Büntetéssel javítható a teljesítmény?

A Nottinghami Egyetem kutatói szerint büntetéssel ugyanolyan hatékonyan javítható a teljesítmény, mint jutalmazással.

Az egyetem pszichológia tanszékének kutatói a legújabb számában közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy a büntetés hasonló teljesítményfokozóként szolgálhat, mint a pénzjutalom.

A kutatás vezetője, dr. Marios Philiastides elmondta, hogy a kutatás olyan fontos új információkkal szolgál, amelyek új módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek az idegi fejlődési rendellenességek, köztük az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar vagy a személyiségzavarok diagnosztizálásában, amelyek során a döntéshozási folyamatok károsodnak.

A kísérlet során a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy végezzenek el egy egyszerű észlelési feladatot: ítéljék meg, hogy egy esős ablak mögött látható elmosódott alakzat ember, vagy valami más. A hibás döntéseket pénzbüntetéssel büntették. Ezzel párhuzamosan EEG-vizsgálattal a résztvevők agyi aktivitását is mérték a különböző mértékű pénzbüntetésekre adott válaszok alatt.

Kiderült, hogy az alanyok teljesítménye a büntetés mértékével együtt szisztematikusan javult, ami arra utal, hogy a büntetés a pénzjutalomhoz hasonló módon teljesítményfokozóként hat. Idegi szinten a kutatók azt tapasztalták, hogy több és jellegzetes agyi aktivitásokat váltott ki a büntetés, amelyek az agy különböző területein oszlottak meg. Ami a leglényegesebb, hogy ezeknek az aktivitásoknak az időzítése azt támasztotta alá, hogy a büntetés nem azt befolyásolja, ahogyan az agy a szenzoros bizonyítékokat feldolgozza, hanem az agy azon döntéshozási részére gyakorol hatást, amely a szenzoros információ dekódolásáért felelős a döntéshozási folyamat későbbi részében.

Végül az is kiderült a kutatásból, hogy a legnagyobb teljesítményjavulást mutató résztvevőknél tapasztalták a legnagyobb változásokat is agyi aktivitásukban. Ez jelentős eredmény, aminek segítségével alaposabban tanulmányozhatják majd az egyének és a személyiségjegyeik közötti különbségeket, és így meghatározhatják, miért reagálnak egyesek jobban a jutalmazásra és a büntetésre, mint mások.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: