájdalmuk gyógyszerekkel is csillapíthatatlan, hasi görcseiktől összegörnyednek, és sokszor alig érnek ki a WC-re emésztési problémáik miatt. És a leírtak nem csupán az alacsony fájdalomküszöbnek vagy a hisztinek tudhatók be, hiszen ezek az endometriózis nevű női betegség vezető szimptómái - és ez óvatos becslések szerint is a nők 10-20 százalékát érinti.
A betegségről

Az endometriózis azonban nemcsak fizikai tünetekkel jár: amellett, hogy testi szinten megkínozza az érintetteket, lélekben is összetörnek a nők. "Teljesen magukra vannak hagyva, rengeteg a kérdésük. Párkapcsolatok, családi kapcsolatok mennek rá a betegségre, ráadásul míg nincs diagnózis, könnyen azt hihetik, hogy hisztis vagy, elfordulnak tőled" - magyarázza Árvai Nóra, aki az endometriózisból való felgyógyulása óta pszichológusként segíti sorstársait.

Az endometriózis lényege, hogy a méh nyálkahártyája nem csupán a méh belső falát borítja, hanem a szervezetben máshol is megjelenik (a méh külső falán, petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, a beleken, a külső nemi szerveken, az ízületeken, a tüdőn). Az eltévedt szövetek azonban máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: minden ciklusban megvastagszanak, véreznek is. Mivel az említett helyekről a vér nem tud kiürülni, a jelenség heves fájdalommal, görcsökkel jár, és egyéb tünetek is jelzik a bajt: az alvadékos, darabos menstruáció, az alhasi és deréktáji fájdalmak, a puffadás, a menstruációhoz kötött székletürítési probléma, a megváltozott, esetleg véres széklet, illetve a ciklushoz kötött vizelési probléma, a fájdalmas házasélet és a meddőség is. A nők 10-20 százalékát érinti, és leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik.Nóra saját példájából kiindulva hiszi, hogy az endometriózis csak egy állapot, nem élethosszig tartó probléma, ám a gyógyulás attól is függ, mi van a fejünkben. Ha hagyjuk, hogy minden gondolatunkat lefoglalja a betegség, és éjjel-nappal csak magunkkal foglalkozunk, akkor arra akaratunkon kívül sok minden rámegy. A szakértő segítségével ezért összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amit "endósként" (a betegek nevezik magukat így) saját lelkünk egészsége, egysége érdekében jó megfontolni.

Kell egy kapaszkodó!

"Fontos, hogy a nő találjon valamit, amiben hisz. Mert ha egy valami van, ami mellett el tud köteleződni ebben az őrületes dömpingben, amit most tapasztalok az 'endóiparban', akkor könnyebben veszi az akadályokat" - magyarázza a szakember. Mint mondja, lehet az egy táplálkozási forma vagy egy torna ugyanúgy, mint egy új hobbi, a lényeg, hogy érezzük, segítségével tudunk tenni önmagunkért, és máris nem érezzük tehetetlennek magunkat.

Irány a pszichológus!

"Az endometriózisos nő állandóan a betegséggel foglalkozik, nincs ideje, ereje a partnerével, családjával, barátaival törődni" - mondja Árvai Nóra, akinek a tapasztalatai azt mutatják, hogy a pszichoterápia hatalmasat lendít a nőkön. "A pszichoterápia a betegség következményes tüneteit - magány, elhagyatottság, bűntudat - csökkenti, és így az ördögi körből egy apró támogatással ki lehet jutni" - teszi hozzá. Aki egyedül és magára hagyottnak érzi magát a betegségével, az forduljon pszichológushoz!

Őszinteség

Tapasztalat, hogy sok barát "kopik" le, kapcsolatok romlanak meg , hiszen sokan elfordulnak az érintettől krónikus betegsége miatt. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy mindez abból is fakad, hogy a nők alapvetően szégyenként élik meg a kórt, annak tüneteit, ezért nem beszélnek róla, nem tájékoztatják a közvetlen környezetben élőket a tudnivalókról. Az őszinteség a legfontosabb: osszuk meg tanárainkkal, főnökünkkel, barátainkkal a betegséggel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Ha párkapcsolatban élünk, partnerünknek tudnia kell problémánkról, fájdalmainkról, félelmeinkről, hiszen szexuális életünk is rámehet. A nyílt és őszinte kommunikáció fájdalmas lépésekkel kezdőik, ám hiányában érzelmi csatározássá változik a viszony. Amennyiben egy pár nem tud túljutni a betegség következtében kialakuló (szexuális) feszültségen (az endometriózis pozitúrafüggő fájdalmakkal jár, a hüvelyi szárazság és a fájdalmak miatt pedig sokszor kedv sincs az aktushoz), szexuálpszichológus segítségét is igénybe lehet venni.

A tünetmentesség áldásos napjai

Endometriózis esetén is jócskán akadnak tünetmentes napok, amikor érdemes a "mának" élni. Ilyenkor kell kihasználni az alkalmat: öltözzünk fel szépen, menjünk el kikapcsolódni, hívjuk fel a barátokat, romantikázzunk kedvesünkkel, szervezzünk közös programot a családdal. Ezek a napok adnak majd hitet és erőt a legnehezebb időkre is!

A közelállók igényei

Ne feledkezzünk el arról, hogy partnerünk és minden szerettünk, aki velünk vagy körülöttünk él, dolgozik, ugyanúgy igényli a törődésünket és a szeretetünket, amivel szükség esetén ő maga is elhalmoz minket. Igyekezzünk észben tartani, hogy senki nem szeret olyan ember társaságában lenni, akinek nincs más témája, csak a betegsége és az életben adódó nehézségek! Ezen a ponton ne szégyelljük el magunkat, ha ez nem mindig sikerül: csupán arra irányítsa a figyelmünket ez a tanács, hogy az élet szépségeit is észre kell venni, és hogy mindig van miért küzdeni!

Névjegy: Árvai Nóra

Pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, a krónikus női betegségek specialistája. 2010-ben diplomázott az ELTE pszichológia szakán. 2012 nyarán jelent meg első könyve, amelynek témája az endometriózis.

Pszichológusként célja a meddőséggel, betegséggel, veszteséggel küzdő nők lelki támogatása, gyógyulásuk elősegítése. Házas, egy kisfiú édesanyja. Bővebb információ: www.endoblog.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag