Bulizzunk, de hogyan?

Azt tartják, olyan lesz az egész év, mint ahogyan kezdődik. Ha így van, egy okkal több elkerülni a fejfájós, émelygős másnapot, a rémes macskajajt. Néhány jó tanács betartásával jól érezhetjük magunkat egészségesen is.

Válasszunk jó társaságot!

A szilveszterre való készülődés első és egyik legfontosabb lépése, hogy gondoljuk végig, mit szeretnénk, hol, kivel töltenénk szívesen az év utolsó éjszakáját. Biztos, hogy ez az alkalom a legjobb arra, hogy meglátogassuk az egyébként is kevéssé kedvelt rokonokat, feszengve végigüljünk egy családi ebédet, vacsorát, hogy megcsodálhassuk az anyósunk fantasztikus főzéstudományát, és drukkoljunk, hogy öreg korhely rokonunk kibírja-e talpon éjfélig?

Nem valószínű az sem, hogy jó ötlet valami protokolláris, céges rendezvényre menni ilyenkor. Ebben az esetben ugyanis ugyanúgy kell vigyáznunk az általunk keltett jó benyomásra, mint az év minden munkanapján, az esetleges munkahelyi feszültségek is éppúgy jelen vannak, ami aligha segíti elő a felhőtlen, felszabadult évbúcsúztatást.

Bizony, még a párkapcsolatok is egyfajta terhelési próbán esnek át ilyenkor: egyeztetni kell a kívánságokat, elképzeléseket, hiszen ha az egyik társaságba menne, fergeteges bulira, táncra áhítozik, a másik viszont szívesebben maradna otthon a tévé előtt, abból aligha lesz kellemesen együtt töltött, emlékezetes szilveszter.

A fiatalok, a gyerekek bulija is sok aggodalmat okoz a szüleiknek - hol, hogyan, kikkel tartsák, legyen-e házibuli, hány éves korban, kikkel lehet elengedni, és így tovább - jó előre tisztázni kell, ki, mire készül, milyen korlátai vannak a terveknek, hogy a lehető legkevésbé ütközzenek az elképzelések.

Általában legjobban az válik be, ha "hasonszőrű" társaságot választ mindenki. Gyermekes családok szilveszterezhetnek együtt, akkor mindenki megérti a kicsikkel kapcsolatos teendőket, és a gyerekeknek is hangulatos kis bulit lehet szervezni. A csendesebb szórakozásra vágyók is összeülhetnek, a kártya, a társasjáték, de még a tévénézés is szórakoztatóbb, ha hasonló kedvtelésű társaság van együtt. A fiatalok is hadd menjenek a saját szórakozásuk után - persze, ha elég érettek ahhoz, hogy tudjanak vigyázni magukra.

Ünnepi étkek, hagyományok

Nézzük az előkészületek materiális részét. Az év utolsó napja nem ok arra, hogy sokkal többet együnk-igyunk, mint amennyi jólesik - de ha emlékezetessé akarjuk tenni, lehet valami olyat sütni-főzni, ami máskor nemigen kerül az asztalra. A néphagyomány néhány étket kitüntet Szilveszter napján, sőt, jóslást is kapcsol hozzá. Ilyen a malac, ami "előtúrja a szerencsét", szemben a csirkével, ami "elkaparja", a hallal, ami "elúsztatja" azt, ajánlatos a lencse, a rizs, a köles, hiszen "annyi pénzünk lesz az új esztendőben, ahány szeme van", stb.. A pogácsa (egyes tájakon belesütött jóslással) szintén hagyományos "borkorcsolya". A kocsonya valószínűleg azért kedvelt ilyenkor, mert előre el lehet készíteni, a virsli pedig, mert nem igényel sok előkészületet, még váratlan vendég érkezésekor is elő lehet varázsolni. Őseink valószínűleg tudtak valamit, vagy egyszerűen csak tapasztalták, hogy az ilyen, zsírosabb, lassabban emészthető, illetve B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása mellett (mint a disznóhús, a lencse, a töpörtyűs pogácsa, stb.) nem árt meg olyan könnyen az alkohol sem.

A forró italok szezonja van ilyenkor: az angolszász grogokkal vigyázzunk, mert "ütősek", nagyobb az alkoholtartalmuk, mint a minálunk megszokott, szelídebb lélekmelegítőknek: forralt boroknak, boros teáknak. Az italfélék beszerzésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg jó minőségű, tiszta italokat válasszunk, óvakodjunk a hamisított boroktól, a pancsolt, kevert likőröktől, stb. Gondolni kell a társaság azon tagjaira is, akik nem isznak alkoholt. Legyen szénsavmentes üdítő ital is, mert a szénsav gyorsítja az alkohol felszívódását.

Gondos előkészítés, fél siker!

Még az otthon szervezett házibulinál sem szükségszerű, hogy a háziasszony holtfáradtan várja a vendégeket az egész napos készülődés, sütés-főzés után. A legtöbb vendégváró étel elkészíthető előre, a bevásárlásba, a lakás előkészítésébe és a közvetlenül a buli előtt elvégzendő munkákba (például szendvicskészítés) pedig be lehet vonni a család többi tagját is. Végig kell gondolni, hol fektethetjük le a gyerekeket, vagy azt, aki hamarabb elfárad, milyen társasjátékkal vagy jó zenével, stb. üthetjük el az időt éjfélre várva. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy a várható éjszakázás előtt igyekezzünk alaposan kialudni magunkat. Szilveszter délelőttjén pedig jól felöltözve egy kellemes séta a tiszta, friss levegőn feltölti oxigénnel, energiával a szervezetünket.

Segítsünk a szervezetünknek!

A közhiedelemmel ellentétben, még az óév éjszakáján sem kötelező alkoholt inni, nem a belevalóság jele, stb.: ha valaki nem szereti vagy nem bírja, mondjon ilyenkor is nemet rá! Ha viszont szeszes italokat is fogyaszt, néhány egyszerű jó tanács betartásával fokozhatja a szervezetének teherbírását. Ne keverje a különböző típusú italokat, a legrosszabb, amit tehet valaki, hogy például sört vodkával "nyomatja", "gyorsítja". Mint a nevében is benne van, ennek a vége csak a gyors lerészegedés lehet, még éjfél előtt. Ha viszont csak egyfélét iszik valaki, például kitart egy kedvelt, jó minőségű vörösbor mellett, sokáig jól érezheti magát és a másnapi macskajajt is megúszhatja. A pezsgővel is érdemes vigyázni, mert a benne lévő szénsav elősegíti az alkohol vérbe való felszívódását.

Üres gyomorral sokkal hamarabb megárt az alkohol, mintha egy kiadós ebéd, vacsora után fogyasztják. A zsíros, illetve tejfölös ételek gátolják a az alkohol felszívódását, mintegy védőréteget képezve a gyomor belső felszínén. Igyanak közben vizet, szénsavmentes üdítőt is, ez is hozzájárul a méregtelenítéshez. A sós mogyoró, dió, mandula eszegetése is segít elkerülni az alkoholmérgezést.

Tüzeskedünk?

Megoszlanak a vélemények a szilveszteri petárdázással, tűzijátékkal kapcsolatban. Van, aki szívből utálja, más a jó buli elengedhetetlen kellékének tartja, és súlyos pénzeket költ rá. Mindenesetre jó tudni, hogy a nem engedélyezett pirotechnikai eszközök használata szabálysértés és büntetendő. Még az engedélyezett eszközök is okozhatnak azonban sérüléseket hozzá nem értő, gyerek vagy ittas felnőtt kezében: minden évben hallhatunk híreket petárdabalesetekről, sőt, lakástüzekről is, amit a felelőtlen tüzeskedés, egy nyitott ablakon belőtt rakéta, stb. okozott.

Érdemes gondolni arra is, hogy például kedvenc háziállataink hogyan vészelik át a szokatlan zajokkal, fényekkel, mozgolódással járó szilvesztert. Van, ahol éjfélkor szabályos háborús állapotok alakulnak ki, rakétákkal, petárdákkal, robbanások hangjaival: nem véletlen, hogy ilyenkor több kutya szökik meg, tűnik el ijedtében, mint egész évben. Állatorvostól kérhetünk egy könnyű nyugtatót a kutyának, és mindenképpen zárjuk be, ügyeljünk rá.

Buli forgatagában

Tizenéves fiataljainkért aggódunk a legtöbbet, ha diszkóban, nyilvános szórakozóhelyen vagy vad házibuliban töltik a szilvesztert. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos jó tanácsok rájuk is vonatkoznak: ha már mindenképpen inni akar valaki, lakjon jól előtte, ne keverje, maradjon meg a kisebb alkoholtartalmú italoknál, igyon alkoholmentes üdítőt vagy vizet is közben.

Tudni kell arról is, hogy megbízható-e az a szórakozóhely, ahova megy. Ha kiderül egy diszkóról például, hogy aljas trükkökkel veszi rá a fiatalokat a nagyobb fogyasztásra (például elzárják a mosdók hideg vizét, hogy rákényszerüljenek a büfék kínálatára), akkor óvakodjanak tőle. A kábítószerek, diszkódrogok, az úgynevezett gyorsítók használata különösen veszélyes, de nemegyszer elég az alkohol is: a "felpörgetett" fiatal úgy érzi, bármire képes, elveszíti a realitással való kapcsolatát. Nem véletlenül következnek be az ún. diszkóbalesetek! Hogy ne legyen semmi baj, egyezzenek meg, a baráti társaságban ki lesz az, aki semmiképpen nem iszik, hogy vezethessen.

Van, ahol a szülő olyan egyezséget köt a gyermekével, hogy egy megbeszélt időben érte megy, vagy mobilon odahívja, esetleg taxival viteti magát haza. Ez családonként változhat, annyi biztos, hogy erről is beszélni kell, nem szabad úgy tenni, mintha nem léteznének ilyen veszélyek, vagy azt gondolni, hogy ez csak másokkal fordulhat elő. Ha mindent előkészítettünk, megbeszéltünk, mindenki jó helyen, saját társaságában, jól érzi magát, akkor nem marad más hátra, mint hogy kellemes óévbúcsúztatót és egészségben, örömökben gazdag, boldog újévet kívánjunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső