Egyre kevesebb igazi barátunk van és többet iszunk

Kiss Verus

Másodszor hirdettük meg a HáziPatika.com-on a Nagy Egészségtesztet, amit idén 17 ezernél is többen töltöttek ki. Meglepő képet kaptunk arról, hogy milyen lelki állapotban vannak olvasóink, és arról is, hogy mely függőségek a leggyakoribbak napjainkban.

A 2010-es adatokhoz képest az idei adatok hol reménykeltőek, hol sokkolóak. Lássuk az összes "lelki" témával kapcsolatos statisztikai eredményt, ami az összesítés után kirajzolódott.

Egyre kevesebb igaz barát

A két évvel ezelőtti adatokhoz képest negatív tendencia rajzolódott ki a barátok tekintetében: a válaszadóknak ugyanis kevesebb bizalmasa van, mint korábban, és a megkérdezettek 9 százaléka állítja azt, hogy nincs barátja (ezt a férfiak 12 százaléka, a nők 8 százaléka mondta).

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy olvasóink, illetve a Nők Lapja Egészség olvasói hogy értékelik, milyennek látják életüket: mint kiderült, 61 százalékuk átlagosnak, hétköznapinak mondaná életét, 29 százalék izgalmasnak, 8 százalékuk pedig kifejezetten unalmasnak.

A szenvedélyek rabságában

Stressz-kalkulátor

Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, hadilábon áll-e a stresszel!

A leggyakoribb káros szenvedélyek közül a megkérdezettek 27 százaléka említette a dohányzást, és a dohányosok fele fél dobozt vagy annál is többet füstöl el egy nap. Az alkoholfogyasztás nem ilyen gyakori, mindössze 66 százalék vallotta be, hogy néha iszik egy-egy pohárkával.

Ha nekünk kell mérlegelni, a kávét nyilván a kevéssé ártalmas szerek közé soroljuk, talán ez is az oka, hogy a kérdőívet kitöltők 86 százaléka fogyaszt valamilyen gyakorisággal kávét, ráadásul igen nagy hányaduk naponta több csészével is megiszik egy erős feketét.A stresszoldóként bevitt és fogyasztott szerek lajstroma, a velük kapcsolatos elkeserítő adatok ismertetése után nehéz elképzelni, de a felmérést kitöltők harmada úgy vallott, életében semmiféle stresszel nem találkozik: ők azok a szerencsések, akiket így nagyobb eséllyel kerülnek majd el a különféle pszichés betegségek, a depresszió és a neurózis, illetve kevéssé valószínű, hogy valamely fentebb is említett függőség rabjává válnak. A stressz ugyanis tipikus urbanizációs betegség, egy egész betegségsorozat elindítója lehet, ezért fontos hangsúlyozni a stresszkezelési technikák és a lazítás fontosságát, ebben pedig kiemelkedő szerepet kaphat a mozgás, illetve a barátokkal töltött szabadidő.

Depresszió vagy csak rosszkedv?

Az Egészségtesztben feltettük a következő kérdést is: "Volt-e Ön az elmúlt három hónapban olyan hangulatban, amely negatívan befolyásolta mindennapjait?" A válaszadók nagy többsége (83 százaléka) őszinte igenlő választ ikszelt a kérdésre, és 11 százalékuk arról számolt be, hogy az elmúlt félévben foglalkoztatta őket az öngyilkosság gondolata.

Jöhet az önellenőrzés!

A Nagy Egészségteszt eredményeinek és értékelésének fényében jó lehetőség lehet elgondolkozni: van olyan barát az életében, aki meghallgatja szükség esetén? Megtalálta már a leghatékonyabb stresszkezelési módszert? Ha problémája van, tudja kivel és milyen fórumon oszthatja meg?

Ha van olyan kérdés, ahol nem tudott őszintén helyeselni, még nem késő változtatni: ajánljuk a HáziPatika.com "Psziché" rovatát, ahol naponta találkozhat olyan írásokkal, melyek segítenek legyőzni a mindennapi stresszt, rendezni a családi konfliktusokat, megoldást találni a depresszióra, esetleg megtalálni az egyensúlyt munka és magánélet között.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag