Bűnözők leszünk a sok tévézéstől?

Az új-zélandi Otago Egyetem szakembereinek tanulmánya szerint azoknál a gyerekeknél és kamaszoknál, akik túl sok tévét néznek, felnőttként nagyobb valószínűséggel jelentkeznek antiszociális vagy bűnöző hajlamok.

A című lapban megjelent vizsgálat során a kutatók nagyjából ezer 1972-73-ban született új-zélandi gyereket követtek nyomon, akiket 5 és 15 éves koruk között kétévente kikérdeztek arról, mennyi időt töltenek tévézéssel. A vizsgálat végén kiderült, hogy akik több időt töltöttek a képernyő előtt, azok antiszociálisabbá váltak felnőttkorukra, és hajalmosabbak voltak a bűnözői magatartásra is.

Amint azt Bob Hancox, a tanulmány egyik szerzője kifejtette, a munkatársaival végzett vizsgálat alapján elmondható, hogy minden egyes, hétköznap este a tévé előtt töltött óra 30 százalékkal növelte meg a későbbi felnőttekben az antiszociális viselkedésre való hajlamot, valamint az agresszió és az egyéb negatív érzelmek is jellemzőbbek voltak ezekre a személyekre. A tanulmány másik szerzője, Lindsay Robertson hozzátette, hogy a sokat tévéző gyerekek felnőttkori magatartása nem magyarázható társadalmi vagy gazdasági okokkal, vagy akár a szülők viselkedésével, és az sem áll fenn, hogy a már eleve antiszociális hajlamú gyerekek néztek volna több tévét.

Noha már korábbi vizsgálatok is rámutattak a túl sok tévézés káros hatásaira, a mostani tanulmány az első, amely valódi összefüggést mutatott ki a gyerekkorban képernyő előtt töltött órák és a felnőttkori negatív viselkedés között. Bár azt nem állítják a szerzők, hogy minden antiszociális viselkedés hátterében a túlzott tévézés áll, azt viszont hiszik, hogy a tévénézéssel töltött idő csökkentésével a társadalomban mutatkozó bűnözői hajlam aránya visszaszorítható lenne.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának ajánlása alapján naponta 1-2 óránál többet nem lenne szabad tévézniük a gyerekeknek, és azalatt is minőségi programot kéne nézniük. A szakemberek úgy vélik, a szülők felelőssége, hogy korlátozzák gyermekük számára a képernyő előtt töltött időt, és gondoskodjanak számukra egyéb, hasznos, értelmes elfoglaltságról.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: