Ellenállóvá tesznek a rossz hírek

A médiából ránk ömlő rossz hírek könnyen lehangolttá tehetnek minket, hiszen másról sem hallunk, mint háborúkról, bűntényekről vagy természeti katasztrófákról.

A Tel Aviv Egyetem tudósai szerint azonban mindez egy idő után visszájára fordul, és a folytonosan hozzánk érkező negatív hírek éppen hogy ellenállóvá tesznek minket a szomorú dolgokkal kapcsolatban.
Amint azt a kutatást vezető dr. Moshe Shay Ben-Haim kifejtette, a rossz hangulat általában negatívan befolyásolja a felfogásunkat. Ha azonban folyamatosan kitesszük magunkat a rossz híreknek, akkor egy idő után már megszabadulunk az általuk keltett nyomasztó érzéstől, és sokkal jobb kedvünk lesz. A szakirodalomban érzelmi Stroop hatásként ismert az a jelenség, amikor az emberek lassabban bírják beazonosítani egy szó színét, ha a szín nevét más színnel nyomtatják, mint amilyet jelent, tehát például a kék szót piros színnel írják le.

Ellenállóvá tesznek a ránk záporozó rossz hírek

Ellenállóvá tesznek a ránk záporozó rossz hírek


A Tel Aviv Egyetem szakértő csapata egy olyan kísérletet végzett el, melyben semleges és negatív töltetű szavakat írtak le különböző színnel, és megállapították, hogy általában tovább tartott a negatív szavak színét beazonosítani, mint a semlegesekét. Ennek a kutatók szerint az lehet az oka, hogy a negatív szavak vagy nyugtalanítóak, vagy fenyegetőek, és ezek miatt a negatív érzések miatt kevesebb mentális tartaléka marad az embernek arra, hogy beazonosítsa a szöveg színét.

A szakemberek azonban azt is megfigyelték, hogy ha ugyanazt a negatív szót kétszer is mutatták az alanyoknak, akkor ők már azonnal meg tudták mondani, milyen színű, vagyis az ismétlés hatására elveszítette negatív töltetét a szó, és már nem tűnt sem nyugtalanítónak, sem fenyegetőnek. Az alanyoknak ezután egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, és ennek során arra derült fény, hogy akik csak egyszer látták a negatív töltetű szavakat, azok rosszabb hangulatba kerültek, és ennek következtében a kérdőívet is tovább tartott kitölteniük, míg azok, akik ismétlődve látták a negatív szavakat, túllendültek a rossz hangulatukon, és így a kérdőívet is könnyebben kitöltötték. A kutatók abban bíznak, hogy az Attention, Perception and Psychophysics című lapban közölt új ismeretek valamennyire közelebb visznek minket ahhoz, hogy jobban megértsük az emberi érzelmek természetét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag