Eddzen, mielőtt az élet megedzené!

Jó hatással van az egészségre, a külső megjelenésre, növeli az önbecsülést és a stressz-tűrő képességet, jó hangulatot teremt. Az eredmény: javuló életminőség, jobb életkilátások. Mi az? A jó öreg testmozgás! Javítson az életén! Kezdje el már ma!

Mit tehetünk, ha szeretnénk magunkat egy kicsit jobban érezni a bőrünkben, feltöltődni energiával, egészségesebbnek lenni? A válasz: a jó öreg testmozgás. Érdemeit hosszan lehet sorolni, a betegségmegelőzésétől kezdve a magabiztosság és önbecsülés fokozásán át, az általános jó közérzet biztosításáig. A nyereség pedig adott annak, aki "megmozdul", kortól, nemtől, vagy a fizikai képességektől függetlenül.

Ha úgy érzi, még nincs meggyőzve, nézzük, hogyan is javíthat a testedzéssel az életén!

Javuló hangulat

Sokszor érezzük egy stresszes nap végére, hogy valahogyan ki kellene eresztenünk a gőzt. A sportolás segítségünkre lehet ebben. Egy jó kis edzés az edzőteremben, egy kosarazás vagy foci a barátokkal, vagy egy igazán intenzív fél órás séta segíthet kiereszteni a fáradt gőzt.

A testedzés emeli a szervezet endorfin-szintjét. Az endorfinok az agyban termelődő olyan vegyületek, melyek csökkentik a fájdalomérzetet, és örömérzetet keltenek. Így a testedzésnek hangulat- és energiaszint javító szerepe van, valamint enyhíti a rossz lelkiállapotot is.

A testedzés azáltal, hogy javítja az egészséget, esztétikusabb megjelenést biztosít, és ezáltal az önérzetet is erősíti, fokozza az önértékelést, magabiztosságot, önbecsülést.

Nem is gondolnánk, hogy ilyen sok dologra van pozitív hatással egy kis mozgás. Nézzük, mire is!

A rendszeresen végzett testedzés révén nő az önbizalom; nő a munka utáni érdeklődés és eredményesség, valamint fejlődik a munkahelyi stresszhelyzet megoldó képesség; csökken a túlzott aggódás, csökken a levertség, a feszültségérzés; javul az általános közérzet. Sőt, még a depresszió és szorongás tünetei is enyhülnek, gyógyulnak.

Betegségmegelőzés

A rendszeres testedzés erősíti a szívet és a tüdőt, lehetővé teszi a szív-érrendszer számára, hogy minden szívveréssel több oxigént juttasson a szervezetbe, és növeli a szervezet számára felvehető és felhasználható oxigén maximális mennyiségét. A testedzés csökkenti a vérnyomást és az összkoleszterin-szintet, valamint a "rossz" koleszterin (LDL) szintjét, és ennek következtében csökkenti a szívroham, a szélütés és a koszorúerek megbetegedését. Ezenkívül a védő koleszterin (HDL) szintje nő. Sőt mi több, a rendszeres testedzéssel a vastagbélrák és a cukorbetegség egyes formáinak kialakulási esélye is mérséklődik. Csökken a vér- és testzsírszint, fokozódik az immunvédekezés.

Testsúlykontroll

Szívesen megszabadulna néhány kilótól?

A testsúlycsökkentés elmélete egyszerű: több energiát kell leadni, mint felvenni. A hatékony testsúlycsökkentés két aranyszabálya: kevesebb zsír és rendszeres testmozgás.

Testmozgás során kalóriákat égetünk. Minél intenzívebben edzünk, annál több kalóriát égetünk - de a leghatékonyabb nyilván az, ha kontroll alatt tartjuk a súlyunkat.

Nagyon fontos, hogy szenteljünk időt a mozgásra, de a napközben végzett fizikai aktivitás is mind hozzájárul a kalóriák égetéséhez. Menjen tehát a lépcsőn, ahelyett, hogy a liftet használná. Sétáljon egyet az ebédszünetben. Szobabiciklizzen az esti film alatt. A megfelelően végzett mozgás során csökken a zsírtömeg, és csökken a BMI, a testtömegindex. Javul a reakció- és cselekvési idő; növekedik az izomtömeg, az izomerő; növekszik a fizikai és munkateljesítmény; javul a hajlékonyság.

A testedzés erősíti az izmokat, lehetővé téve olyan feladatok végrehajtását, melyekre egyébként nem lennénk képesek. A rendszeres testedzéssel az izmok és az ízületek állapota is javul; megnyúlnak az izmok és az ízületek, így ezek rugalmasabbá válnak, s így segítik az esetleges sérülések megelőzését.

Erős szívvel, lélekkel

Kifullad egy bevásárlás vagy a házimunka során? A rendszeresen végzett testmozgás segít a könnyebb mozgásban is.

Az aktivitás hatást gyakorol az egész szervezetre. Testmozgás közben gyorsabb és erőteljesebb a szívműködés, felgyorsul a vérkeringés. Ennek hatására javul az anyagcsere, a salakanyagok gyorsabban távoznak a szervezetből, megakadályozva ezzel a zsírlerakódást, amelynek jelentős szerepe van a szívbetegség és szélütés kialakulásában.

Egy idő után a szívizomzat megerősödik, a szív teherbíró képessége nő, és kevesebb erőkifejtéssel nagyobb teljesítményre lesz képes. Ugyanakkor csökken a vérnyomás is. Ha a tüdő és a légzőrendszer szintén hatékonyan működik, kevesebb munkával több oxigént továbbít.

Ezek a pozitív folyamatok növelik a szervezet energiaszintjét és az állóképességet.

Az éjszaka a nappal tükre

Sokszor küzd az elalvással, vagy éppen az ébren maradással? Sokszor a testmozgás a jó alvás kulcsa. A napközben végzett fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás kifáraszt, és máris nyugodtabban alhatunk. A jó minőségű, pihentető alvás pedig segíti a napközbeni koncentrációt, a hatékonyságot, és pozitívan befolyásolja a hangulatot.

Ha alvási problémákkal küzd, érdemes kerülni az esti edzéseket, ugyanis a mozgás hatására létrejövő izgalmi állapot hátráltatja az elalvást, késlelteti az éjszakai nyugalmi periódus elérkezését.

Szikra a szexhez

Túl fáradt a szexhez is? Úgy érzi, nincs formában? Eddzen, és meglátja, felszabadulnak a szexhez szükséges energiák is! A rendszeres testmozgás felvillanyoz, és az általa elért esztétikus megjelenés és magabiztosság révén pozitív hatást gyakorol a szexuális életre. Sőt, a javuló vérkeringés szintén kielégítő szexuális élethez vezethet. Vizsgálatok szerint, azok a férfiak, akik rendszeres fizikai aktivitást végeznek, kevésbé hajlamosak az erektilis diszfunkcióra, mint azok, akik nem mozognak.

Az eredmény nem marad el

Töpreng, mit is csináljon vasárnap délután? Keressen olyan elfoglaltságot, ami az egész családot megmozgatja!

Fontos, hogy a testmozgás ne váljon mókuskerékké. Váltson mozgásformát, ha valamit már megunt. Iratkozzon be dance aerobicra! Menjen falat mászni, vagy túrázzon! Menjenek a gyerekekkel játszótérre vagy játszóházba!

Egy biztos, ha mozog, az kárba nem fog veszni! Az elvégzett munka gyümölcse előbb-utóbb beérik, csak győzze őket bezsebelni!

Forrás:
www.mayoclinic.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció