Egészségmegőrző tippek az otthoni munkához

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében az érintett országok lakóinak csak a legszükségesebb esetekben célszerű kimozdulniuk. Nem véletlen, hogy akinek lehetősége van rá, otthonról dolgozik. A home office-nak számos előnye mellett sok hátránya is van, ha nem figyelünk oda magunkra, akár káros is lehet. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a mentális és fizikai egészség megőrzésében.

Legyen egy kijelölt munkaállomásunk

Nem mindenki teheti meg, hogy dolgozószobát alakítson ki a lakásában, egy asztalból és egy székből álló munkaállomás létrehozása azonban a legkisebb otthonban is megvalósítható. Ha van egy kijelölt helyünk, ahol "letöltjük" a napi 8 órát, nagyobb eséllyel választhatjuk le a munkához nem kapcsolódó tevékenységeket - pl. evés, pihenés stb. -, és nem érezzük úgy, hogy egy nyugodt percünk sincs a főnök vagy a kollégák miatt. Julie Groveman pszichológus azt tanácsolja, igyekezzünk olyan helyet választani, amely mentes a zavaró tényezőktől, így nem esik majd nehezünkre a feladatokra koncentrálni.

Koronavírus: kinek jár a home office? Munkaügyi szempontból különleges helyzetet teremt a mostani koronavírus-járvány. A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága gyűjtötte össze. Részletek itt.

Figyeljünk a kényelmünkre

Míg az irodák többségnél megvalósulnak azok a feltételek, amelyek a dolgozó viszonylag kényelmes munkavégzéséhez szükségesek, az otthonunk esetében ez sajnos nem mindig igaz. Nem véletlenül, hiszen a lakásunk elsősorban a magánélet helye, így valószínűleg sokaknak nincs olyan asztaluk, székük, amelyben kényelmesen ellennének napi 8 órát. Lehetőségeinkhez mérten azonban tegyünk meg mindent, hogy komfortos legyen számunkra a környezet.

A legfontosabb, hogy megfelelő magasságú, kényelmes asztalt és széket válasszunk, a monitorunk legyen szemmagasságban. Ellenkező esetben hát-, derék-, nyakfájással kell megküzdenünk, de rossz tartás is kialakulhat. A különféle ujj- és kézproblémák megelőzése érdekében gépelés közben tartsuk egyenesen a csuklónkat, a könyöküket pedig magunk mellett.

Egészségmegőrző tippek az otthoni munkához
Egészségmegőrző tippek az otthoni munkához. Fotó: Getty Images

Rutin jelezze a munkaidő elejét és végét

Talán észre sem vesszük, de amikor bejárunk a munkahelyünkre, rutinfeladatok jelzik a munkaidő kezdetét és végét. Reggel felöltözünk, megreggelizünk, majd bemegyünk a céghez, és egy kis beszélgetés, kávézás után hozzáfogunk a feladatokhoz. A munkaidő végén még mosogatunk, rendbe szedjük az asztalunkat, utána pedig hazamegyünk. Ezek a szertartások segítenek áthangolódni egyik élethelyzetről a másikra, ám otthon sokaknál kimaradnak.

Home office esetén népszerű módszer, hogy csak úgy, egyik pillanatról a másikra mackóalsóban, fésületlenül huppanunk le a székre, és kezdjük meg a munkát, majd ugyanolyan hirtelen állunk fel a munkaidő végén. Ez azonban nehézkessé teszi a feladatok elvégzését, sokkal kedvtelenebbek lehetünk, következésképp kevésbé hatékonyak, a napszakok pedig összefolynak. Groveman azt ajánlja, otthon is alakítsunk ki hasonló rituálékat, amelyek kijelölik a határokat: meditáljunk egyet a nap elején és végén, öltözzünk fel, mintha munkába igyekeznénk.

Tartsuk rendben a munkaállomásunkat

Az irodában mindenki igyekszik rendben tartani a környezetét, hiszen nem akar mások előtt trehánynak, összeszedetlennek látszani. Otthon azonban, ahol "senki se lát", nincs meg ez a kényszer, így ellustulunk, kész szemétdombbá változtatjuk a munkaállomásunkat. Pedig nagyban segíthetjük produktivitásunkat és a hangulatunkat is jobbá tehetjük, ha mindennap kijelölünk egy párperces időintervallumot, amit a rendrakásra szánunk. Lehet akár ez is egy napkezdő, napot záró rutin, ami hozzájárul az áthangolódáshoz.

Rendszeresen álljunk fel és mozogjunk

Testünket nem a folyamatos ülésre találták ki, márpedig a munkahelyünkön - még ha az jelen esetben otthon van -, erre vagyunk kárhoztatva. A napi többórás székkoptatásnak rengeteg káros következménye van, a többi között árt a szívnek, növeli a diabétesz kockázatát, súlygyarapodást, visszereket okoz, és rosszat tesz a hátunknak. Hogy mindezeket megelőzzük, célszerű minden órában legalább 10 percre felállni, átmozgatni a tagjainkat. Sétáljunk körbe ilyenkor párszor a szobán, végezzünk nyújtógyakorlatokat, mondja Cameron Yuen gyógytornász.

Ha vége a munkaidőnek, hagyjuk abba a munkát

Értelemszerűen könnyebb letenni a munkát a nap végén, ha a munkahelyen vagyunk, mint otthon, ahol gyakran előfordul, hogy akkor is az irodai feladatokkal foglalkozunk, amikor már rég pihennünk kellene. Még ezt megcsinálom, hogy holnap könnyebb legyen, mondjuk, aztán azt vesszük észre, hogy sok fölösleges túlóra jött össze, mi pedig hullafáradtak, stresszesek, frusztráltak vagyunk, mert az agyunk soha nem tud kikapcsolni. Hagyjuk mostantól el ezt a rossz szokást: ha vége a munkaidőnek, kapcsoljuk ki a számítógépet, és később se nézegessük telefonon az e-maileket, hanem kezdjünk el magunkkal, családunkkal foglalkozni.

Forrás: thehealthy.com

Imádja az internet a vízipisztolyos keresztelőt - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)