Csókay professzor: amit Kaszásért tettek az orvosok, az világszínvonalú volt

Az ország egyik legnevesebb idegsebész szaktekintélye szerint a magyarországi egészségügyi ellátás egyre inkább a katasztrófamedicina szabályait követi, amelyben a legsúlyosabb és a legkevésbé súlyos betegeket nem látják el.
Csókay András szerint ma olyan betegek halnak meg a kórházakban, akiket néhány évvel ezelőtt még meg tudtak volna menteni. Az InfoRádió Kaszás Attila agyvérzésének ellátása kapcsán kérdezte a neves professzort, aki elmondta: mindent megtettek azért, hogy megmentsék a színművészt. A probléma csak az, hogy ezt az ellátást nem tudják mindenkinek megadni. Az alábbiakban a szombathelyi Markusovszky kórház idegsebészével készült teljes interjút olvashatják.

Kiderült, hogy ez egy rendkívül súlyos, életveszélyes agyvérzés volt. Megfeszítve mindenki magát, a művész valóban megkapta azt az ellátást, amely ma a tudomány állása szerint a legkorszerűbb, és amit Bécsben, Párizsban vagy Prágában kapna. El kell mondani azt is, hogy ezt rutinszerűen nem vagyunk képesek megcsinálni, és pontosan azon körülmények miatt nem, ami abból az iszonyatos zűrzavarból adódik, ami Magyarországon az elmúlt hónapokban, években az egészségügy körül kialakult. Az a létbizonytalanság, ami mentálisan és szakmailag is amatőrré tesz minket, lenyomja a színvonalat.
Azt mondta, hogy a kórházak megfeszültek, hogy a legjobbat adják meg Kaszás Attilának. Mire gondolt?
Sajnos, az ilyen súlyos állapotú betegekről általában le kell mondanunk, nincs mód arra, hogy ilyen magas szintű ellátást kiizzadjon a magyar egészségügy. Ezt látom a legborzasztóbb dolognak. Nagyon örülök, hogy Attilánál sikerült, hála az orvosoknak, az Országos Idegsebészeti Intézetnek, a Szent István Kórháznak, a Honvéd Kórháznak és a mentőszolgálatnak. És az őt rögtön újraéleszteni kezdő kollégáknak, Stohl Andrásnak. De ettől nem biztos, sajnos, hogy a kimenetel pozitív lesz. Mindent megtettünk, amit megtettek volna Bécsben vagy New Yorkban, de nem tudjuk ezt rutinszerűen megcsinálni. És ez az orvosokat iszonyúan nyomja. Egyszerűen nem tudjuk a tudásunk legjavát nyújtani, mert olyan mérhetetlenül amatőrök a körülmények. És erről nem mi tehetünk, hanem az egészségügyi vezetés. A szakorvosi tudás meglenne, de nincs meg a kapacitás. És a kapacitás pénzen,és odafigyelésen múlik.
Mitől jobbak az életkilátásai egy agyvérzéses betegnek Nyugaton, mint Magyarországon?
Mondok egy példát. A leggyakoribb agyvérzés, hogy van egy fejlődési rendellenesség, egy érzsák az agyon. Mondjuk, mint egy luftballon. Ez egyszer csak megreped. Öt csoportba sorolják ennek a súlyossági fokát. Erkölcsileg fejlettebb egészségüggyel, vagy anyagilag is fejlettebb országokban mind az öt grádusban azonnal ellátják a beteget, hogy nehogy újra vérezzen. Magyarországon erre nincs mód, mert nincs kapacitás. Ezért aztán halasztani kell a beavatkozást, a beteg várólistára kerül. Szörnyű dolgok ezek. Elpukkant az ér, a beteg - akinek van három gyermeke - vár, vár a műtétre, a lezárásra, és egyszer csak egy hét múlva újra eldurran, és abba belehal a háromgyermekes családanya. Ezeknek az embereknek nem kellene meghalniuk. Arra meg végképp nincs kapacitás, hogy a legsúlyosabb állapotban lévőket el tudjuk látni. A probléma az, hogy a katasztrófamedicina szabályai kezdenek ma Magyarországon érvényesülni. Ez pedig az, hogy a legkönnyebbeket és a legsúlyosabbakat ellátatlanul hagyjuk, mert azok olyan erőket kötnének le, hogy pont a középsúlyos és súlyos betegeket nem tudnánk ellátni. Ha ezekhez a betegekhez nem nyúlnának hozzá, akkor az állapotuk úgy kezdene romlani, hogy az túl sok halálesettel járna. Ha leszakad egy híd, vagy történik egy másfajta katasztrófa, és kiérkezik három orvos, egy mentőegység, ott ezt figyelembe kell venni. Ezek a katasztrófa-ellátás szabályai. De egy ország egészségügye nem épülhet erre.
InfoRádió / Gál Ildikó

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag