Büntetéssel javítható a teljesítmény?

A Nottinghami Egyetem kutatói szerint büntetéssel ugyanolyan hatékonyan javítható a teljesítmény, mint jutalmazással.

Az egyetem pszichológia tanszékének kutatói a Journal of Neuroscience legújabb számában közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy a büntetés hasonló teljesítményfokozóként szolgálhat, mint a pénzjutalom.
A kutatás vezetője, dr. Marios Philiastides elmondta, hogy a kutatás olyan fontos új információkkal szolgál, amelyek új módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek az idegi fejlődési rendellenességek, köztük az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar vagy a személyiségzavarok diagnosztizálásában, amelyek során a döntéshozási folyamatok károsodnak.

A kísérlet során a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy végezzenek el egy egyszerű észlelési feladatot: ítéljék meg, hogy egy esős ablak mögött látható elmosódott alakzat ember, vagy valami más. A hibás döntéseket pénzbüntetéssel büntették. Ezzel párhuzamosan EEG-vizsgálattal a résztvevők agyi aktivitását is mérték a különböző mértékű pénzbüntetésekre adott válaszok alatt.

Kiderült, hogy az alanyok teljesítménye a büntetés mértékével együtt szisztematikusan javult, ami arra utal, hogy a büntetés a pénzjutalomhoz hasonló módon teljesítményfokozóként hat. Idegi szinten a kutatók azt tapasztalták, hogy több és jellegzetes agyi aktivitásokat váltott ki a büntetés, amelyek az agy különböző területein oszlottak meg. Ami a leglényegesebb, hogy ezeknek az aktivitásoknak az időzítése azt támasztotta alá, hogy a büntetés nem azt befolyásolja, ahogyan az agy a szenzoros bizonyítékokat feldolgozza, hanem az agy azon döntéshozási részére gyakorol hatást, amely a szenzoros információ dekódolásáért felelős a döntéshozási folyamat későbbi részében.

Végül az is kiderült a kutatásból, hogy a legnagyobb teljesítményjavulást mutató résztvevőknél tapasztalták a legnagyobb változásokat is agyi aktivitásukban. Ez jelentős eredmény, aminek segítségével alaposabban tanulmányozhatják majd az egyének és a személyiségjegyeik közötti különbségeket, és így meghatározhatják, miért reagálnak egyesek jobban a jutalmazásra és a büntetésre, mint mások.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, az ország más részein gyengén fátyolfelhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag