Egy bizonytalan párkapcsolat az egészségre is káros

A Personal Relationships című folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely felfedte a mindennapos párkapcsolati konfliktusok testi és lelki egészségre gyakorolt hatásait.

Eddig a kutatások a szerelmi konfliktusok azonnali hatásaira koncentráltak, különösen azok, melyeket kontrollált laboratóriumi körülmények közt végeztek.
A hosszabb távú következményeket taglaló egyik első kutatást Angela Hicks professzor végezte, megvizsgálva a pszichés és érzelmi változásokat, melyek a veszekedés utáni napon figyelhetők meg, különösen, ami az eltérő érzelmi kötődést illeti.

"Érdekel bennünket a romantikus kapcsolatok és a hosszú távú testi-lelki jólét kapcsolata. Az eredményeink nagyon plasztikusan szemléltetik, hogy a napi szintű személyes kapcsolat miként érinti a kedélyállapotot és a pszichét" - mondta Hicks professzor, akinek tanulmányában 39-en vettek részt. A résztvevőknél naplójuk alapján mérték fel többek között a konfliktusok és az alvászavar, a másnapi rosszkedv és az ébredési kortizolválasz összefüggéseit. A teszt előtt felmérték az érzelmi kötődés típusát is.

Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők mindegyike rosszabbul aludt egy-egy konfliktus után, de leginkább azoknak az álmát zavarta meg, akik kapcsolatukban a legjobban szorongtak. Akik erősen kerülték az érzelmi függést, azok aludtak a legjobban. Az összezördülés a másnapi hangulatra is rányomta bélyegét, főként azoknál, akiknek nem okoz gondot az érzelmek kifejezése egy párkapcsolatban. Akik kevésbé nyíltak meg partnerük felé, azoknak nem lett sokkal rosszabb a kedve.

Nem találtak általános összefüggést a vita és a másnap reggeli ébredési kortizolreakció között (a szervezet felkészülése az aznapi stresszre). Csak azoknál a nőknél fedeztek fel egy bizonyos összefüggést, akik kicsit szorongtak a kapcsolatban. Az ő kortizolszintjük jelentősen visszaesett a veszekedés utáni reggelen.

Az eredmények mélyebb betekintést nyújtanak a párkapcsolat egészségi állapotra gyakorolt hatásaiba. "Azt már tudjuk korábbi kutatásokból, hogy a stabil, boldog kapcsolatban élő emberek általános egészségi állapota jobb, mint azoknak, akik örökké marják egymást. A jelenlegi kutatásból azt is leszűrtük, hogy a bizonytalan kapcsolatban élők sokkal inkább kiteszik magukat a konfliktusokból eredő egészségkárosodás kockázatának, mint mások" - mondta Hicks professzor.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag