Elrettentő példák: mit ne adományozzunk karácsonykor?

Az adventi időszakban megnő az emberek adományozási kedve, nem mindegy azonban, mit juttatunk el a segélyszervezetekhez.

Dicsérendő, ha az ünnepek közeledtével különféle adományokkal segítjük a rászorulókat. Sokan viszont elfelejtik, hogy - bár nem kell feltétlenül új dolgokat felajánlaniuk - az adományoknak tisztának, jó állapotúnak kell lenniük.

Időnként mindenkinek érdemes alaposan átnéznie a ruháit, és elgondolkodnia, valóban szüksége van-e az összesre. A kiszelektált szereléseket azonban ne dobjuk ki, inkább adományozzuk el, ha lehet! Ennek a kedves gesztusnak rengeteg pozitív hozadéka lehet.

Lejárt szavatosságú élelmiszerek és véres pizsama

"Az évek során volt olyan eset, amikor az egyik dobozban meg sem tisztított használt cipők voltak, egy másikban meg láthatóan erősen elhasználódott kislány ruhák. És ezeket bizony már a gyerekek kapták meg és bontották ki, mert mi nem bontunk előzetesen, megbízunk az adományozóinkban" - mondta el a hvg.hu-nak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. Hozzátette: még mindig előfordul, hogy hiányzó darabos puzzle-t vagy hibás elektromos játékot kapnak, sőt, a lejárt szavatosságú vagy felbontott élelmiszerek is gyakoriak az adományok között.

Az adományozás nemes gesztus, de nem mindegy, mit ajánlunk fel.
Az adományozás nemes gesztus, de nem mindegy, mit ajánlunk fel. Fotó: Getty Images

Az Igazgyöngy Alapítvánnyal ellentétben az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítványnál kibontják csomagokat és ellenőrzik azok tartalmát - részben a múltbéli negatív tapasztalatok miatt. "A legdurvább még mindig a 12 éves kislánynak szánt dobozba került pornó-DVD, de dobogós a félig beszáradt mustár, a hajas hajkefe és a véres köpetekkel díszített hagyaték pizsama is" - sorolja Tóth Ákos alapító.

Viccnek szánták?

Az Adománytaxihoz szintén érkeztek már kifejezetten bizarr adományok, például elsárgult porcelánkészlet vagy nyitott parfümök. "Kaptunk olyan bőröndöt is, amiből mikor kinyitottuk, szinte kiömlött egy szanaszét foszlott műbőr kabát, mintha viccnek szánták volna. Aztán találkoztunk a valószínűleg az ükszülőktől megörökölt öntöttvas vasalóval is adományban. Ezek ritka kivételek nálunk, ami viszont sokkal inkább orvosolható, mert alapvetően a jó szándék motiválja, az az olyan adományok sztornózása, mint a frakkok, esküvői ruhák, farsangi ruhák. Ahová mi járunk, ott ilyenre nem igazán van szükség" - meséli Horn Tamás, a szervezet alapító igazgatója.

Horn azt tanácsolja, adományozáskor próbáljunk meg belehelyezkedni annak az embernek, gyereknek a helyzetébe, akinek adni szeretnénk: az érintett valószínűleg nagyon szegény családban él, ahol nincs pénz arra, hogy megjavíttassák a hibás vagy rossz állapotban lévő eszközöket, ruhákat vagy éppen elemeket vegyenek egy játékba.

A lap által megkérdezett szakemberek ugyanakkor egyetértettek abban, hogy - a nem éppen megfelelő felajánlások ellenére - az adományozási kultúra pozitív irányba változott az elmúlt években, noha lenne még hova fejlődni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)