D. Tóth Kriszta: "A szemem láttára emésztette el a rák. Nem tehettem semmit!"

Édesanyját és nagymamáját is tüdőrák miatt veszítette el az ismert híradós műsorvezető, akinek őszinte vallomását megnézhetik rövid videónkban a Dohányzásellenes Világnap alkalmából.

D. Tóth Kriszta azt mondta: "Az ellenségemnek sem kívánom, hogy ezt kelljen átélnie!" A fiatal édesanya talán a történtek miatt is rendszeresen jár szűrésekre, és nem hajlandó elfogadni, hogy évente több ezren a dohányzás miatt veszítik életüket.

Kattintson a képre, nézze meg D. Tóth Krisztával készült rövid videónkat!

Dohányzás számokban Annak az esélye, hogy egy 35 év feletti dohányzó férfi tüdőrákban haljon meg, huszonkétszer nagyobb, mint hogy ugyanez megtörténjen egy nem cigarettázóval.

Az édesanya dohányzása károsítja a magzatot is. Az ultrahangfelvételeken is látszik, ahogy a dohányzó terhesek magzata néha "fuldoklik" a méhben. A nikotin miatt összeszűkülnek az erek, így csökken a méh és a placenta vérellátása. A dohányzáskor a vérbe kerülő szén-monoxid tartósan kötődik a hemoglobinhoz, gátolja az oxigénfelvételt nemcsak az anyában, hanem a magzatban is.

Egy cigaretta elszívása után húsz perccel már a magzat vérében is ugyanakkora lesz a nikotinkoncentráció, mint az anyáéban!

A dohányzó édesanyák gyermeke általában elmarad a testi és szellemi fejlődésben, és a dohányos édesanyáknál kétszer gyakoribb a koraszülés, illetve a halvaszülés is.

Az utolsó cigaretta után 24 óra múlva a szívinfarktus veszélye csökken, 48 óra múlva már javul az íz- és szagérzékelés, 3 hónap múlva csökken az agyvérzés veszélye is, rövidebb ideje függőknél néhány hónap alatt, régóta dohányosoknál néhány év múlva a különböző betegségek kockázata ugyanolyan mértékűre csökken, mint a nemdohányzóké.

Ha sikerülne drasztikusan csökkenteni a dohányzást Magyarországon, akkor rövid távon, már 4-5 éven belül javulnának az egészségügyi mutatók. A kisgyermekkorban kezdődő megelőzéssel, a rászokás megakadályozásával pedig el lehetne érni, hogy 40 év múlva kevesebb legyen a daganatos, asztmás és szívbeteg ember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció